Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

ESTetica

Avem placerea de a publica, prin bunavointa domnului Moldovan Eliodor o extrem de interesanta lucrare ce descrie aspectele comunitatii fotografice romanesti in anii premergatori evenimentelor din Decembrie 1989. AAF - celebra Asociatie a Artistilor Fotografi, personalitati, fapte celebre, istoria fotografiei romanesti in epoca comunista, toti am auzit cate putin despre ele. Lucrarea domnului Moldovan incearca sa umple acest gol de informatie, constituindu-se intr-o remarcabila analiza a acelor timpuri.

Pentru comentarii trimiteti e-mail la estetica@foto-magazin.ro

Comentariile dumneavoastra in legatura cu acest material vor fi publicate in aceasta pagina. Dl. Moldovan va raspunde direct la aceste comentarii.

1. Introducere (in format Adobe PDF, 15KB)
2. Determinismul politic (in format AdobePDF, 21KB)
3. Fotografia oficiala (in format AdobePDF, 17KB)
4. Organizarea administrative a A.A.F. (in format AdobePDF, 36KB)
5. ESTetica fotografica (in format AdobePDF, 29KB)
6 . Bibliografie (in format AdobePDF, 21KB)
   6.1 Cantarea Romaniei (in format AdobePDF, 81KB)
   6.2 Salonul International de arta al Romaniei (in format AdobePDF, 76KB)
   6.3 Saloanele interne de fotografie (in format AdobePDF, 64KB)
7. Literatura fotografica (in format AdonePDF, 106KB)
   7.1 Periodice (in format AdonePDF, 59KB)
   7.2 Trei cazuri editoriale speciale (in format AdonePDF, 107KB)
   7.3 Problema invatamantului (in format AdonePDF, 86KB)


Nota:

Toate drepturile de autor asupra lucrarii apartin in exclusivitate domnului Moldovan Eliodor. Reproducerea lucrari fara consimtamintul autorului este strict interzisa conform legii. Opiniile exprimate apartin autorului, iar "foto-magazin.ro" nu isi asuma nici o raspundere referitoare la acuratetea informatiilor prezentate in aceasta lucrare.

 

Comentarii:

Rastalmaciri fara voie?

Eu credeam ca fotografia este facuta de oameni, eventual de fotografi. Poate, din punct de vedere istoric, fotografii nu sunt oameni. Ar fi si asta o tema de discutie. In paginile citite din teza cu pricina am mai inteles ca ea era facuta doar de institutii.

De institutii bune, "Generatia optzecista", UAP, Eugen Iarovici si de institutii rele. AAF, cu o structura etatizata, in descompunere. Din context, teza e tratata foarte convenabil din punct de vedere istoric, mai ales a unui istoric cu preocupari diverse, se pare cat s-ar putea de lucrative. Ma refer la indrumatorul dl. M.Rotar.

Asa este; arta era oarecum controlata in anii 80. Desi sub control de stat, prin AAF si Consiliul Culturii, fotografia din Romania era de fapt vie.

Desi fotografia era parca mai putin prezenta la cultul person(u)litatii, nu se poate zice ca AAF nu avea amprenta epocii.

In nici-un caz Fotografia acelor ani nu insemna nici conducerea AAF, nici "generatia optzecista".

Fotografia acelor ani inseamna mai degraba Aurel Mihailopol, Edmund Hoffer, Armand Rosenthal, si cei care se ridicau: Dan Dinescu siceilalti. Acestia erau membri AAF, care faceau lucrari asa cum doreau ei, departe de asa zisa fotografie pseudo-artistica promovata de AAF.


E adevarat, erau si profitori ai sistemului. Fotografii cu tovarasul, la AAF facea doar D.M, nepotul Doamnei. Da, sinistra lui sotzie. Daca ar fi sa comparam pe dl.Kiraly numai cu tovarasul Mitru MeinKampf, ce scrie in teza nici nu se apropie de realitate. A fost cu mult mai grav.

Dar ma tem ca nici in visele lor erotice, lucrarile "generatiei optzeciste" nu se apropiau de cele facute de numele citate mai sus.

In National Geografic citeam ca informarea conteaza 85% din succesul unei intreprinderi. Nu si la noi, unde informarea este sublima, mai ales daca lipseste cu desavarsire. Pe vremea Imperiului Roman, justitia se conducea dupa zicala: "Audiatur et altra pars." Da' partea cealalta nu dadea bine, istoriceste vorbind, din Alba Iulia.

In fond, dl.M.E. a fost manipulat si recompensat de cei care l-au indrumat spre aceste pozitii si concluzii.

Destul de trist ca dansul crede ca apara adevarul. Poate doar un adevar favorabil pentru anume persoane.

Adica pe acele vremi grele nu era nimic. Si ce era, nici nu merita citat, ca de Partid era poluat. Noi, cei din extremul Est, acum decisiv ne trezim si istoria v-o ametim. Destul de vesela puscarie, domnilor.

Numai bine, Andrei Pandele.

--------------------------------

Cam asa... [raspuns la invitatia de a publica in foto-magazin.ro aceste comentarii].

In acest caz, mi se pare ca dl. M.E. a fost mai degraba o victima initiala. Care s-a ambalat puternic intr-o chestiune in care credea a facut ordine. Desi problema reala ii era 99,9% necunoscuta. Asa ca a sforait cuvinte goale, in jurul fotografiei. A folosit parada istoriei comunist ESTice, ignorand complet oamenii.

Tu stii foarte bine ca acolo era cel mai simpatic club din tara, care nu avea nici-o legatura cu propaganda. De fapt bietul baiat a construit ceva bazat doar pe vorbe si supozitii. Si acum a incercat sa ii invete pe acei care "au suferit sub dictatura AAF" ce poze mizerabile faceau ei, pana sa scrie el, ce l-au indrumat altii.

Asa ca este cam normal sa o ia si peste gura. Daca tacea, filozof ramanea. A facut o teza de ne-a sta ceasul! La ora 10. Alba-Iulia Regia nu este asa decadenta ca Bucurestiul. In rest, de bine, Andrei

--------------------------
Raspuns la mesajul anterior

Tu stii foarte bine ca acolo era cel mai simpatic club din tara,
> care nu avea nici-o legatura cu propaganda.

Categoric, cel putin serile de Luni, Miercuri si Vineri si chiar cind erau prezenti toti conducatorii asociatiei! Ba din contra, in cadru mai restrins nu lipseau obisnuitele bancuri cu si despre iubitii
conducatori, care se distribuiau intre prieteni! Dar acest tinar ME, sigur ca nu are de unde sa cunoasca aceste aspecte pentru ca nu le-a trait, si aici trebuie aratata adevarata fata a asociatiei, ca sa cunoasca toata Lumea, nu numai cei citiva de fata. Si aceste lucruri nu se desprind neaparat nici din fituica Fotografia, la care a avut acces. Si mai sint si alte aspecte care nu transpar in lucrare, cum ar fi relatiile cu filialele regionale, etc. dar despre asta mai tirziu, daca nu ai citit tot, o sa mai ai niste surprize! :)


> De fapt bietul baiat a construit ceva bazat doar pe vorbe si
> supozitii. Si acum a incercat sa ii invete pe acei care "au suferit
> sub dictatura AAF" ce poze mizerabile faceau ei, pana sa scrie el,
> ce l-au indrumat altii.

Nu numai asta, dar asociatia nu a insemnat numai sediul central din Bucuresti, si impresia data este ca totul se intimpla de la "centru", ori si filialele nu erau departe de liniile impuse de sus. Cit despre valoarea artistica a lucrarilor din acea perioada, ori valoarea ca fotografi a membrilor, este cu totul alta discutie. Nu cred ca trebuie amestecate aspectele astea. Faptul ca fotografia in Lume in
anii respectivi abia incepea sa fie descoperita ca "arta", a facut ca acest nou mod de a privi fotografia sa patrunda mai greu in tara, mai ales din cauza lipsei totale de sprijin din partea institutilor de educatie superioara din acele timpuri, ori acum asistam la un alt fenomen, cel de acaparare al acestui domeniu al fotografiei de arta de catre aceste organisme, si sigur, dispunind de mult mai multe resurse si reprezentanti, impunerea unei anumite directii in acest domeniu. Directie care este greu inca de acceptat de fosti membrii, care au fost crescuti si educati in spiritul "asociatiei" ori al
fotografiei clasice.

De aici privirea critica asupra valorilor de atunci, dar asta nu inseamna ca nu se pot trage niste concluzii logice... la timpul cuvenit.


> Asa ca este cam normal sa o ia si peste gura. Daca tacea, filozof
> ramanea. A facut o teza de ne-a sta ceasul!
> La ora 10. Alba-Iulia Regia nu este asa decadenta ca Bucurestiul.
> In rest, de bine, Andrei

Vezi, iar nu sint de acord cu tonul asta! In definitiv, daca ar fi fiul tau [dupa virsta, nu ar fi exclus], asa ai discuta cu el, ori simplu i-ai "trage una peste gura"? Nu prin forta musculara cred ca o sa incurajam noua generatie sa afle cite ceva despre istoria acelor ani, ci prin argumente logice si adevaruri daca se poate.

Din corespondenta mea cu Dl Moldovan, in nici un caz nu am tras concluzia ca este un "derbedeu" ori "huligan" [era la moda cuvintul asta cind am plecat din tara! :)], pus pe injurii ori denigrarea sub
orice nivel a generatiei mai in virsta! Din contra, am constatat ca are o dorinta sincera sa afle mai multe despre perioada respectiva, intentioneaza sa aprofundeze si dezvolte aceasta lucrare, si nu vad nici un sens in a nu-l ajuta! Daca nu o sa-l ajutam noi care am trait acele vremuri, atunci cine?? Si daca nu il ajuta nimeni, nu o sa fie si mai denaturata prezentarea respectiva??

Deci care e concluzia, putem sa-l ajutam, ori e mai simplu sa criticam si sa=i punem pumnul in gura pt. ca e un "pusti" obraznic?? In definitiv, prin documentatia pe care a facut-o a venit in contact
si cu alte persoane din tara care au fost membrii marcanti ai asociatiei, si ei nu cred ca au avut aceasta atitudine! De ce oare, noi [eu nu! :)], cei din Bucuresti, "centrul" asociatiei, trebuie sa avem aceasta atitudine total ostila?? In definitiv, daca nu ma insel nici tu nici DL nu ati avut o pozitie "oficiala" in asociatie, iar eu am avut dar numai pt. 1 luna inainte sa plec [din insistenta Dl Hanu,
care probabil nu a inteles ca eu chiar "plec"].

In toate discutiile astea trebuie sa faceti distinctia intre partea oficiala a asociatiei, si partea amicala, sa nu va integrati unde nu trebuie, si sa suferiti din pricina asta.

Asta e parerea mea, corecta ori nu, si nu trebuie sa ti-o insusesti, si sper sa-mi ierti tonul poate un pic prea "educativ". Ce a fost a fost, au vremuri frumoase pt. membrii asociatiei, si altfel nu se putea face nimic fara un paravan in spate, dar trebuie sa revenim la realitate si sa lasam amintirile acolo unde isi au locul.

Ara G.

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 14 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 16 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 17 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 17 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 19 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate