Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

AAF, amintiri vesele si triste

Clubul AAF Brezoianu, amintiri vesele si triste anterioare lui '89.

Asociatia Artistilor Fotografi (AAF) din Romania era condusa de secretarul ei general, regretatul Sylviu Comanescu. Acesta era deosebit de abil, realizez acum, sa navigheze printre "indicatiile" de Partid, asa zisa "Arta" Fotografica, cu for tutelar o institutie cam fantoma, FIAP, si propriile sale interese. Dar toate acestea le facea in conditii grele si in favoarea membrilor AAF. Si mai ales a celor care ii erau apropiati. AAF era un club simpatic, care promova o fotografie desueta. In fapt pseudo-fotografia, ce putea fi deosebita clar de fotografia reala. Cum acest text este scris din amintiri, unele peste 30 de ani, s-ar putea sa aiba si erori. Ramolismentu’ o fi de vina, vorba lui Dinu. Poate unele lucruri nu le stiam destul de bine. In Europa, doar tarile socialiste erau "inrolate" in aceasta "Arta" fotografica. La Bucuresti, Cartier-Bresson a aflat cu mirare despre FIAP cu sediu pe strada lui, si ca exista chiar tari si institutii care ii dau si gir.

AAF avea ca preocupari principale:
a. Admiterea de noi membri (prin concurs) si perceperea cotizatiilor de la acestia.
b. Organiza Saloane de "Arta" Fotografica la diferite nivele. La Saloanele Internationale apareau posibilitati unice de achizitionat materiale incredibile, la preturi neverosimile.
c. Legaturi cu Federatia Internationala de Arta Fotografica (FIAP), adica calatorii in alte tari si continente pentru conducatorii AAF.
d. In acea vreme, Ministerul Culturii cumpara adeseori colectii de fotografii "de arta", ce erau eventual expuse in alte tari ale lumii. Aceste achizitii, relativ bine platite pentru acea vreme, se puteau derula doar prin AAF.
Asa ca toti fotografii profesionisti peste un anumit nivel erau membri ai AAF.
De la un anumit nivel, standardele destul de joase ale AAF, deveneau inaccesibile la pozari, care puteau fi mai degraba numiti lefegii decat fotografi profesionisti.

Membrii AAF se imparteau in categorii distincte:

1. Apropiatii lui Comanescu, cu multe drepturi si avantaje, unii pe merit. Primeau acces uneori la materiale excelente, comenzi pentru fotografii, contracte de carti.
Dr. Napoleon Frandin, prieten apropiat, doctor simpatic care spunea bancuri rasuflate.
Heddy Loffler, fotograf cu vechime, specialista in poze cu copii si buna in psihologie.
Clara Spitzer, fotografa de portrete
Eugen Iarovici, ziarist bine cunoscut pentru scrierile sale despre fotografie.
George Epuran, fotograf la Ministerul Turismului, pasionat alpinist si speolog
Mircea Popescu (Faria), fotograf la un Institut bucurestean.
Bazil Roman, pasionat de viata motilor din Apuseni.

2. Asii profesiunii, care veneau acolo si cu interese si pentru a-si pastra blazonul:
Aurel Mihailopol, fotograf la Buftea, favoritul actorilor, pasionat sincer de fotografie. Un tip exceptional prin implicarea sa personala deosebita.
Edmund Hoffer care era poate si mai bun decat AM, dar cu mai putina reclama la public. Urmau in clasament Miclea, fotograf al presedintelui tarii, departe de primii 2, dar cu mult mai multe fumuri si Rosenthal, fotograf de frunte la Agerpress.

3. Persoane cultivate de Comanescu, pentru a-si pastra bunele relatii cu Partidul.
Gh.Dumitru Maican (Mein Kampf), nepot al lui Dinca si al “Sinistrei”, era o figura lugubra.
Curent i se solicitau zeci de fotografii "artistice", cu marele Carmaci, sau alte subiecte diverse, care implicau aprobarea MI pentru zborul cu avionul, sau elicopterul.
Dan Dinescu a obtinut de la MI acordul de zbor in 3 ani, GDM intr-o singura zi.
Aceste 3 categorii dadeau membrii marcanti AAF, unii admirati sincer, cativa odiosi.

4. Amatorii pasionati, entuziasti sa vorbeasca despre Fotografie
Acestia erau sufletul acestui club si se intalneau de 2-3 ori pe saptamana in Brezoianu, in anii 75. Si ei se imparteau in 2 categorii nete. Unii dintre ei erau interesati de fotografia reala. Nu conta asa de mult cat erau de tari in fotografie, ci cat erau de interesati. Cei interesati oricum progresau rapid. Unii vorbeau mai mult despre date tehnice, altii despre fotografii si cum ar putea fi facute altele mai bune. Ceilalti vanau succese la Saloane, facand poze "artistice", pentru succese locale. Viorel Simionescu sau Gh. Rizeanu si evident Mircea Popescu (Faria) vanau aproape disperati titluri de "Artist" FIAP sau "Excelence" FIAP. *** Amicul nostru Dinu Lazar a cam oscilat mereu intre aceste 2 barci. Membrii ambelor categorii stiau ca se pot impune in fata celor cu vechime doar prin expozitii personale, avand drept la o expozitie anuala de 2 saptamani in sala AAF. Alti cativa veneau acolo doar ca sa poata palavragi intr-o atmosfera destinsa, desi nu erau intr-adevar interesati de fotografie. Ultimele categorii nu erau bine privite. Erau cam venetici si la propriu si la figurat.

5. Profesionisti sub calitatea medie, in cautare de afirmare si un castig in plus Ion Mihaica de la ziarul Sportul a avut o expozitie cu vanzare, doar cu reproduceri de fotografii (facute de altii) la JO de la Montreal, ale Nadiei Comaneci !

6. Amatori neinteresati in mare parte, care se faleau doar cu legitimatia de "artist".

Stilul oficial AAF, calat pe fotografia asa zisa artistica, incuraja tipuri de imagini statice incadrate in "categoriile" peisaj, portret, "reportaj" si eseu. Peisajul era singurul tip de imagine cu unele realizari remarcabile. Portretul se rezuma la imagini intepenite, multe anormal contorsionate, la care contau calitatile subiectului si eventual latura tehnica. Dar sa nu semene cu fotografia reala ! "Reportajul" era un nume pentru imagini statice, cu oameni ai muncii "in productie". "Eseul" caracteriza o marire dupa un cliseu cu "multe transformari". Uneori cliseul initial era o reproducere cu alt autor. Nu spun cate scandaluri au iesit din plagiatele dovedite.

Organizarea AAF in tara era vag similara celei politice actuale, cu "baroni" locali care aveau toate drepturile si cu putine obligatii. Dar care isi protejau apropiatii si pe cei care se ridicau in fotografie. Nu stiu in detaliu tot ce se intampla in tara. Unele fotocluburi erau mai dinamice, altele erau adormite rau. Am cunoscut membri marcanti din Baia Mare, Botosani, Brasov, Sibiu, Timisoara, Tg.Mures. La Timisoara aveau castig de cauza idei noi, la Sibiu cele vechi. Si in provincie erau pasionati de fotografie, profesionisti sau nu. Marx Jozsef din Tg.Mures era poate cel mai renumit dintre ei. Iar altii erau mai mult vanatori de onoruri. Aprecierea locala nu avea legatura cu creativitatea, ci cu "realizari" la saloane din tara, unde se promovau imagini contrafacute, destul de apropiate de pictura de gang. Dl. Lazaroiu de la Sibiu era membrul cu cele mai multe succese de aceast tip.

La concursurile externe serioase, ca Orwo-Pentacon, organizat de concernele foto RDG si Uniunea Ziaristilor din URSS, palmaresul "Artistilor" locali era invariabil zero barat. Lucrurile s-au schimbat dupa 1990, dar nu numai in bine. Devalorizarea leului, un mizerabil management al patrimoniului facut de noua conducere si vanatoarea salbatica de averi, initiata de "baietii buni", a pus repede pe butuci AAF. Au aparut materialele bune la preturi exagerate. A inceput goana dupa realizare personala. Aceasta selectie artificiala a avut rezultate adanci, cu urme vizibile inca.

Din pacate si acum vad pe unii care judeca imagini dupa criterii anterioare anilor 1950.

_______________________
*** Am si eu o asemenea diploma, datata 28 iunie 1978, dar in alt fel obtinuta

Andrei Pandele, mai 2003

Bookmark and Share

Comentarii:

mandrila vasile - 14 Jul 2005, ora 22:57
... sunt un pasionat al artei fotografice si as dori sa devin membru in AAF. Va rog sa-mi transmiteti care sunt conditiile necesare. Va multumesc !

Razvan - 17 Sep 2005, ora 23:46
As dori sa stiu daca AAF are un site pe net, pentru ca eu n-am reusit sa dau de el... Va multumesc.

marian chiriac - 28 Mar 2006, ora 13:06
...sunt un pasionat al artei fotografice si as dori sa devin membru in AAF. Va rog sa-mi transmiteti care sunt conditiile necesare. Va multumesc !

claudiu tanase - 25 Oct 2006, ora 00:33
as dori sa devin membru in AAF. va rog sa-mi transmiteti care sunt conditiile necesare. va multumesc.

robert - 18 Oct 2007, ora 17:30
Buna ziua,as dori sa stiu si eu daca AAF are site si ce conditii trebuiesc indeplinite pt. a devenii membru?Cu parere de rau spun ca in Romania de azi nu se pune deloc pret pe imagine,pacat.

Nicu Iordan Braila - 26 Jan 2008, ora 14:02
"...sunt un pasionat al artei fotografice si as dori sa devin membru in AAF. Va rog sa-mi transmiteti care sunt conditiile necesare. Va multumesc !"...Intrebarea asta eu o adresam in urma cu 6-7 ani...rezultatul: am devenit membru AAFR. Ce a urmat??? O serie de invitatii (copii xerox) la cateva concursuri si cotizatia de 100.000 de lei platita in parcarea din fata Muzeului de pe Calea Victoriei. ATAT! Am uitat sa precizez: pentru cotizatie primeam chitanta cu stampila. De 5 ani nu am mai platit cotizatia! Aveam o multime de motive...de fapt ...nu se intimpla nimic! De cateva zile am primit o scrisoare de la Oradea prin care eram anuntat ca sint dator AAF-ului 250 de RON...DE CE SI PENTRU CE? Si asta intr-o scrisoare in care mi se spunea ca nu am nici un motiv sa cer bon, factura sau chitanta pentru banii platiti!!! In caz contrar(DACA NU VOI PLATI) voi fi dat afara din AAF...Oameni buni! spuneti-mi si mie, CARE AAF? UNDE ATI FOST 5 ANI? , "CE ATI FACUT IN ULTIMII 5 ANI?". Doamnelor si Domnilor FOTOGRAFI din conducerea AAFR, in timpul asta noi la Braila si Galati am tot facut FOTOGRAFIE!!! mai buna sau mai rea, dar am facut. DUMNEAVOASTRA?

Nicu Iordan Braila - 26 Jan 2008, ora 16:59
P.S. In ultimii 7 ani dupa cunostintele mele au fost admisi la Facultatile de Arta Fotografica din Bucuresti si Cluj si Universitatea Media, CEL PUTIN UN BRAILEAN(cu siguranta) SAU GALATEAN PE AN! Si sigur NU sunt membri AAFR!

Ioan Mihai Cochinescu - 06 Aug 2008, ora 10:00
Pe tema AAF si arta fotografica in Romania de azi, vezi http://ioan-mihai-cochinescu.blogspot.com/

club mircea faria craiova - 25 Jul 2010, ora 10:45
Precizari: am fost ieri pe la f64 sa cumpar ceva filtre. Era sambata inainte de ora 15 si ma asteptam sa fie pustiu. Surprinzator insa, am gasit acolo o atmosfera efervescenta asemenatoare un pic cu bursa din wall street , asa cum apare in filme. Tineri fotografi forfoteau peste tot cu o curiozitate debordanta. Eram curios si daca cei d la f64 au afisat cele doua fotografii realizate de d-l Victor Boldar in 1975. Dupa vernisaj Cristina le-a daruit aceste fotografii cu imagini inedite de la vizita lui HCB in romania. Nu era inca nimic afisat acolo, se lucreaza la o inramare pe masura subiectului, zic.... Pentru acei tineri simpatici, daca au timp sa citeasca, ma apucai duminica dimineata sa scriu randurile de mai joi ca urmare a lecturarii articolului scris de domnul andrei pandele: complicate caile fotografiei dinainte de 89...... articolul d-lui pandele contine cel putin doua erori: 1. generalizeaza si baga in aceeasi galeata tot "mediul fotografic" dinainte de '89 (.... sunt multe de spus aici,intamplator am cunoscut imediat dupa revolutie oamenii care activau la craiova- despre care, desi i-a cunoscut, d-l pandele nu aminteste nimic.... – si care erau sau sunt persoane deosebit de simpatice si agreabile); fotografii sunt si ei oameni, nu ingeri, asa ca nu stiu ce asteptari are d-l pandele in aceasta directie; ca erau legionari, ca erau ilegalisti sau regalisti, ca erau poeti sau simpli tehnicieni sau strungari ce importanta mai are asta in 2010? Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti fotografii care nu se mai pot avea drept la replica la cele scrise in articol! Important este sa avem ocazia sa vedem ce a creat fiecare dintre ei in perioada respectiva. fotografiile lor sunt acum istorie. 2. legat de d-l mircea faria (nu stiam ca-l cheama si popescu, atat in teatru cat si in fotografie este cunoscut doar ca mircea faria, dar asta are mai putina importanta, cred ca este vorba despre aceeasi persoana....) dar nu numai, imi vine in minte opusul zicalei (exista una?): „despre morti numai de bine” pe care se pare ca o aplica d-l pandele in articolul din 2003. in 2010 majoritatea, daca nu toti cei „caracterizati” de d-l pandele sunt decedati. eroarea ar fi aici legata de premiile „pentacon” : mircea faria are cel putin doua lucrari premiate de pentacon, deci daca as generaliza, asa cum face dansul, as putea spune ca articolul dansului a fost scris intr-un anumit context si contine multe aprecieri patimase...... In concluzie : a)domnilor atentie ce scrieti, peste 10 ani s-ar putea sa para caraghios....daca citeste cineva din gresala b) pentru cei interesati de istoria fotografiei romanesti speram sa putem edita in curandun album cu biografia si lucrarile fotografice ale domnului mircea faria ; si ca sa inchei folosind un cuvant drag domnului pandele : in vederea editarii albumului suntem in etapa de „vanatoare” de fonduri (ca diplomele, premiile si medaliile le-a „vanat” d-l faria cu prisosinta in perioada impuscatului). Vanatoara si prostitutia, asa cum stiti d-le pandele, sunt preintre cele mai vechi preocupari ale omului pe acest pamant, ca pe lumea cealalta......om vedea la momentul potrivit..... o duminica agreabila! Pana atunci va invitam la muzeul de arta din craiova sa vizionati albumul „impresii fotografice” album care contine o sintenza a creatiei fotografice a lui mircea faria. Albumul este realizat de mircea faria si contine numeroase fotografii, insemnari, detalii tehnice si desigur..... premiile primite (vrem nu vrem.... asta e... la unele lucrari sunt zeci de premii internationale) de fieare lucrare in parte. Inedit: Un desen realizat de mircea faria reprezinta participarile la saloane internationale pe toate continentele : in curand o sa-l publicam pe site-ul www.mirceafaria.ro (care este in curs de actualizare....) Avand in vedere ca muzeul o sa intre in curand in reparatie ma puteti suna in prealabil la 0722387225 (dorian) pentru a programa vizionarea. Ne intereseaza orice informatie biografica despre mircea faria!!! Va multumim!

club mircea faria craiova - 07 Aug 2010, ora 21:53
fotografii mircea faria publicate la: http://picasaweb.google.ro/100629047238939312916/MirceaFaria#5502724367935000466

Erbsz Tibor - 23 Feb 2011, ora 23:39
Adresezi pentru toti,cei care ati fost membrii al AAF si sunteti si azi,in special membrilor mai varsnici cei care amintesc trecutul glorios in ani Ceau.Daca cineva dintre voi,si mai ales Oradeni,dar si Bucuresteni,Timisoreni.cei care mai tineti minte de numele artistilor fotografi Crainic Vasile Tiberiu si Weiss Stefan,precum Wilidar Stefan,cititi...scrisoarea mea pentru toti despre amintirile vesele si triste care iera legat de activitatea ca membri AAF in ani 70.Eu cu numele anterior Crainic V.Tiberiu am fost declarat mort in conformitate dezinformatiei securitati,pe care am aflat in anul 1995 dela toti cunoscuti si fosti colegi de scoala pe cei care am intalnit la Oradea,si am fost intampinat mereu astfel..tu traiesti? Si eu:asa cred ca da.Dragi mei,am 71de ani.In tinerete dupa o activitata de 9 ani am fost acceptat si primit in AAF in anul1967.Stefan Weiss ma cautat in 1969 si a oferit sa lucram impreuna.In 1970 Ian.impreuna am prezentat cu prima expozitia personala si la solicitarea regretatului Secretar Gen.AAF.ing.Silviu Comanescu,expozitia noastra a fost organizat in aug.1970 la AAF Brezoianu,dupa care a fost organizat si la timisoara.A mai urmat 2 expozitii in Oradea,dupa care noi doi ne am despartit din anumite motive,dupa care am continuat separat activitatea si expozitia personala.Revin la 1970 aug.In sala Brezoianu la Bucuresti ne a vizitat un domn elegant care sa prezentat ca scriitor,si a fost interesat de lucrarile mai ales doua compozitii,si ne a rugat sa explicam ce reprezinta si...(intre timp eu rainic am fost atentionat de Dl.Hanganu psss.Securitate.In sfarsit discursul a iesit bine ca nu am comentat nimic.Simpaticul Dl.Comanescu a fost foarte multumit de noi si fara sa noi solicitam ceva a promis ca va ajuta pe noi si material cu premizare cu 10 mii lei,precum insigna AFIAP dupa o activitate de mai mult de 13 ani de activitate in domeniul artei fotografice,si solicita aprobarea ministerului culturi.Peste 3 luni am sunat si interesat de la simpaticul Secretar General S.Comanescu daca a primit aprobarea.Raspunsul a fost cu regret nu a venit aprobarea de la Ministrul Culturi.A fost un regret foarte amabil si prietenos dar fara comentarii bine inteles.Foarte mult a trecut de,si prin multe am trecut.Decat dupa multi ani am aflat ca am avut dosar la securitate.Despre toate am sa sriu si relatez dupa ce voi prezenta o expozitie personala la care proiect lucrez de mult timp.Numai atat...am fost nimicit ne avand alte cale numai sa aleg intre epuizare totala fara servicii deci mort viu,cum au zis tovarasi ca am murit.Dragi fosti tovarasi cei care azi practicati bisericile cu cruce de aur pe gat,Va raportez ca nu am murit inca si nu voi muri in curand ca sunt foarte ocupat si nici nu am timp sa mor nici pana ce voi prezenta expozitia personala ca am si eu un ego al meu pentru arta aceasta si voi apara cinstea pe care voi fosti aia si aia ati distrus,mergand pana si pana la declaratia de moartea mea.Voi dragi fosti colegi si actuali tineri colegi veti intalni cu un mort care organiza o expozitie personala.Nu este de ras mai mult de plans.Nu conteaza ce a fost si cum a fost,principalul sa fie bine acuma incolo.Cu mult respect fostul artist fotograf Crainic Tiberiu actualmante Erbsz Tibor.Stima pentru toti colegi si indeosebit la Dl.Artist Fotograf AFIAP.Stefan Toth Secretar General AAFR. :

Nancy Vajaianu - 26 Aug 2013, ora 19:16
Mi-a placut in mare articolul, dar imi pare rau ca din toti cei citati ca maestri ai artei fotografice a fost omis, nu stiu daca cu buna stiinta sau pur si simplu a fost o scapare, este un nume de referinta in arta fotografica si anume ION HANANEL- tatal meu care a fost alaturi de toti cei citati ca facand parte din staful AAF. Cu respect, Nancy Vajaianu-Hananel

Calin-Stefan Ragalie - 26 Aug 2013, ora 19:42
Stimata doamna Nancy Vajaianu, va rugam sa ne furnizati dvs. un material despre fotograful Ion Hananel!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Adobe CC »
   de Dorian
   acum 2 zile, la ora 10:07
Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   acum 3 zile, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 6 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 8 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 10:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127314 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate