Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

O aventura subacvatica si fotografica

Povestea noastra incepe in anul 1967, pe 29 septembrie si are loc pe Lacul "Bicaz", al doilea lac de acumulare - ca marime - din tara.

Pe acea vreme isi desfasura activitatea acolo Statiunea de Cercetari Potoci care urmarea in principal studiul comportamentului diverselor specii de pesti, caracteristice lacurilor de munte si experimentarea cresterii pastravului in captivitate adica in viviere flotabile.
Inca de atunci inima acestor cercetari a fost Dr. Ionel Miron. Un om inimos si pasionat de activitatea sa, ce a stiut sa se inconjoare de oameni capabili si sa coordoneze aceasta echipa vreme de mai bine de 30 de ani.
Inca de la inceput s-a ajuns la concluzia ca cele mai precise observatii se fac doar daca omul patrunde sub apa si urmareste pestele in mediul sau. Atunci, in urma unor deplasari in Franta, Dl. Miron a obtinut un brevet de scufundator, primele scufundari facandu-le in Marea Mediterana si Marea Nordului. La intoarcere a inceput sa initieze si alte persoane dintre care Constantin Mihai a ramas singurul constant axat pe aceasta activitate.
Trei decenii sub indrumarea lor, zeci de aspiranti au fost initiati in tainele scufundarii pe Lacul "Bicaz", aproape anual avand loc cursuri de scufundare.

Asa cum spuneam, la data de 29 septembrie 1967 a fost lansat la apa batiscaful L.S.-1 (Laboratorul Submers 1). Cu acesta s-au putut face observatii directe asupra pestilor in intervalul 0-30m.
Au fost stabilite si recorduri ca de exemplu in anul 1994 cand in programul „Lacustris 94" Constantin Mihai si Liviu Miron au realizat un record european de scufundare neintrerupta timp de 36 de zile cu L.S.-1.
In acesti ani s-a incercat sa se faca fotografie si film in niste conditii extrem de dificile ce tineau atit de lipsa oricaror dispozitive etanse cat si de dificila procurare a materialelor fotografice.
Astfel fotografia de suprafata a fost facuta reletiv usor fata de cea din batiscaf.

De-a lungul anilor au fost procurate aparate ca PentaconSix cu obiectivele de 50mm si 80mm iar pe format 35mm s-a lucrat cu Exacta Varex 1000, Practica MTL5 si Zenit. Peliculele erau in majoritate ORWO.
Din pacate, incercarile de a construi carcase etanse pentru aceste aparate au esuat. Nu s-a reusit realizarea unui control etans asupra comenzilor acestor aparate. Si atunci a fost creat un cheson etans pentru a aduce in interiorul batiscafului toata aparatura necesara chiar daca acesta era in imersiune, urmand ca fotografiile sa fie facute din interior.
Acest cheson era de fapt o incinta etansa in care se introducea aparatura, se inchidea iar cu un sistem de scripeti se cobora la bordul batiscafului. Acolo se deschidea o supapa ce echilibra presiunile din cheson si batiscaf si se scoteau aparatele.
Acele conditii au fost intradevar extreme pentru aparatura fotografica si cea de filmat. Optica si mecanica acelor aparate a fost afectata in principal de umiditatea maxima si de diferentele de temperatura. In timpul experientelor efectuate cu batiscaful a fost instalat si un sistem TV cu circuit inchis pentru care s-au depus eforturi imense sa fie mentinut in functie. Pot sa va spun ca in 1994 in timpul ultimei experiente s-a considerat ca va fi foarte usor sa se transmita imagini video de la –15m cu ajutorul tehnicii moderne, camerele video S-VHS. Pentru asta s-au folosit doua camere Panasonic M9000. Una la suprafata si una in batiscaf. Cea de jos nu a vrut sa functioneze sub nici o forma. La fel si aparatele fotografice compact adica acelea cu multa electronica. Probabil camera video avea vreun sistem de protectie la umezeala deoarece adusa la suprafata si lasata o ora, functiona fara probleme. La acea vreme nu era disponibil nici un aparat foto digital pentru a fi dus jos si folosit. Oricum umezeala extrema a pus "jos" toata aparatura optica controlata de prea multa electronica. Pentru fotografie s-a revenit la clasicele mecanice Pentax, Practika, Zenit cu rezultate bune.
In acele conditii s-au atins limitele rezistentei unei camere foto si video pentru aparatura de uz general.

Desigur ca existau sisteme video dedicate pentru aceste conditii. La fel si aparate fotografice. Costurile de procurare, eventual inchiriere, punere in functie, intretinere ar fi fost imense in conditiile in care totul s-a facut cu resurse financiare minime dar cu multa pasiune.
Am privit la toata aceasta dotare "primitiva" si am avut ocazia sa observ la lucru o adevarata echipa de profesionisti. Asta s-a intamplat in 1993 cand echipa Comandantului Cousteau a sosit in Delta Dunarii si cu acesta ocazie a venit si la Potoci, pe lacul "Bicaz". Era echipa ce a filmat acele celebre seriale prezentate la televiziune, turnate pe toata suprafata gobului. O parte din ei tocmai venisera de pe Amazon iar ceilalti lucrasera in Antarctica si s-au reunit pentru actiunea ce a avut loc de-a lungul Dunarii, totul terminandu-se in Romania si fiind de fapt una dintre ultimele expeditii ale Comandantului J.Y. Cousteau. Ce echipament foto-video, ce coordonare, cat profesionalism! Fiecare stia ce are de facut. Fotografiau numai cu echipament Nikon. Pentru suprafata aveau Nikon F4 cu obiectivele dedicate iar pentru scufundare foloseau Nikonos cu cateva obiective si sisteme de blituri. Pentru filmat foloseau un extrem de simplu si fiabil aparat de filmat american pe pelicula. Pelicula folosita era Kodak. Din ultimele lor 50 de filme doar 2 au fost filmate pe video. Pentru filmarea subacvatica aveau un sistem portabil de lumini de 4KW! Vazand ce s-a facut la Potoci au ramas impresionati de faptul ca o mana de oameni cu resurse minime au realizat niste actiuni intr-un domeniu de top si mai ales ca totul avea ceva anacronic: in mijlocul muntilor o mica echipa de pasionati desfasurau experimente de scufundare.
La noi in tara in ultimii zeci de ani s-a facut ceva in explorarea subacvativa doar in cateva locuri si anume in Constanta, la Potoci-"Bicaz" si ceva desfasurat de grupul D-lui Cristian Lascu, un alt om cu adevarata pasiune si dragoste pentru scufundare. Din pacate nu cunosc ce se desfasura la Constanta dar in mod sigur si acolo erau oameni implicati in acest domeniu asa cum ar fi Dl. Constantin Scarlat. Putin, foarte putin cand stiu ce se facea de exemplu in Germania Democrata, in care se tiparea si o revista dedicata scufundarii si fotografiei denumita "Poseidon". La noi dintre toti doar Dl. Cristian Lascu a adus fotogarfia subacvatica la nivel de arta iar in rest putem vorbi doar de o fotografie documentara. Oricum in Moldova singurul loc unde se putea vorbi despre scufundare era Potoci-"Bicaz" iar promotorii erau Ionel Miron si Constantin Mihai. Daca nu as fi fost aproape de ceea ce s-a intamplat acolo, prin prisma anului 2003 nu as crede adevarata aceasta poveste.
Este de necrezut cum in anii 60, 70, 80, in conditiile de izolare, lipsa de contacte, informare si investitii s-au putut realiza toate acestea. Priviti cu atentie programele Discovery si NG si observati ce amploare si ce importanta se acorda acum acestui domeniu in care imaginea capata o valoare maxima.

Acest articol l-am scris din dorinta de a semnala existenta unei activitati rare, mai putin cunoscute, ce s-a desfasurat acolo unde nimeni nu se astepta ca ar fi fost posibil sa se desfasoare. Si care a avut loc doar datorita unor oameni exceptionali, care au facut sacrificii pe toate nivelele pentru a-si implini visele. Nu pot sa acopar intreaga activitate de mai bine de 30 de ani pe un spatiu atat de mic si nici nu doresc acest lucru. Poate doar o carte ar putea sa faca asta. Oricum, in toate cele facute la Potoci a fost implicata si fotografia ea fiind facuta asa cum s-a putut si cu ce s-a putut.
La ora acesta domeniul subacvatic este considerat de varf, ca si explorarea spatiala. Costurile pentru actiuni de amploare sunt similare in ambele domenii, daca nu mai mari pentru explorarea subacvativa. Tot ce se desfasoara aici este considerat o investitie pentru viitor. Cine face ceva acum va castiga mai tarziu.
In Romania, din pacate, nu avem timp si resurse pentru asta. Insa trebuie sa stim ca daca vrem sa schimbam viitorul trebuie sa incepem cu clipa prezenta!

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Tiberiu Lazar - 04 Sep 2006, ora 00:57
Felicitari pentru articolul documentat al D-lui Florin Mihai.Daca am fi reusit sa ducem la bun sfirsit proectul de film documentar inceput cu sprijinul generos al D-lui Dr.Ionel Miron,aprobat de redactie in 02-03 1990.in baza unui sinopsis (rezumat cinematografic)in care am inclus si datele transmise de Dr.Miron.Daca Dec.89,a condus la democratizarea relatiilor cu,creatorii de imagine,cea cu finantatorul filmelor de difuzare s-au restrans...Mai direct,tema s-a amanat din lipsa finantarii;in 1991 s-a redus activitatea cu 50%;corespunzator si personalul.Eu sunt poate cel mai motivat aspirant la profesia de scufundator pentru a -si aminti cu recunostinta de "sesiunile"de vara 1978-79 la Potoci-Bicaz,organizate minunat,de "oameni potriviti la locul potrivit"(conditie obligatorie pentru o societate o.k.),neuitandu-l pe asistentul Dr.-ului Ionel Miron,permanent disponibil si uneori ingaduitor cu stangaciile incepatorilor,Constantin Mihai.Multumesc Prof.-ului de scufundari al echipei Sahiafilm pentru calificativul "deosebit spirit de echipa",pe care m-am straduit sa-l merit,chiar daca in mediul de care ne-am atasat au mai patruns si unii nemotivati afectiv...Sper sa mai am timp,sa dovedesc,ca-n 78-79 la Potoci nu s-a "dat orzul pe gaste"...Va doresc la toti sa fi-ti "apt pentru scufundare" T.L.

Tiberiu Lazar - 21 Oct 2006, ora 11:32
scuze pentru dezacord;a se citi,cele cu finantatorul...

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Adobe CC »
   de Dorian
   acum 2 zile, la ora 10:07
Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   acum 3 zile, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 6 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 8 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 10:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127314 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate