Flash

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

"Faptele graiesc mai apasat decīt vorbele"
Mihai Moiceanu - Expozitie de Fotografie


(Galeria GalAteCa a B.C.U., pana pe 9 Mai, intre orele 11-19)

"Daca ar fi sa desenam o linie am fi tentati de verticala ca de un status de īnstapīnire asupra unui univers departe de-a ne baga īn seama. Daca am fi pusi sa definim lumina cīti dintre noi ar descrie altceva decīt un orgoliu tīsnit dintr-o pieritoare apropiere cu chipul si asemanarea Sa? Si mai ales cāti vor zīmbi linistit, cīnd tarīna fiind fi-vor tarīna? Despre liniste ca lumina e greu sa povestesti. Putini au darul de-a trece peste cuvīntul de lupta īn claritatea de gīnd a unei orizontale ca fiinta. Vesnicia nu s-a nascut la sat, nu s-a nascut niciunde, e doar un echilibru al unei fiintari ce fiinteaza. Sa fie lumina, zise, si pamīnturile s-au limpezit de ape īn asezarea de sine. Sa fie lumina, zise, si vazu ca lumina e buna, e liniste īntinzīndu-se de-a dreapta si de-a stīnga facutului, unde nici crestele taioase-ale pietrelor nu īndraznesc sa sfīsie. Sa fie liniste, gīndi apoi, si desparti linistea de verticala īntru asezare.
Orizontala nu se spune, e doar o suma de priviri cu care compui neīnceputul precum nesfīrsitul. E clipa care īti daruie posibila transcendenta īntru cele fara de numar chipuri. A nu te mira e a aduce cu tine spre ceilalti prisosul tau de īnger care striga. E īn fapt o bunavestire albastra peste haul vīnzolitor al unei pieiri verticale.
Daca ar fi sa fiu, m-as alege ca fiinta taind pīinea zilelor, uite cum nastem hotare, īntopit īn īntinsul luminii ce ne da atīt cīt sa ne fim.
"

© Dan Iancu, 28 Aprilie 2004
Text publicat pe http://www.aol.ro/

"Poate unii vor spune - ia, ce mare scofala sa faci o poza, acolo. Ce mai e fotografia in ziua de azi?
Putem sa ne uitam la imaginile realizate aici de Mihai Moiceanu si sa spunem mai degraba ce nu este imaginea buna si implicit, ce nu este fotografia realizata de el.
Nu este impushcarea subiectului, nu este declansare fara motiv, nu este cautarea unei stari fara a avea idee de compozitie si de limbajul plastic, nu este imaginea fara motiv si ideea fara imagine.
Cumva, imaginea lui este, si vine din, acel rar moment care ne arata de fapt din cite momente nemuritoare se compune - sau se poate compune - timpul pe care il petrecem.
Fotografia lui Mihai Moiceanu este la urma urmei ca imaginea unei stele care o vedem ziua in amiaza mare vara cind ne uitam intr-o fintina si vedem acolo departe in acel loc neasteptat o sclipire albastra - e steaua de deasupra noastra, pe care altfel nu o putem zari.
Artistul surprinde cu delicatete si precizie momente fugare in peisaj, care dureaza numai o fractiune de secunda si le transforma in eprubete temporale cu nonsalanta unui creator de linii, de stari, de lumini si de compozitii baroce, ascultind parca mereu o ascunsa muzica a apelor si a inaltimilor si, culmea, facindu-ne sa o auzim si noi.
Compozitia imaginilor sale este in majoritatea cazurilor una descriptiva, care creeaza iluzia unui univers coerent.
Este numai iluzia, pentru ca intr-un fel sau altul, folosind un limbaj plastic simplu si interesant de analizat, ne strecoara in suflet certitudinea temporalitatii, a secundei care zboara si a momentului pe care daca nu il vedem in imaginea realizata de el, l-am pierdut pentru vecie.
Dincolo de imaginea unei lumi aproape linistite, de fotografia unei secunde in care liniile se compun intr-un cadru unic, de muntii cu vai albastre si de viata uneori panoramica a fotografiilor sale, Mihai Moiceanu pare a fi ca spiritul acela care fara sa cunoasca si sa vada marea, paseste in apa adinca si pina atunci fara valuri si se scufunda, chemat de o pasiune de nepovestit.
Povestea lui e ca povestea valului; incearca sa ne spuna ceva si cind e foare aproape de suprafata, este motivul acelei furtuni mari cu valuri albe si cer violet; si cum muntele nu este altceva decit un val urias si impietrit, el incearca sa foloseasca fotografia pentru a exprima intr-un mod aparent calm o stare de iubire adinca si devastatoare.
Si cred ca reuseste
."

© Dinu Lazar, 28 Aprilie 2004
Text publicat pe http://www.cafeneaua.com/

 

Bookmark and Share

Comentarii:

blasterx x - 25 Jan 2006, ora 18:34
intradevar nijte poze foarete frumoase ... pot sa zic ka rar mai vad asha ceva

anamaria b - 24 Feb 2006, ora 16:09
sunt superbe. am fćcut liceul de artć, dar aŗa ceva nu am vćzut niciodatć. sunt chiar splendide. felicitćri autorului.

Leonard petraru - 12 Apr 2006, ora 17:09
Textul d-lui Dinu Lazar spune totul despre Mihai Moiceanu,fotografii minunate.CINE il cunoaste pe MM crede ceea ce vede.

Lenutza Afulminantei - 04 Nov 2008, ora 23:32
Nu se vad imaginile.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 2 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 3 zile, la ora 10:04
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 5 zile, la ora 17:41
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 7 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 12 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127311 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate