Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Tineretul rebel

Problemele studentilor au constituit tema unui reportaj al saptamanalului Erdelyi Riport (www.riport.ro).

Articolul, la care au colaborat mai multi reporteri si 2 fotoreporteri a fost conceput de catre redactorul Mihaly Laszlo (responsabilul de proiect) in 2 elemente. Prima parte a reportajului a dorit sa fie o prezentare a conditiilor de trai ale studentilor, cea de a doua fiind despre reactiile lor. Am avut norocul sa prindem grevele studentesti, astfel totul s-a rotunjit si a primit titlul de "tineretul rebel".

Am inceput prin a studia problemele de toate zilele ale studentilor, ne-am dus prin camine, am intrebat lumea, am aflat care-s necazurile lor. Intr-un camin am reusit sa fac o imagine interesanta, cu usa salii de lectura avand un lacat pe ea, iar in fundal o fata invata in fata usii, pe coridor.

Am aflat ca la sfarsit de saptamana nu se transporta gunoiul, intr-o duminica am incercat sa si surprindem acest lucru. Intr-un camin de 9 etaje am gasit un etaj unde era prea mult gunoi ca sa incapa in cos. Am asteptat cateva minute ca sa intre cineva in cadru.

A trebuit sa am grija ca partea stanga a imaginii sa nu se arda, sa se vada toaleta. Am folosit un film cu toleranta mare.

La intrarea intr-un camin am observat un afis. Am pus grandangularul, am ales un unghi mai interesant si am asteptat sa iasa pe usa cineva cu un look mai nonconformist. N-a trebuit sa astept prea mult.

A venit si ziua grevei. Ne-am deplasat la Cluj cu scopul de a face 2-3 poze bune pentru articol plus una pentru coperta. La reportaje de acest gen coperta trebuie sa contina dinamism si tensiune, si trebuie sa caracterizeze reportajul.
In cazul unei publicatii tinere, nu prea cunoscute, cum e Erdelyi Riport putem spune ca poza de coperta vinde revista. A trebuit deci sa acord prioritate absoluta acestei imagini. Gasind o tema favorabila, am tras vreo 8 cadre asemanatoare, in ideea ca acasa il alegem pe cel mai bun.

La alegerea copertii sunt cateva conditii: imaginea sa fie simpla, dinamica, si sa aiba loc liber in partea de dreapta jos pentru titlu. Poza de coperta trebuie sa contina una-doua elemente destul de mari ca sa-i sara in ochi de la citiva metrii cumparatorului. Consider ca aceasta coperta a fost una reusita.

Greva a continuat. Am facut o imagine in "culise", cu un organizator care soptea ceva in urechea celuilalt, imbratisandu-l. Probabil aceasta poza nu este o capodopera, dar mie imi place foarte mult, cand in copilarie citeam romane despre gasti de tineri, cam asa imi imaginam eu conducatorii lor.

Studentii au pornit in mars, iar noi alergam pe langa ei. La un moment dat am gasit un mos care mergea pe trotuar langa sirul tinerilor si urla impreuna cu ei: "Demisia! Demisia!". L-am fotografiat dupa care l-am intrebat daca stie ce se intampla acolo. Nu stia, dar era suparat ca are pensia mica.

La alegerea fotografiilor care intra in revista un cuvant important de spus au si editorul de imagine si coordonatorul proiectului. Urmatoarea poza a fost aleasa de Mihaly Laci si acompaniata de textul: "Studentii au cerut demisia ministrului Athanasiu. Numaratoare inversa?"

As termina cu o imagine care arata in viitor. "Victoria".

Revendicarile studentilor au fost satisfacute. Momentan.

Bookmark and Share

Comentarii:

gabi - 04 Nov 2005, ora 10:43
super.nu-i primul reportaj pe care il vad si e chiar fain.si eu tot "magyar" sunt si tot la foto vreau sa dau,sper sa ajung macar prin apropierea domnului fotograf.nu stiu daca am dreptul de a spune,dar BRAVO

grig simi - 20 Nov 2005, ora 09:22
mi-a placut chiar daca articolul are ceva vechime iar pentru unii par a dezgropa amintiri... nu consider niciodata prea tarziu a spune imi place!

blasterx x - 03 Jan 2006, ora 22:00
Imi place tema .... in unele poze e lumina cam slaba .... dar asta e natura nu itzi da ce vrei!!! Bravo man

just me - 14 Jul 2006, ora 12:55
Poza cu domnul mai in varsta mi-a atras atentia. Imi place pt ca reprezinta contrastul intre generatii; viata trece langa acel domn si el tot nu realizeaza despre ce este vorba, el lupta si isi sustine propriile idei. :-) La fel si tinerii, care sunt preocupati doar de interesele lor. Astept alte poze realizate de voi.

Enea Elena - 16 Mar 2009, ora 23:27
articolul e chiar super! imi place ideea e buna sincer nu stiu de cand e cu greva studentilor,insa poza cu "mosu" m-a amuzat.Dar in acelasi timp mi-a inspirat mila.Ar fi multe de spus,insa sunt interesata de fotografu cu articolul daca mi-ar putea da niste sfaturi,si daca pot s apun cateva intrebari,Multumesc.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate