Flash

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Intre Columna Traiana si aparatul Mamiya
Kathlene Laraia McLaughlin

 

"Si pentru ca vorbim de mistere, gandeste-te la viata noastra in natura - in fiecare zi
sa ti se arate materie, sa vii in contact cu ea - stanci, copaci, vant pe obraji!
Pamantul de sub picioare! Lumea in care traim! Simtul comun! Contact! Contact!
Cine suntem? Unde suntem?"
- Henry David Thoreau, "The Main Woods, Ktaadn" (1848) -

 

Un nou eveniment in viata artistica a Bucurestiului este expozitia de fotografie semnata Kathleen Laraia McLaughlin, in perioada 18.aprilie -18 mai, la Muzeul Taranului Romān, Soseaua Kisseleff, Nr. 3.

Expozitia "Intre columna traiana si aparatul Mamiya" contine 33 de lucrari alb-negru, realizate de-a lungul anilor 1999 si 2000 in mai multe sate: Budesti, Sarbi, Valeni, Rozavlea, Ocna Sugatag. Fotografiile abordeaza o tematica exclusiv sociala, ba chiar etnografica, surprinzand momentele cheie din viata satului si a oamenilor din acest mediu care mai pastreaza, macar in parte, traditiile si obiceiurile romanesti.

Intrebata despre lucrarile sale autoarea marturiseste: "In lucrarile mele fotografiez oameni care sunt puternic legati de traditie. In decursul unui an, incepand cu toamna anului 1999, am trait in satul Sarbi in Maramures. Cercetarea mea dezvaluie faptul ca aceasta regiune este unica in fostul bloc comunist pentru felul in care oamenii si-au pastrat stilul de viata. Unele vai din Maramures au scapat de colectivizare din cauza solului sarac si a reliefului deluros. In perioada de dupa razboiul rece, cum practicile moderne sunt preluate in ritm lent, pastrarea acestui stil de viata continua. Dar nimic nu dureaza o vesnicie. In timp ce generatia mai in varsta inca poarta iarna incaltaminte care aminteste de timpurile premergatoare romanilor, cei tineri se imbulzesc la piata sa cumpere produse cu marci vestice. Scopul meu este sa captez si sa evoc imagini ale felului lor de viata inainte ca aceasta sa fie compromis si mai mult in cadrul procesului de globalizare. In lumea noastra moderna, de multe ori simtitm ca "am pierdut" ceva important, ceva de pret. Desi nu o stiu acum, acesti tarani isi pierd obiceiurile in acelasi fel in care stramosii nostri si le-au pierdut pe ale lor. Maramuresenii nu se considera frumosi sau deosebiti, ci oameni saraci, oameni obisnuiti. Dar sper sa arat ca ei sunt frumosi prin felul in care si-au petrecut zilele pasind pe drumurile batute de stramosii lor. Pentru felul in care vietile lor au devenit slefuite ca o veche lingura de lemn."

Expozitia este interesanta mai ales ca zugraveste o lume vazuta printr-un obiectiv strain, cu ochiul cuiva care vine de pe alte meleaguri si este deopotriva impresionat si exaltat de aceasta lume noua prin vechimea sa, de portile de lemn - la care fac trimitere si ramele fotografiilor din expozitie, de iile maramuresene, de capitele aurii de fan, de tuica si de opinci, de zadii si de obdeli, de toate acele elemente pline de farmec si purtand inca autenticul in ele, care fac din Maramures o minunata "lume pierduta si de neuitat".

Mai multe informatii si lucrari ale autoatei puteti gasi la www.leafpile.com sau ii puteti scrie la kathleen@leafpile.com

ChiHae

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   ieri, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 2 zile, la ora 10:04
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 4 zile, la ora 17:41
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 6 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 11 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127311 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate