Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Puntea din ceata

Camere mici, intunecate. Ascunse, parca, de cele mai multe ori, undeva, in subsolul unei cladiri. Inauntru, fara vorba, umar langa umar si nas in ceafa, o mana de oameni "comunica"... singuri. Tasteaza din greu langa niste calculatoare obosite pe care, contra cost, salitele cu acces la Internet, le pun la dispozitia impatimitilor de chat, messenger sau e-mail. Unii "comunicatori" au ajuns la performanta de a dactilografia cu o viteza infernala, aproape "orbeste", folosind tastaturi ce si-au pierdut demult literele inscrise pe butoane.puntea.jpg


Asculti clampanitul tastaturilor. Desigur, te intrebi ce isi transmit oamenii aflati, cateodata, nu la sute de kilometri distanta, ci la o aruncatura de bat. Uneori, afli fara sa vrei... O studenta de la Jurnalistica (sic!) ii "scria" unei colege de grupa, aflata departe, intr-o alta... cladire. La un moment dat, fata se opreste din "redactare" si formeaza un numar pe celular. "Ti-am dat deja un S.M.S. L-ai citit? Bine! Acum iti trimit un e-mail si vorbim restul, dupa-amiaza, la curs"...

Apriga nevoie de "comunicare". Cuvinte risipite. Senzatia falsa ca surprinzi esentialul in timp ce debitezi platitudini ce nu ar merita nici macar vorbite intr-un tramvai, daramite scrise, ceasuri in sir, la un calculator. Fara sa vrei, te gandesti cate carti clasice s-ar putea culege astfel, in sens tipografic-editorial, cu acelasi efort personal, pentru a fi (de)puse in spatiul virtual, spre o lectura sanatoasa, reala si comuna.


Desi a inceput dintr-o necesitate umana cuminte, "clampaneala" internet-ista a devenit un viciu, ca oricare altul, ce dauneaza "consumatorului", spre folosul "producatorului" discret si "sustinatorului" din umbra.


Cuvantul scris a fost demon(et)izat. Nu demult, cine dactilografia la o masina mecanica avea cel putin senzatia ca lasa ceva in urma. O pagina de literatura sau, in cel mai rau caz, un document oficial: o cerere ori un denunt anonim. Astazi, banalitatea e ridicata la rang de utilitate. La fel cum in televiziune, gargarele ocupa locul personalitatilor. E-mail-urile si, mai ales, chat-urile - suete consemnate cu acribie, au deformat "caracterele", oamenilor si cuvintelor. Avand pretextul ne-instalarii limbii romane in limbajul calculatorului, "tastatorii" si-au dezinstalat limba romana din cultura generala. Diacriticele au disparut. "Vorbind" la tastatura si nu scriind, punctuatia nu mai exista. Regulile gramaticale au fost abolite, o data cu "sclavia" figurilor de stil. De unde si nevoia de a introduce in tampele mesaje, desene cu tot soiul de mutunachi, zambareti ori suparati, pentru a face destinatarul sa inteleaga, totusi, ca in text a fost strecurata, cu intentie, o gluma ori o tristete.


Conturile de e-mail gratuite ne costa scump. Discretii provider-i profita de inocenta consumatorilor. Atunci cand "corespondam", cam o treime din ecranul monitorului ne este invadata de reclame. Imprudentii care le acceseaza vor fi bombardati apoi cu mesaje "promotionale". Gunoiul ineaca gunoiul.


Un alt aspect, ignorat cu rea stiinta, este folosul "sustinatorului" din umbra. Cum putem fi atat de stupizi incat sa credem ca ni se ofera "gratis" puzderie de facilitati "comunicationale" si, in schimb, nimeni nu profita de pe urma noastra, in plin ev al profitului? In epoca ne-informatizata, agentii de urmarire, cu truda, trageau de limba, fie pe banda magnetica, intr-un colt de camera, fie pe banda rulanta, la un colt de strada, vecini sau prieteni, pentru a ne completa dosarele personale. Astazi, ca talambii, ne scriem singuri, prin chat-uri si e-mail-uri, propriile dari de seama, cu declaratii complete de dragoste ori de venit. "Securizarea" mesajelor noastre se afla pe maini sigure. De... Securitate. Internationala. Astfel, un agent modern - lupul, paznic la stana - poate indosaria si barbieri, lesne, mii de "oi" odata. Turma vine de buna voie la muls si taiere. Strunga se numeste Internet.


Pentru a uni distantele, ni s-a oferit o punte. Intre ceturi. Ar fi putut - dulce poveste! - sa fie un pod solid peste vazduhuri. S-a transformat insa, din pacate, intr-un biet esafodaj. Construit nu din fier, nu din lemn, ci din... ceata insasi. Din zoaia primordiala a informatiei. In care ingurgitam si excretam. Noi, paramecii veseli.
Dan Mititelu
noiembrie 2006
© Fotomagazin.roAlte fotograme, acelasi autor

Bookmark and Share

Comentarii:

Euglena Verde - 11 Nov 2006, ora 10:46
Mii si mii de foi,folositoare sau nu,s-au scris in toare vremurile(si vremile),unele au disparut,altele rezista. Important e ca Adevarul razbeste...asa "gurile"paramecilor ca noi,si scriitorilor ca dumneata! Traiasca veselia Adevarului!

Euglena Verde - 11 Nov 2006, ora 10:47
Mii si mii de foi,folositoare sau nu,s-au scris in toare vremurile(si vremile),unele au disparut,altele rezista. Important e ca Adevarul razbeste...asa prin "gurile"paramecilor ca noi,si scriitorilor ca dumneata! Traiasca veselia Adevarului!

Gramaticul Roman - 15 Nov 2006, ora 14:19
Respecte, un text bun, dar legătura dintre text și fotografie mi s-a părut un pic forțată. Venind vorba despre diacritice, nici articolele de pe fotomagzin nu le au, deși văd că softul permite folosirea lor. (Mai puțin câmpul "Nume")

vasile gheorghe - 30 Nov 2006, ora 13:47
...nu sunt convins de legatura dintre imagine si text. Dumneata ori cauti poetul cu lumanarea in miezul zilei ori iiti cauti eu-l. Ce m-a atras sunt griurile superbe. Restul e gargara.

Stefana Ilie - 29 Dec 2006, ora 23:20
Frumos cadou, lipsa "sintoniei" dintre fotografie si text. In muzica i s-ar spune contrapunct, poate. Buuuuuuuuuuuuuuun, textul asta in contraimagine spune si ca o contrapondere exista la atita comunicare lejara care ne tine ocupate miinile si eventualii 1-2 neuroni liberi de impersonalizare. Si pentru ca mi-s hidroloaga, va garantez ca-n apa bahluviana misuna paramecii, i-am vazut cu ochii mei, si nici ca le pasa ca-s birfiti si comentati pe pun(c)te. Hydrological correctness ar impune drepturi biologic egale pentru microfiintele lipsite de aparare si chiar sa le fie si mai eliberata expresivitatea.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   azi, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   ieri, la ora 10:04
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 3 zile, la ora 17:41
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 5 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 10 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127311 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate