Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Personal Computer World - recenzie

Musiu' Jour-Dan - capitan de plai

sau

Despre Impozitul pe "muraturi"

Este bine-cunoscuta butada: "tot romanul se pricepe la fotbal si la politica". Data fiind insa ofensiva - implacabila - a aparatelor fotografice digitale din ultimii ani, se prefigureaza o noua paradigma: "tot romanul se pricepe la aparate fotografice digitale, la fotbal si la politica".
Comunicarea - cel putin in opinia mea - impune doua aspecte: un vocabular (universal si care-ti permite sa te faci inteles de receptor) si un mesaj (pe care-l transmiti catre receptor). Daca mesajul are caracter personal, deci subiectiv, vocabularul este supra-personal, axiomatic, adica nu poate fi modificat dupa dorinta/cunostinte/chef, caci altminteri ar fi ca si cand am am vorbi limba Kuru-Kuru in Afganistan si ne-am mira apoi de ce nu ne putem face intzeshi.

* * *

Am cumparat cu interes revista Personal Computer World, numarul 5, din aprilie 2003, in parte si pentru reclama de pe maseta: "Prima data in Romania, o revista asa cum ti-ai dorit", dar, mai ales pentru articolul "Super Teste, 9 aparate foto digitale". Am citit cu maxima atentie articolul mentionat dar, cu regret, trebuie sa va marturisesc calitatea submediocra a textelor, care par traduse dupa ureche si sunt pline de greseli, unele fiind chiar comice... Practic fiecare paragraf contine cate o "perla". Inceputul este chiar... pe coperta, unde scrie: "teste la 9 aparate foto digitale de 3, 4 & 6 megapixeli", dar cel/cele de 6 megapixeli... lipsesc cu desavarsire! La capitolul "Tehnologia explicata a camerelor digitale" (pag. 70), am aflat cu surprindere ca f-stop se mai numeste si valoare focala! Apoi ca diafragma este "reglata de clapete care se deschid si se inchid intre lentila (obiectiv?!?) si senzor" (vai!, eu credeam ca acela se cheama obturator!). In continuare beneficiem de un sfat: "aveti nevoie de un trepied pentru a evita umbrele". Asa ca, dragii mei, daca la vara, la mare, va fi innorat, un trepied va transforma vacanta dvs. intr-un succes! Despre zoom-ul digital, autorii spun ca "face ca imaginea sa para intunecata" (eu credeam ca pixelata!). Mai departe, ni se arata despre CCD-uri ca are niste filtre care "impiedica efectiv culorile de lumina - rosu, verde sau albastru" (rau stiam eu ca, din contra, permit!) si ca elementele CCD-ului (sa fie vorba de fotosituri?), sunt "aranjate in grupuri de cate patru, ajungandu-se la un singur pixel in imaginea finala" si am conspectat in caietul meu de notite ca un CCD de 4 megapixeli va da deci o imagine de 1 megapixel!

Am trecut apoi la capitolul "Glosarul camerei digitale" (pag 71) unde mi-am completat vocabularul specific fotografic cu termeni precum: "lentile obiective", sau "lentilele fotografice... cu elemente multiple". La paragraful despre cardurile de memorie, am aflat ca majoritatea ofera "performante similare"... Vai, ce usurare! Si eu care strangeam banii la ciorap pentru un card Lexar 24 x! Tot aici m-am convins ca distanta focala se refera la campul de acoperire al unei lentile. Ceva mai departe am aflat ca, pentru "asigurarea distantei focale fixe", obiectivele sunt astazi "produse in grupuri'. Da dom'le! Iata ca si distantele focale sufera de inflatie! Despre sintagma "distanta locala zoom" nu primim nici o explicatie. Pe-asta trebuia s-o stim inca de la gradinita!
La paragraful despre formatul .gif, aflam ca acesta "reduce intensitatea culorii" si ca unele camere digitale "ofera un cadou" daca inregistram texte! Eehei, "Caritas-ul" nu moare!!!

Mai departe, am aflat solutia cea mai buna pentru a creste adancimea campului (a profunzimii de camp?) - si anume "obstructionarea deschizaturii lentilei". Aaa, sigur ca da! Iata un exemplu de obstructie constructiva.
In paragraful urmator am aflat ca nu e bine sa stai in imediata vecinatate a unei camere digitale, deoarece aceasta "arunca informatiile permanent in incercarea de a reduce dimensiunile fisierelor" si pot surveni accidente! Tot aici am aflat ca Arcsoft Panorama Maker este un software "specialist" care "amesteca diferite conditii de lumina".
Cat despre timpul de expunere, acum m-am lamurit perfect: "shutter speed-urile incete" reproduc miscarea "cu pete" si, dupa ce aflasem deja ca diafragmele "inchise nu pot evita umbrele" ma angajez sa nu le folosesc!
Aflam apoi ultimele noutati in privinta formatelor de imagine, ca de exemplu: fisiere "Jog Joint Photographic Experts Group" sau Tiff, care este "oferit" (?!?) necompresat. Ultimul are avantajul ca "elimina compresia artefactelor"... Cum, nu stiti ce sunt artefactele? Pai scrie mai sus: "niste pete de zapada"!
Am citit apoi recenziile fiecarui aparat fotografic testat (pag. 68-74) si am observat cateva caracteristici interesante la camerele prezentate:
- Canon (sau Cannon - cum scrie mai departe- o fi acelasi aparat?) detecteaza automat daca "filmati portret sau imagine";
- modelul Casio QV-R3 poate fi dotat suplimentar cu un card MMC sau SD, dar, numai daca va luati si o "furculita", caci vesela de bucatarie nu este inclusa in pachetul standard;
- la camera Fujifilm Finepix F601 Zoom, ecranul LCD "echivaleaza cu lentilele de 36 - 108 mm";
- o camera cu probleme ecologice este Kodak Easy Share LS443 care "a capturat anumite flori";
- despre aparatul Nikon Coolpicx 4500 (asa se cheama, n-am gresit eu) aflam ca este scump (desi pretul inscris: 240 USD, este cel mai mic afishat in revista), dar are o functie interesanta: cu el "puteti prinde obiectele";
- desi despre aparatul Olympus Camedia C-4000 Zoom am aflat ca ofera ca facilitati "inramarea imaginilor" si include "dioptria", cu toate acestea editorii recomanda claduros modelul Olympus Camedia C-400 Zoom, care uimeste prin "miscarea fina" a zoom-ului digital;
- autorii gasesc foarte util modelul Pentax Optio 430RS care ofera "viziuni clare";
- in ceea ce priveste camera Ricoh Caplio RR30, nu este buna, caci este "extrasensibila la zonele de umbra" si produce imagini "foarte intunecate"; numita mai departe "Capilo" probabil ca este recomandata pentru tratamentul cavitiei... se da compensat?
- in fine, camera Sony DSC-P9 Cybershot, arata ciudat, are un "corp uscativ" iar imaginile captate in studio sunt "o amestecatura", deoarece redau griul nuantat!
Articolul se incheie cu un "Tabel al caracteristicilor" (pag. 75) unde am constatat ca aparatele digitale declanseaza in general la 10-12 secunde, foarte putine la 2 secunde... leneshe rau... asa ca nu merita fratzilor! Mai bine luati un Lomo.


* * *

La precedentele semnale ale bataii de joc cu care sunt scrise articolele de specialitate fotografica prin unele reviste romanesti, au fost voci care au recomandat intrarea in legatura cu redactia si semnalarea erorilor. Asa am si procedat! Am trimis inca din 3 mai a.c. un e-mail pe adresa redactorului sef... Da' ce, credeti ca s-a obosit sa raspunda? De-abia deunazi m-am lamurit... in caseta redactionala scrie: "redactia nu raspune pentru continutul reclamelor si al anunturilor publicate in paginile revistei", si cred ca ar fi bine de adaugat: "in general, redactia nu raspunde pentru nimic in lume".
Bagat banu' la tescherea, indesat caciula pe-o ureche si... p'aici ti-e drumul!
Eee-he! Ce sti dumneata, Nene Iancule...
Bravo Musiu, si la mai mare!

Caporal de planton,
Calin-Stefan Ragalie

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate