Flash

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Romania - o amintire fotografica

Fiecare loc are felul lui de a surprinde calatorul.
O calatorie reusita depinde uneori de detalii aparent minore - de armonia peisajului mai curand decat de spectaculozitatea lui, de seninatatea care invaluie un colt ascuns de lume descoperit din intamplare, iar nu de stralucirea lui, de farmecul molcom al asezarilor de provincie si nu de monumentalitatea inabusitoare a aglomerarilor urbane.romania_amintire_01.jpg


In miezul amintirilor noastre regasim linistea care ne-a cuprins in momentul cand am poposit in locuri la fel de pure si salbatice ca in prima zi a Creatiei, caldura localnicilor oricand dornici sa povesteasca o legenda, savoarea unor mancaruri traditionale unice, pitorescul unor obiceiuri stravechi.
Din asemenea acumulari de impresii - si din multe altele de acest fel - se incheaga in cele din urma esentele tari ale unei calatorii de neuitat.
Acest album poate fi considerat cronica unei asemenea calatorii: el nu incearca sa va convinga ca Romania este raiul sud-estului Europei, ci doar sa va arate ca ochiului atent i se dezvaluie aici, la tot pasul, franturi de nespusa frumusete.romania_amintire_02.jpg


Daca calatoriti pentru prima data in Romania e bine sa renuntati la orice fel de prejudecati si sa va lasati in voia surprizelor, descoperind minunatii la care nu va asteptati.
Romania este acel loc unde sfarseste firul curgator al stravechiului fluviu sacru, Danubius, care strabate cale de1.075 km aceasta tara, pana la varsarea lui in Marea Neagra. Peste Dunare si-au croit drum trupele romane in drumul lor spre Dacia, tinutul nemuritorilor geti - stramosii romanilor,dacii - care se inchinau lui Zamolxe.romania_amintire_03.jpg


Dupa ce romanii i-au cucerit pe daci, sudul teritoriului a fost transformat in provincie romana, numita Dacia Felix. Acest amestec etnic a stat la baza formarii poporului roman, despre care se spune ca reprezinta o oaza de latinitate intr-o mare slava. E de mirare cum de a fost posibila dezvoltarea unei limbi de origine latina, asemanatoare italienei, francezei ori spaniolei, intr-o parte a Europei socotita domeniul prin excelenta a limbilor slave.
Orice calatorie pe aceste meleaguri va face sa descoperiti si alte fete ale Romaniei, de parca metamorfozele ei ar fi inepuizabile. O Romanie cu arome de Levant, o Romanie care pastreaza amintirea micului Paris, o Romanie a bisericilor vechi, o Romanie submediteraneeana, in preajma Dunarii, o Romanie a inaltimilor carpaticeā€¦ acestea sunt doar cateva din chipurile sub care ni se dezvaluie aceasta uimitoare tara!romania_amintire_04.jpg


Astazi, cand Europa se afla sub semnul prefacerilor si in cautarea unei noi indentitati, o calatorie prin Romania ne poate prilejui cateva insemnate revelatiei. Dincolo de ezitarile care insotesc adoptarea normelor uniformizatoare impuse de UE, vom gasi aici o tara constienta de europenitatea ei dintotdeauna, cu o cultura care are la baza valorile europene.Mariana Pascaru


Romania - o amintire fotografica
Editie bilingva romana - franceza
Fotografii: Florin Andreescu
Traducere in limba franceza: Diane Chesnais
Procesarea imaginilor: Gina Bull
Pentru a comanda lucrarea, accesati aceasta pagina ->
Editura AdLibri SRL

Bookmark and Share

Comentarii:

vasle dorolti - 26 Jan 2009, ora 23:39
Felicitari Florine.Fain demers,daaaar : Cred ca-mi datorezi deja o bere.

luca zamfir - 27 Jan 2009, ora 11:32
aici mai era un comentariu cu un aspect interesant,unde a disparut?

Mosul Babei - 27 Jan 2009, ora 16:11
A fost cenzurat, aici este permis numai pupincurismul. TREBUIE sa iti placa acest album, TREBUIE sa iti placa micii pirogravati in motive populare, altfel TACI!!!!!!!!!

Calin-Stefan Ragalie - 27 Jan 2009, ora 16:42
Domnule Mosul Babei (Petre Marin), aici sunt permise doar criticile la obiect, nu atacurile la persoane. Pentru linistea dvs., au fost sterse doua comentarii din motivul enuntat.

Mosul Babei - 27 Jan 2009, ora 17:11
Domnule Calin-Stefan Ragalie, nu stiu de al doilea comentariu (n-am apucat sa-l citesc), dar primul era de bun-simt, critica festivismul exacerbat si falsitatea din toate albumele foto despre Romania. Stergerea comentariilor care nu va satisfac orgoliul sau interesele se cheama CENZURA. Daca nu sinteti dispusi la comentarii negative, nu mai puneti grandioasa stire, e mai onest asa. In vremea comunismului ati fi facut o cariera. Sau ati facut deja?

Calin-Stefan Ragalie - 27 Jan 2009, ora 18:15
Aveti dreptate, domnule Mosul Babei. Daca un comentator nu este capabil sa-si autocenzureze cuvintele "neacademice", atunci el va fi cenzurat. Daca in opinia dvs. expresia "nu stiu de ce im pierd vremea cu toti prostii" este una de bun simt, atunci inseamna ca ne situam pe meridiane foarte diferite...

Mosul Babei - 28 Jan 2009, ora 10:39
Dl Calin-Stefan Ragalie, mintiti cu nerusinare. Expresia "nu stiu de ce imi pierd vremea cu toti prostii" imi apartine, ea NU este din comentariul pe care l-ati sters si despre care afirm in continuare ca era de bun simt. Iar ideea ca cenzura pe care o practicati aici este doar in numele bunului nu se sustine. E facil sa justifici cenzura prin ceea ce numiti folosirea de "expresii neacademice", un termen foarte interpretabil. E plin foto-magazin.ro de comentarii nesimtite, dar necenzurate, probabil pentru ca nu au fost indreptate impotriva privilegiatilor dvs sau ale redactiei. De exemplu cineva ma facea "laba de musca beata" (sau ceva de genul) pentru ca am indraznit sa spun ca sint impresionat de o expozitie. In alt loc, sub un articol cu peisaje banale, unde lumea comenta negativ, a venit unul si i-a numit scurt pe toti criticii "de cacat". Nici comentariul acesta nu a fost sters, evident. Si exemplele pot continua pina miine. Ca sa nu mai spun de unele portofolii de aici, probabil ale favoritilor dvs, unde nici macar nu se poate comenta, ca nu cumva sa spuna lumea ceva de rau... Evident, dupa dvs asta nu se cherama cenzura, pentru ca un mic Ceusescu traieste inca in multi. Atit am mai avut de spus, acum puteti - si chiar va rog (din nou) - sa imi stergeti toate comentariile, pentru ca consider ca mi-am pierdut timpul de pomana criticind niste oameni fara judecata (termen academic) sau altfel spus, prosti (termen neacademic), care sint absolut convinsi de geniul lor. PS: Si pentru a fi "la subiect", cum cere regulamentul: E sublim acest album, o sa-l cumpar si o sa-l asez linga "The Americans" al lui R Frank sau "Paris" de Doisneau, desi astora doi din urma nu prea le-a iesit atit de bine precum lui F Andreescu...

luca zamfir - 28 Jan 2009, ora 12:05
Ce nasol. De ce ati procedat chiar asa? Unde ne mai putem impartasi liber gandurile ? Pentru ca acel comentariu era spus franc si onest fara mitocanie ci doar intr-o maniera directa dar cel mai important era zis un adevar care descalifica ceea ce este prezentat aici. Un astfel de album care se vrea document de cronica nu poate fi numit ca a fost realizat profesional,socilogic-cultural ,sincer cu realitatea. Prea seamana cu epoca de aur cand se prezentau in modul identic numai niste facaturi si montaje total pe langa realitate. Daca realitatea este prea urata ca sa se bage la tiparnita nu inseamna decat ca e vorba de o afacere cu pretentii. Iar textul semnat de Mariana Pascaru parca vine sa completeze ; e scris atat de prost - o molfaiala jenanta ,o culegere de termeni si parabole-petarda plus perle gen "Daca calatoriti" sau "o Romanie care pastreaza amintirea micului Paris " (despre Bucuresti se mai spunea asta). Cine ar da banii pe o asa lucratura?

cosmin andrei - 29 Jan 2009, ora 12:21
mie emblematica mi se pare ultima fotografie pusa in articolul asta - bietii oameni stau pe colturile mesei (numai pentru a beneficia de lumina ferestrelor) si invart fara rost pe masa o pasca si o paine. cam ce revelatii asupra realitatii romanesti ofera o imagine ca asta ?

Calin-Stefan Ragalie - 29 Jan 2009, ora 12:44
Domnule Mosul Babei (Petre Marin), ati subliniat corect, mesajul cu "pierdut timpul..." va apartine. L-am sters si v-am informat ca noi doi ne situam pe meridiane diferite si aici ma referam la coordonatele bunului simt, desigur.

radu merisescu - 01 Mar 2009, ora 18:25
eu cred ca multe neintelegeri si dispute se nasc din neadecvarea comentariilor la genul lucrarilor. de ex. albumul de mai sus nu este de reportaj artistic, nici eseu fotografic, este pur si simplu un album "turistico-politic' menit sa faca reclama [adica sa arate mai frumos decat realitatea. ca cine profita de pe urma lucrarii respective, asta este alta discutie.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Adobe CC »
   de Dorian
   ieri, la ora 10:07
Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   acum 2 zile, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 5 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 7 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 8 zile, la ora 10:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127314 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate