Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Jaromir Funke

Jaromir Funke s-a nascut la 1 august 1896 in Skutec (Boemia), intr-o familie instarita.


A absolvit cursurile French Lizeum in Grenoble, in 1914 si apoi Abitur, din Kohl, in 1915.


Funke a inceput sudiile superioare in medicina in 1915, probabil pentru a nu fi recrutat in armata si trimis pe fronturile Primului Razboi Mondial. In paralel se instruieste in pictura.


Abandoneaza studiile medicale si urmeaza cursuri in drept, la sugestia tatalui sau. In acelasi an prezinta cateva picturi artistului Karel Teige, care il critica sever. Din dorinta de a se exprima pe sine, asa cum va marturisi mai tarziu, recurge la fotografie.


Jaromir_Funke_3.jpg

Jaromir Funke


In perioada 1919 - 1922 urmeaza si cursuri de filozofie.


In 1922 abandoneaza studiile universitare, fara sa obtina vreo diploma, si se dedica fotografiei.


In 1923 trimite pentru publicare in revista Photographic Revue din Praga cateva fotografii, dar este refuzat. Incepe sa experimenteze in studio o serie de fotografii de natura moarta. Fotografiaza placi de sticla, oglinzi, corpuri geometrice transparente, aranjate astfel ca sa lase umbre cat mai lungi.


In 1924 fotografiile sale sunt publicate in revista elvetiana Camera, impreuna cu un articol despre fotografie. In curentul pictorialist al vremii, fotografiile lui Funke, clare, nete, reale, nemanipulate, se detaseaza clar. Autorul denumeste aceasta abordare "fotoingenuitate", care se opune curentului impresionist, majoritar.


In 1925 trece la o noua etapa: fotografiaza mai ales umbrele obiectelor, scotind din cadru obiectele insele, dorind sa sublinieze ideea ca fotografia este despre lumina si umbre si mai putin despre forme. In acelasi an este co-fondator al Societatii Fotografice Cehe.


Jaromir_Funke_2.jpg

Afis expozitie


In 1927 publica un articol in revista Photographic Review prin care se disociaza de stilul rayographic initiat de Man Ray. In opinia lui Funke, fotografiile sunt doar acelea realizate cu camerele fotografice, ale caror obiectiv proiecteaza imagini ale unor obiecte reale. Fotografiile pictorialiste, puternic prelucrate dupa expunere, nu reflecta realitatea si nu mai sunt fotografii.


Funke, impreuna cu Frantisec Drtikol, prezinta un material intr-o conferinta a Federatiei Fotografilor la Praga, prin care resping pictorialismul si sugereaza idei noi pentru fotografia moderna. Totodata, cei doi experimenteaza cu lumini si umbre in lucrarile lor: Drtikol le utilizeaza mai ales in fotografia de nud, iar Funke in fotografia abstracta.


In paralel cu fotografia experimentala, Funke realizeaza si fotografie comerciala (arhitectura, reclama, peisaj, portret) si devine unul dintre cei mai importanti fotografi din Cehoslovacia anilor 20 - 30. De asemenea, articolele sale, publicate in diferite reviste ale vremii, prin care explica diferitele concepte, precum "fotoingenuitatea", erau imediat remarcate si starneau numeroase dezbateri.


In 1929, la a doua expozitie a Societatii Cehe de Fotografie, Funke declara: "pentru noi, fotografia purista [fotoingenuitatea] este fundamentala si include doua componente: sentiment si aranjament" si este total sustinut de Josef Sudek (intamplator, de aceeasi varsta cu Funke). In acelasi an, o serie din fotografiile sale sunt folosite ca fundaluluri pentru unele piese de teatru puse in scena de Teatrul din Brno.


In anii urmatori, Funke si Sudek devin tot mai critici la adresa curentului pictorialist, inca in voga in fotografia din Cehoslovacia si, ca urmare, treptat marginalizati din viata fotografica locala. In schimb, cei doi sunt tot mai prezenti si mai apreciati in expozitii internationale.


Jaromir_Funke_1.jpg

Jaromir Funke


In 1930 o cunoaste pe Anna Kellerova (cu care se va casatori mai tarziu), care-l prezinta redactorului revistei ReD (Revue Devetsilu, de orientare comunista), Karel Tiege, si care ii publica mai multe fotografii in revista sa. In acelasi an participa, atat ca organizator cat si ca expozant la expozitia de fotografie Nova fotographie (Noua fotografie) si colaboreaza cu arhitectul avantgardist Bohuslav Fuchs.


In perioada 1930 - 1931 intreprinde o calatorie in Rutenia Subcarpatica (acum in Ucraina), este socat de saracia populatiei locale si realizeaza o documentare fotografica.


In 1931 publica un portofoliu in revista Nova Architektua (Noua Arhitectura) si continua sa publice fotografii si in numerele urmatoare ale revistei.


In perioada 1931 - 1934 preda cursuri de fotografie la Ucnovske Skole Fotograficke (Scoala de Fotografie) si la Skole umeleckych remesel (Scoala de Arte Aplicate), din Bratislava


Jaromir_Funke_4.jpg

Afis expozitie


In 1933 publica un ghid pentru educarea elevilor din scolile de specialitate, care este imediat aplicat la Statni graficka Skola (Scoala de Stat pentru Arte Grafice) din Praga.


In 1935 se transfera in Praga.


In 1936 este cooptat membru Manes (Manes Association of Fine Artists) din Praga, cel mai important grup artistic din Cehoslovacia din acea perioada. Aici contribuie cu numeroase fotografii, articole si colaboreaza la editarea unor publicatii ale organizatiei.


Izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial ii reduce drastic posibilitatea de a calatori si de a fotografia. Se limiteaza sa fotografieze in Praga si, ocazional in Kolin. In aceasta perioada colaboreaza la revista Moderni ceska fotografie (Fotografia Moderna din Cehia) si sustine numeroase conferinte referitoare la aspectele tehnice si estetice ale fotografiei.


In 22 martie 1945 sufera o perforatie intestinala, dar, din cauza unei alarme aeriene, operatia nu poate fi efectuata, iar Jaromir Funke decedeaza.


* * *


Jaromir Funke este considerat nu numai un pionier al fotografiei moderne, dar si un mare pedagog si a fost unul dintre cele mai importante personalitati culturale ale deceniilor III si IV din sec. XX. Funke a fost influentat de noile curente artistice ale vremii, precum suprarealismul, constructivismul sau expresionismul.


In aceasta perioada, tot mai multi amatori erau atrasi de noile curente, la moda, in artele vizuale, precum cubismul, constructivismul, suprarealismul si alte tendinte abstracte. Funke, lider al avantgardei fotografice, a experimentat fotografiind obiecte mundane, oglinzi si umbrele proiectate de acestea, creind compozitii sugerind fotograme. In operele sale, prin lumini, incadrari, multiple expuneri, colaje, etc., Funke dematerializeaza obiectele sau persoanele reprezentate in cadru, pentru a atrage intreaga atentie spre geometria fotografiei.


Jaromir Funke a desfasurat si o intensa activitate educativa. A fost membru fondator al asociatiei fotografice din Cehoslovacia, a fost editor al revistei Fotograficky obzor (Orizonturile fotografice), a predat fotografie in Bratislava si in Praga si a organizat saloane fotografice timp de mai multe decenii.


Expozitii individuale si colective:
1931 Kolin ve fotografi (The city of Kolin in the photography), Kolin
1935 Krasna jizba (Nice Living), Praga, apoi in Bratislava, 1936
1941 Louny ve fotografii (The city of Louny in the photography), Louny
1943 Chram sv. Bartolomeje v Kolineve fotografii Professora Funkeho (The Cathedral of St. Bartholomeus in Kolinin the Photography of Professor Funke), Kolin
1946 - 1947 Professor Jaromir Funke, Kolin
1953 Krasny Kolin v umelecke fotografii Professora Jaromira Funkeho (A nice city of Kolin in the artistic photography of Professor Jaromir Funke), Kolin
1958 Kabinet Jaromir Funke (The photographic cabinet of Jaromir Funke), Brno
1965 Jaromir Funke, fotografie z let 1924 - 1944 (Jaromir Funke, The Photography from 1924 - 1944), Gallery Vincenc Kramar, Prague
1976 J.F.: Fotografie (J.F.: Photography), District Museum, Kolin nad Labem si in 1976, Bochum, 1977, West Berlin, Paris,1979
1979 Kabinet Jaromir Funke (The photographic cabinet of Jaromir Funke), Brno, apoi in Prakapas Gallery, NewYork 1982
1984 Jaromir Funke, Surface of the Reality, Gallerie Rudolf Kicken, Cologne si Basel
1984 Czech Photography 1918–1938, Museum Folkwang, Essen, Germany
1986 Jaromir Funke, Vintage prints, Robert Koch Gallery, San Francisco
1986 Sudek, Funke, Old City Hall in Prague
1986 Facets of Modernism: Photographs from the San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco, California
1989 - 1990 Czech Modernism: 1900–1945, Museum of Fine Arts, Houston, Texas
1990 Les avantgardes techeques, Arles
1993 Funkeho Louny (The city of Louny in Photography of Funke), District Museum, Louny
1993 Funke, Vystava fotografii ze sbirky lounskeho muzea (Funke, Photographic Exhibition from the Collection of Museum of Louny), Dobra Gallery, Prague
1993 Jaromir Funke - Fotografie (Jaromir Funke- Photography), Funke Photography Festival in Kolin, District Museum, Kolin
1993 Lounsky cyklus (Photographic Studies on the city of Louny), Louny
1994 Czech and Slovak Photography from Between the Wars to the Present, Fitchburg Art Museum, Fitchburg, Massachusetts
1995 Jaromir Funke. Fotografie 1919 - 1943.Veci sklenene a obycejne (Jaromir Funke. Photography 1919 - 1943. Objects from glass, banal objects), Prague House of Photography
1996 Jaromir Funke. Svatovi tsky cyklus (Jaromir Funke, Photographic Studies on the Cathedral of St.Veit in Prague) Selected Group Exhibitions.

 Galeria de imagini ->

 


Saptesprezece decenii de fotografie...

 © Marian Gadea
mai, 2014
Foto-Magazin.ro

 


Bookmark and Share

Comentarii:

Vasile Andrei - 23 May 2014, ora 09:11
Foarte interesant! Multumiri.

Daniel Radulescu - 09 Jul 2014, ora 20:13
Foarte folositor. Bravo!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Adobe CC »
   de Dorian
   ieri, la ora 10:07
Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   acum 2 zile, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 5 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 7 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 8 zile, la ora 10:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127314 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate