Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Lotte Jacobi

Johana Alexandre Jacobi s-a nascut in 17 august 1896 la Thorn (Prusia, acum in Polonia). I s-a spus in familie Lotte, prenume pe care l-a adoptat apoi in viata publica.


A inceput sa fotografieze din copilarie, la inceput cu o camera stenopa, construita de tatal ei si daruita cu ocazia aniversarii varstei de 11 ani, apoi, la circa 13 ani, cu o camera Ernemann 9 x 12 cm cu placi. Mai tarziu a folosit Leica, pentru ca aceasta ii oferea maxima mobilitate.


De altfel, fotografia era chiar o meserie in familie. Bunicul ei, Samuel, invatase fotografia de la Louis Daguerre si deschisese un studio foto, pe care tatal Lottei il mutase la Berlin.


Jacobi_3.jpg

Coperta de album cu autoportret


Studiaza cienmatografia la Universitatea din Muchen si fotografia la Academia Bavareza de Stat. Din 1925 devine interesata de curentul modernist in fotografie, admirind fotografii germani Helmar Lerski si Hugo Erfurth si pe amercanul Alfred Stieglitz (in special pentru revista sa, Camera Work). Cu Stieglitz se intalneste in repetate randuri mai tarziu, in SUA, si il va fotografia de mai multe ori.


Incearca sa filmeze, dar fara vre-un succes comercial.


Jacobi_1.jpg

Peter Lorre


Din 1927 Lotte lucreaza si ea in studioul fotografic al familiei. Pe aici se perinda lideri politici, oameni de stiinta, autoritati, etc, pentru a fi fotografiati, dar si pentru conversatii si dezbateri de idei. Nestiind ca este evreica, autoritatile o dau exemplu de "bun fotograf arian"!


Fotografiaza numerosi actori, cantareti de opera si balerini, in timpul desfasurarii spectacolelor. Astfel face cunostinta cu Kurt Weill (autorul partiturii "Operei de trei parale") si cu care se marita in 1928.


In 1930 realizeaza portretul actorului Peter Lorre, inainte ca acesta sa emigreze in SUA. Cu aceasta imagine, Jacobi deschide o noua pagina in fotografia de portret: fotografie de foarte aproape si cu abordare in plonjeu, realizind o imagine foarte umanizata.


Jacobi_4.jpg

Album de fotografii


In 1932 petrece sase luni calatorind in Uniunea Sovietica si Asia Centrala, documentind fotografic evolutia "Republicii Comuniste". Doar Jacobi si Bourke-White au primit permisiunea de a fotografia realitatile sovietice. Unele dintre fotografiile realizate cu aceasta ocazie au fost publicate sub pseudonim.


In 1935 refuza sa fie atestata "ariana" si, impreuna cu fiul sau emigreaza intai la Londra, iar, mai tarziu, la New York. Multe din fotografiile sale, ramase la Berlin, au fost distruse in timpul bombardamentelor din Cel De-al Doilea Razboi Mondial.


Jacobi a pastrat discretia asupra trecutului sau petrecut in Germania, asa incat multi dintre prietenii sai americani nici nu stiau ca este evreica. Incearca fotografia comerciala, dar care nu se bucura de prea multa atentie din partea editorilor reviselor vremii din SUA. Intra in cercul fotografilor newyorkezi o cunoaste pe Berenice Abbott care o si sustine financiar o perioada de timp.


Jacobi_5.jpg

Alfred Stieglitz


In 1940 deschide un studio foto in New York, in care fotografiaza multe dintre personalitatile vremii, printre care Albert Einstein (prieten de familie), Robert Frost, Eleanor Roosevelt, J.D. Salinger, Alfred Stieglitz, Paul Robeson, Marc Chagall, Erich Reiss (publicist la Berlin al "Dada Almanach", cu care se si marita), etc.


In 1955 se muta in Deering, New Hampshire, impreuna cu fiul sau si sotia acestuia, si pune la dispozitia tinerilor fotografi o incapere pentru a-si expune lucrarile lor. De asemenea, ofera sfaturi foto incepatorilor.


In 1973 a fost distinsa cu titlul Doctor Honoris Causa al Universitatii New Hampshire iar doi ani mai tarziu cu titlul Doctor Honoris Causa al Universitatii New England.


Jacobi_6.jpg

Alfred Einstein


Pe langa activitatea fotografica, Jacobi s-a implicat si in viata politica, fiind membra a Partidului Democrat. In 1976 a fost delegat la Conventia Nationala a Partidului Democrat.


In 1980 a fost comemorata ca cea mai in varsta fotografa inca in activitate.


A donat circa 47.000 negative Universitatii New Hampshire, o adevarata fresca a societatii postbelice: artisti, lideri politici, oameni de cultura, cat si oameni obisnuiti din America si Europa.


Jacobi_2.jpg

Fotografie abstracta


Inceteaza din viata in 6 mai 1990.


* * *


Lotte Jacobi a fost admirata pentru capacitatea ei de a releva personalitatea subiectului fotografiat. Ea sustinea ca stilul sau fotografic era "stilul persoanei pe care o fotografia".
Dupa ce stabilea postura si lumina potrivita, Jacobi isi antrena subiectul in discutii generale, asa incat acesta uita de aparatul fotografic si aborda o atitudine naturala.
De aici si titlul multora dintre expozitiile sale: "Focus on the Soul: The Photographs of Lotte Jacobi". Expozitia a fost vernisata la Currier Museum of Art in New Hampshire si apoi itinerata la New York, Washington, etc. De altfel, este celebra situatia in care Jacobi a primit misiunea din partea revistei Life sa-l fotografieze pe Einstein. Artista l-a fotografiat in camera sa de lucru, intr-o atmosfera intima, savantul purtind o jacheta de piele, astfel scotind in evidenta omul, nu matematicianul. Editorii Life au considerat fotografia "prea mundana" pentru a fi publicata in revista.


Jacobi nu a fotografiat doar portret; a abordat si fotografia de strada si de piesaj si a experimentat fotografia fara camera, prin suprapunerea de obiecte peste hartia fotografica si expunere la lumina, pentru a obtine imagini abstracte.


Expozitii personale:
1937 Jacobi Studio, New York;
1952 Ohio University College, Athens, Ohio;
1953 University College of Education, New Paltz, New York;
1959 Currier Gallery of Art, Manchester, New Hampshire;
1964 303 Gallery, New York;
1965 Middlebury College Library, Middlebuty, Vermont;
1966 Two Photographers, Gropper Galleries, Cambridge, Massachusetts;
1972 Staatliche Landesbildstelle, Hamburg, Germania;
1973 Folkwang Museum, Essen, Germania;
1974 Light Gallery, New York;
1977 Danforth Museum, Framingham, Massachusetts;
1978 University of Maryland, Baltimore, Maryland;
1979 Lotte Jacobi: Begegungen,Munchner Stadtmusuem, Munich, Germania.


Expozitii de grup:
1930 Das Lichtbild, Munich, Germania;
1937 Dance Photographs, Brooklyn Museum of Art, New York;
1948 In and Out of Focus, Museum of Modern Art, New York;
1955 Subjektive Fotografie 2, State School of Arts, Saarbrucken, Germania;
1958 Subjektive Fotografie 3, State School of Arts, Saarbrucken, Germania;
1960 Sense of Abstraction, Museum of Modern Art, New York;
1975 Women of Photography, San Francisco Museum of Art, San Francisco, California;
1979 Recollections: 10 Women of Photography, International Center of Photography, San Francisco, California si apoi NewYork;
1980 Avante-Garde Photography in Germany 1919-39, San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco, California;
1979 Fotogramme - die lichtreichen Schatten, Fotomuseum im Stadtmuseum, Munich, Germania;
1987 Photography and Art 1946-86, Los Angeles County Museum of Art, Los Angeles, California.

 


Galeria de imagini ->

 


Saptesprezece decenii de fotografie...

 
©Marian Gadea
septembrie, 2014
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Ramona Gidea - 08 Sep 2014, ora 21:01
Foarte frumos!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Adobe CC »
   de Dorian
   ieri, la ora 10:07
Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   acum 2 zile, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 5 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 7 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 8 zile, la ora 10:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127314 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate