Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Yevgheni Khaldei

 

(1917 - 1997)

Yevgheni Khaldei s-a nascut intr-o familie evreiasca in orasul Yuzovka (acum Donbas, Ucraina). In 1918, mama si bunicul sau cad victimele pogromului antisemit declansat in Ucraina, iar Khaldei insusi este ranit. A supravietuit foametei la care Stalin supusese Ucraina in anii '20, si care a produs milioane de victime, deseori fiind nevoit sa manance chiar si iarba.

Inca din copilarie a fost pasionat de fotografie. Primul sau aparata fotografic il construieste in adolescenta iar ca obiectiv foloseste ochelarii bunicii sale.

Isi incepe cariera de fotograf profesionist la gazeta fabricii unde era angajat si unde publica fotografii cu muncitori sovietici, realizate in stilul Realismului Socialist.

In 1935 trimite fotografii la Fotokhronika of Soyuzfoto (precursorul agentiei TASS) si este invitat sa urmeze cursuri de fotografie cu Semyon Fridlyand, Arkady Shaikhet si Max Alpert.

 

Yevgheni_Khaldei_03.jpg

 

In 1936 devine fotograf la agenita TASS si realizeaza fotografii pentru ilustrarea articolelor.

In 1941 realizeaza o fotografie care il face cunoscut: "War is anounced". In acelasi an, germanii ii ucid tatal si trei surori cand invadeaza Ucraina.

 

Yevgheni_Khaldei_09.jpg

 

A fost angajat locotenent in Armata Rosie si trimis sa lupte si sa fotografieze razboiul. La plecare i s-au dat un aparat Leica si 40 m pelicula fotografica, deoarece fruntasii de partid erau siguri ca vor obtine victoria in ... doua saptamani! Prima sa misiune a fost la Murmansk, pe langa o unitate de piloti britanici care protejau liniile de alimentare ale URSS prin zona arctica. A insotit apoi Armata Rosie in timpul luptelor si a fotografiat eliberarea Stalingradului, a Bucurestiului, Sofiei, Budapestei, Vienei si in Berlin.

 

Yevgheni_Khaldei_10.jpg

 

In 1945 realizeaza cea mai cunoscuta fotografie a sa si una dintre cele mai celebre imagini ale celui de-al Doilea Razboi Mondial: un soldat sovietic monteaza drapelul URSS pe cladirea Reichstag-ului in Berlin. Vazuse fotografia lui Joseph Rosenthal cu militarii americani care ridicau steagul in insula Jwo Jima si a cautat orice ocazie sa realizeze si el una, in Berlin.

Prima data, drapelul URSS fusese instalat pe cladirea Reichstag-ului in 30 aprilie 1945, de soltadul Mihail Minin, dar nazistii recucerisera cladirea si scosesera steagul. Armata Rosie reia atacul si infrange ultimele cuiburi de rezistenta. In 2 mai Khaldei reface scena, de aceasta data cu georgianul Meliton Kantaria (Stalin era si el nascut in Georgia) si cu rusul Mihail Yegorov (reprezentatul Mamei Rusia). A folosit un aparat Leica si a expus 36 cadre. Deoarece nu avea un drapel al URSS la dispozitie, a facut o cursa dus-intors cu avionul la Moscova, de unde a cumparat panza rosie folosita drept fata de masa in sedintele e partid si peste care un croitor de la Moscova a cusut secera, ciocanul si steaua, simbolurile URSS.

 

Yevgheni_Khaldei_06.jpg

 

Aceasta fotografie a suferit numeroase modificari in decursul timpului. Prima modificare s-a facut chiar in zilele urmatoare, chiar de catre Khaldei, care a zgariat negativul cu un ac, deoarece unul din soldatii care aparea in fotografie purta doua ceasuri de mana (desigur, furate de la civilii "eliberati" de Armata Rosie) si apoi publicata in 13 mai 1945 in revista Ogonjok.

Ulterior, fotografia a fost din nou modificata si adaugat fum in fundal, pentru a accentua dramatismul cadrului, iar intr-o alta varianta, a fost inlocuit steagul, pentru a flutura mai ... victorios. In fine, o alta modificare a fost... colorarea ei. Au fost publicate, in lumea intreaga, diferite variante ale acestui cadru si care au devenit simbolul victoriei Armatei Rosii in al Doilea Razboi Mondial. Desi cel putin alti trei fotografi au realizat cadre cu steagul URSS pe Reichstag, doar cea a lui Khaldei s-a bucurat de faima.

 

Yevgheni_Khaldei_02.jpg

 

In anii urmatori a realizat numeroase fotografii la Conferinta de la Postdam si la Procesul de la Nuremberg al fruntasilor politici si militari ai Germaniei Naziste. Primeste de la prietenul sau, fotograful Robert Capa o camera Speed Graphic.

 

Yevgheni_Khaldei_05.jpg

 

Dupa Razboi, Khaldei a fost victima isteriei anti-semite, declansata in URSS iar in 1948 a fost dat afara de la Agentia TASS, pentru "lipsa de instructie si de educatie politica".

A continuat sa fotografieze ca fotograf independent si a trait modest, intr-o garsoniera in Moscova, care ii servea si drept camera obscura.

In 1959 reuseste sa se angajeze nou fotoreporter la ziarul Pravda. Desi Partidul garanta egalitatea toturor oamenilor, fotograful era permanent supravegheat si cenzurat. De exemplu, avea voie sa fotografieze artisti si muzicieni doar daca nu erau evrei!

Este fortat sa se pensioneze in 1970.

 

Yevgheni_Khaldei_08.jpg

 

In 1990 i se organizeaza o expozitie si se tipareste un album de fotografii in Germania, cu imagini din URSS despre viata coditiana, dar si cu imagini din Al Doilea Razboi Mondial. Este premiat cu 10.000 marci germane cu care isi cumpara imediat un Rolleiflex, despre care spune "n-am avut asa ceva in toata viata mea!"

Desi a fost ostracizat pentru lungi perioade de timp, Khaldei a realizat fotografii oficiale ale multor demnitari ai URSS, printre care Stalin, Gorbaciov si Boris Eltin. Cu toate a fost in repetate randuri persecutat, artistul a ramas loial tarii sale.

Khaldei a fost larg recunoscut deabia dupa prabusirea Uniunii Sovietice, cand s-a bucurat de expozitii si albume publicate in intreaga lume.

In 1995 este medaliat de Ministerul Francez al Culturii. Unverstiatea Colgate (SUA) ii verniseaza expozitia "The lens of the Beholder: Photographs of the Soviet Empire" in 1997, si apoi "A Witness to History: Yevgeny Khaldei, Soviet Photojournalist" la Jewish Museum, New York, 1997 "Russia in Black and White: The Photojournalism of Yevgeny Khaldei", Jewish Museum, San Francisco 1997.

Yevgheny Khaldei moare la 6 octombrie 1997, in varsta de 80 ani.

In mai 2008 este vernisata prima mare retrospectiva a artistului, organizata la Martin-Gropius-Bau in Berlin si care a cuprins peste 200 fotografii.

 

Yevgheni_Khaldei_01.jpg

 

* * *

 

In toata activitatea sa, ca fotograf al propagandei de partid, a avut grija ca imaginile sale sa fie acceptate de Cenzura. Fotografii de razboi ai URSS erau in primul rand soldati, luind parte la lupte cu arma, deabia apoi cu aparatul fotografic. Khaldei se definea pe sine ca un propagandist al unei cauze juste - lupta sovieticilor impotriva invadatorilor hitleristi.

Multe din fotografiile sale simbol sunt fotografii aranjate si chiar trucate prin mixarea a mai multor cadre. In repetate randuri s-a justificat aratind ca fotografiile sale documenteaza momente importante ale istoriei. De exemplu, celebra fotografie cu steagul de pe Reichstag a fost modificata de mai multe ori.

 

Yevgheni_Khaldei_04.jpg

 

O alta fotografie simbol, in care apare un cerb in primul plan este realizata prin adaugarea unor avioane militare, pentru a spori dramatismul imaginii (poate si pentru ca operatiunea genrmana de cucerire a Murmanskului era denumita Reindeer).

Fotografia din 1945, de la Postdam, este modificata pozitia personajelor, deoarece Stalin era la margine si nu in centrul cadrului (si deci al atentiei).

Khaldey nu a primit nici un ban pentru drepturile de autor ale fotografiilor sale. Desi propaganda folosea imaginile sale, nu publica niciodata numele autorului. Ginelere sau, Yuri Bibichev, arata ca lui Khaldei nici nu-i pasa, era bucuros ca fotografiile sale erau de folos cuiva.

Khaldey a devenit celebru la batranete, in special pentru fotografiile sale din razboi, in general foarte atent incadrate si care puneau accent pe antagonismul dintre primul plan si fundal. Fotografiile realizate cu civilii din Uniunea Sovietica reprezinta o pretioasa marturie a vietii cotidiene a oamenilor obisnuiti din acea perioada.

 

O secventa din documentarul "Yevheni Khaldei, photographer under Stalin"

 

 

Galeria de imagini - >

 

Saptesprezece decenii de fotografie ...

 

Marian Gadea
ianuarie, 2010
© Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Raoul M. Septilici - 09 Jan 2010, ora 01:42
Excelenta prezentare!

Alex A. - 09 Jan 2010, ora 14:36
La 20 de ani de la caderea comunismului, tacerea cu care e tratat subiectul in media romaneasca e penibila. In aceste conditii, e cam inoportun un articol depre fotograful de curte al lui Stalin, pe deasupra un propagandist convins. Dar probabil ca suna ridicol sa ridici asemenea probleme intr-o tara unde Paunescu e mare poet, analist politic si reper moral.

Adrian Paun - 09 Jan 2010, ora 19:28
@Alex A:Intrucat Franta, Germania si SUA i-au recunoscut meritele in ultimul deceniu al sec. XX si multi fotografi il considera pe Khaldei un "Robert Capa sovietic", inseamna ca Adrian Paunescu are o recunoastere internationala! :)

Photogreat T. - 10 Jan 2010, ora 15:59
Stau si ma intreb cum a putut Stalin sa declanseze pogromuri antisemite in 1918 cand el preia puterea doar in 1922... Sau daca e vorba de Stalin, ii putem pune in carca chiar si ce nu a facut??!! Asa i s-au imputat si lui Ceausescu 60.000 de victime la "revolutie" ca pretext pentru a fi asasinat... Cred ca ar trebui mai multa rigoare!! Altfel, articolul e bun ca si celelalte referitoare la marii fotografi. Sunt de acord ca Khaldei a fost un Robert Capa rus si prezentarea lui (contrar unor pareri mai... limitate...) este oportuna. Apropos, si Capa si Rosenthal au fost evrei!! O mica coincidenta... fara conotatii antisemite

Ioan Perecz - 13 Jan 2010, ora 11:15
INTRU MEMORIA celor 800.000. de ROMANI precum si a ZECILOR DE MILIOANE de VICTIME ALE REGIMULUI COMUNIST, VA IMPLOR SA ELIMINATI FOTOGRAFIA cu drapelul sovietic,prezenta in prima pagina a site-ului. Stiti ce anume este dureros si trist onorata redactie?????? Dureros si trist este ca in decembrie 2009 nu ati postat - pe prima pagina - NICIO FOTOGRAFIE despre revolutia din Timisoara sau din Bucuresti. In schimb,acum, avem pe prima pagina bravul soldat sovietic. Spasiva tavarisci! Spasiva !!!

Photoarvest . - 13 Jan 2010, ora 16:28
Nu confundati stalinismul cu sentimentele omului de rind din acea vreme. Rusii si celelalte popoare din URSS au fost primele victime ale terorii staliniste si au platit pretul cel mai mare. Dar convingerea sincera a "omului sovietic" intr-o utopie generoasa nu poate fi pusa la indoiala. Tocmai aceasta convingere sincera a facut ca sistemul sa reziste, in ciuda tuturor ororilor la care si-a supus, in primul rind, propriul popor. Cind convingerea a inceput sa se stinga, a murit si sistemul. Gorbaciov a vrut reformarea sistemnului. Dar "omul sovietic" incepuse deja sa nu mai creada, iar "reconstructia" gorbacioviana a dus nu la reformarea, ci la ingroparea comunismului. Indiferent de animozitatea resimtita de unii dintre noi fata de regimul bolsevico-stalinist, nu putem nega si respinge realizarile oamenilor vremii. Drapelul sovietic face parte din realitatea istorica si nu poate fi "sters" doar pentru ca ne-ar placea noua ca istoria sa fi avut un alt curs. Ar insemna sa cerem si eliminarea zvasticii din filmele de razboi hollywoodiene, ca doar Hitler a pornit cele mai mai orori din istorie, nu? Sper ca ceea ce am scris sa fie inteles in litera si spiritul textului. Felicitari din partea mea Fotomagazin si domnului Marian Gadea, si nu numai pentru acest material ! Un an cit mai bun va doresc!

Ion Sanduloiu - 14 Jan 2010, ora 09:39
Lasand la o paret problemele noastre cu stalinismul, trebuie recunoscut ca scoala sovietica de imagine a fost una excelenta. Este tributara culturii imense a poporului rus si s-a propagat si in scoala actuala. Vedeam la TV cate un film sovietic cu tot felul de prostii de propaganda, dar partea de imagine era excelenta, era geniala. Si puteai astfel sa vezi dincolo de ceea ce le era impus oamenilor de politica de partid. Puteai vedea faptul ca ei doreau sa-si faca bine meseria si sa arate cat de pregatiti erau...

Ioan Perecz - 14 Jan 2010, ora 22:29
@Photoarvest "...Indiferent de animozitatea resimtita de unii dintre noi fata de regimul bolsevico-stalinist, nu putem nega si respinge realizarile oamenilor vremii. Drapelul sovietic face parte din realitatea istorica si nu poate fi "sters" doar pentru ca ne-ar placea noua ca istoria sa fi avut un alt curs..." Stimate Domn/Doamna "Photoarvest" va rog a imi permite sa va raspund ,in speranta ca veti intelege sensul mesajului meu: 1. drapelul sovietic este un simbol al unuia dintre cele mai inumane,perfide si criminale sisteme politice existente in istoria umanitatii. Din nefericire,dupa cum foarte bine remarcati pentru astfel de simboluri "animozitatea (este) resimtita (doar) de unii dintre noi". Pentru mine o astfel de atitudine este trista,tare trista. 2. continui sa nu inteleg de ce oare,o data cu aniversarea a 20 de ani de LIBERATATE,nu am avut (in prima pagina a site-ului) nici macar o fotografie reprezentativa despre acele unice si minunate clipe, in care vedeam nascandu-se o noua viata. Dvs reusiti sa intelegeti ??? Acele momente stimate Domn/Doamna ne-au oferit,printre altele, sansa de a discuta liber.

Calin-Stefan Ragalie - 14 Jan 2010, ora 23:06
Stimate domnule Ioan Perecz, as vrea sa va atrag atentia asupra catorva aspecte. 1. Insemnele naziste si fasciste sunt interzise in tot mai multe tari; cele comunste / staliniste nicaieri! De ce oare?!? 2. Fotografia se ocupa cu punerea in evidenta a simbolurilor, bune, rele, cum or fi ele, dar, cu cat mai universal intelese, cu atat mai abitir! De exemplu victimele razboaielor sau "confruntarilor locale" ca sa fiu P.C. Jumatate din "cele mai bune fotografii" ale anului 2009 sunt din astfel de arii de conflict. Ori fotografiile autorului din articolul de fata cu asta se ocupa! 3. Fotografiile realizate la Revolutia Romana acum doua decenii sunt extrem de pretioase. S-au vandut in afara la preturi pe care nu indraznesc sa le amintesc aici. Faptul ca aceste imagini nu au aparut in pagina principala a Foto-Magazinului are o explicatie simpla: autorii fotografiilor din acea perioada nu au fost de acord cu publicarea gratuita a acestor fotografii!

Ion Sanduloiu - 15 Jan 2010, ora 10:54
Este clar ca nu se poate elimina drapelul sovietic din nici o fotografie. Dupa revolutia noastra voiau sa schimbe drapelul romanesc pentru ca era cu stema veche, comunista. Pai ce facem, ne intoarcem de unde am plecat, dar de partea cealalta a baricadei? Daca erau rusii castigatorii razboiului rece ar fi trebuit sa fie sterse drapelele americane din toate creatiile? Probabil ca da, dar din fericire a castigat echilibrul si ratiunea, zic eu. Insemnele si simbolurile au apartinut vremii respective! Ce-ar mai fi sa vedem filme cu nemti, unde, la intrarea in sediul Gestapo, sa fie un drapel nazist in blur, ca nu e voie? Fotografia cu soldatul sovietic pe Reichstag este una ramasa in istorie, asa cum si fotografia cu soldatii americani opintindu-se sa ridice drapelul lor in razboiul din Pacific, a ramas de referinta. Iar ca si compozitie, imi place mult mai mult cea de pe Reichstag!!!

Ion Sanduloiu - 15 Jan 2010, ora 13:10
Imi cer scuze, dar in comentariul de adineauri nu m-am facut inteles, ma refeream la faptul ca dupa revolutie, cred ca era prin februarie, mi-a spus un amic care cocheta cu lumea cinematografiei, ca se gasisera niste capete tari care sa incerce sa ordone verificarea tuturor creatiilor cinematografice romanesti si sa sterga toate simbolurile: drapelul vechi, secera si ciocanul s.a. Noroc ca s-au trezit la timp si si-au dat seama ca nu pot face asta. De fapt, nu ca nu pot, ci ca nu se face!

Photoarvest . - 15 Jan 2010, ora 20:41
Domnule Perecz, credeti-ma, sentimentul tristetii este reciproc. De aceasta data fara speranta ca va pot clinti din radicalism, va spun totusi ca, asa cum multi i-au acuzat pe "criptocomunistii iliescieni" ca au "furat" revolutia romana, tot asa multi l-au acuzat pe Stalin ca a deturnat telurile revolutiei bolsevice. Dumneavoastra sinteti extrem de inversunat impotriva unui fotograf al vremii respective pe care il identificati cu sistemul. Eu va sugeram sa nu va varsati naduful impotriva stalinismului pe niste oameni de rind care chiar credeau cu sinceritate in "adevarurile" propovaduite de regim. Apropos de cum e tratata istoria, uitati-va aici: http://cruises.about.com/od/danuberivercruises/ig/Budapest-Hungary/Liberation-Monument-Budapest.htm Nu cred ca ii puteti banui pe unguri de simpatie fata de comunism. Ginditi doar la cea mai vehementa si singeroasa impotrivire fata de sistemul socialist: revolutia ungara din 1956. Si totusi, ungurii sint mai destupati decit Saakasvili al Gruziei, care nu darima statuia lui Stalin din Gori, dar demoleaza monumentul victimelor (inclusiv gruzine) din cel de al doilea razboi mondial. Iar prin aceasta se proclama un luptator impotriva ruso-sovietismului si un aparator al valorilor occidentale! Sa ridem? Sau sa plingem?

Ancuta T. - 17 Jan 2010, ora 12:41
In opinia mea, apare urmatoarea dilema: istoria trebuie prezentata asa cum a fost sau asa cum trebuie?

Cpt Kurtz - 17 Jan 2010, ora 18:10
In completare: http://www.jurnaltv.ro/video/The_Soviet_Story_Povestea_sovietelor_incredibil

Victor Zaharia - 22 Feb 2010, ora 00:36
Nu simbolurile sunt importante, ci oamenii care se folosesc de ele si carora noi le oferim putere. Insemnele pot fi deturnate de la semnificatia originala - un exemplu bun este celebra fotografie emblematica a lui Che Guevara, devenita un simbol al libertatii; e adevarat - cu un usor substrat socialist, dar nu neaparat in sens negativ.

Cristi Niculescu - 05 Apr 2010, ora 21:34
Incredibile fotografii de razboi. Atat de crude si totusi atat de bine realizate compozitional, avand parca fiecare o poveste a ei...tot respectul meu ptr un fotograf adevarat, indiferent de opiniile sale politice sau timpul in care a fost obligat sa traiasca.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate