Flash

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Culoarea, intre geometrie si incantatie

PROMO

Vreme de trei decenii, pictorul si profesorul Liviu Lazarescu a predat studentilor de la Universitatea de Arte Frumoase din Bucuresti, indiferent ce denumiri a purtat ea in acest interval, un curs amanuntit, in permanenta imbogatit si nuantat, de Cromatologie, adica de stiinta a culorii, Insa notiunea de stiinta capata aici o semnificate atat de larga incat aria ei de acoperire specifica devine, paradoxal, insuficienta.

culoarea_in_arta.jpg

Culoarea in arta - Liviu Lazarescu

Structurat acum intr-un studiu amplu si dens, un adevarat Tratat de cromatologie, cursul profesorului - pictor sau al pictorului - profesor, trece dincolo de amfiteatrele universitatii, se deschide unei categorii foarte mari de cititori si isi modifica substantial statutul, transformindu-se dintr-un act pedagogic cu adresabilitate restransa, intr-un veritabil act de cultura cu destinatie nelimitata. Ceea ce propune Liviu Lazarescu in aceasta carte, unica pana acum in spatiul cultural romanesc, nu este doar o cercetare aplicata si o analiza teoretica a culorii, cu scopul de a acoperi o necesitate didactica imediata, ci si o ampla si profunda evaluare a propriei noastre existente in orizontul culorii, o adevarata ontologie a fenomenului cromatic in care limbajul artistic nu este decat una din multiplele ipostaze posibile. Privirea cercetatorului porneste chiar de aici, de la relevanta culorii in unversul picturii, adica de la ton, insa ea se deschide incetul cu incetul, se diversifica, inbratiseaza tot mai multe teritorii, intra in mecanisme subtile ale mai multor specialitati si sfarseste prin a fi un factor de coagulare, de sinteza, care genereaza, la randul sau, o adevarata saga, o ampla epopee a culorii.

Observatia, experienta directa si cultura, cea din urma atingind cotele inalte ale eruditiei, se solidarizeaza pe nesimtite intr-o epica exacta si seducatoare, iar cititorul este purtat intr-o aventura irepetabila, de-a lungul timpului, adica al istoriei, si de-a latul spatiului, adica al unei vaste geografii, Peste tot, cu o blandete egalata doar de enorma lui modestie, Liviu Lazarescu ne conduce discret, asigurandu-ne subliminal ca pretutindeni suntem acasa. Si in atelier, in fata paletei, acolo unde cerceteaza, contempla si da un sens inalt amestecului material, expresiv si afectiv al culorilor, si in laboratorul de fizica, acolo unde descompune lumina si descrie amestecurile optice, si in mediul natural, si in spatiul social, si in traditia simbolica, si in mistica, si in substanta si in imponderabila tonului cromatic, el se misca liber, la adapost de orice crispare, dar si de superbiacelui care stie deja drumul, transformandu-se in grid autorizat fara sa-si uzurpe vre-un moment calitatea esentiala de partener. In aceasta lume, in acest univers fascinant si infinit al culorilor, profesorul descopera, intelege si analizeaza, dand tot timpul senzatia ca el insusi invata din mers toate mecanismele si functiile culorii care, de fapt, sunt chiar mecanismele si functiile realului, in ansamblul sau.

Astfel, Liviu Lazaroiu priveste culoarea nu ca pe un episod al existentei noastre, ca pe o componenta fireasca a cotidianului ci sa pe una exemplara a aspiratiilor si a visului, ci ca pe un contrat cosmic, ca pe un rezumat al intregului in care noi insine nu suntem decat accidente minore. In spatiul culorii exista inceput si sfarsit, exista intuneric si lumina, exista cald si rece, exista umed si uscat, exista jubilatie si prabusire, cer si pamant, viata si moarte, iubire si ura, armonii si conflicte, infern, paradis, aer, foc, sange, clorofila, vitalitate si pustiu, exista intemeietori, samani, magi, iluminati, exista Goethe si Newton, exista tot ceea ce se poate atince si tot ceea ce se poate imagina. Culoarea este Universul, in toata indeterminarea sa este explozia si coagularea, incandescenta si stingerea, este gaura neagra, pitica alba si deplasarea spre rosu, este materia, visul, speranta.

Bine stapanit in structurile sale mari si in agregarea detaliilor, fara sa-si piarda vreo clipa rigoarea si fara sa cada in efuziuni, de felul acelora pe care tocmai le-am oferit eu insumi in frazele de mai sus, tratatul de cromatologie al lui Liviu Lazarescu este, in subtext, un imn inchinat culorii. Adica existentei. Adica vietii. Si, in mod esential, ratiunea sa pedagogica nu sta atat in curgerea explicita a cartii, in discursul si in demonstratiile exterioare, cat in aceasta componenta subtila, in aceasta capacitate inefabila de a oferi aceleiasi priviti si natura geometrica a culorii, si functia sa incantatorie.

Pavel Susara
martie 2009
Foto-Magazin.ro
Cuprinsul lucrarii:
Factorii generatori ai culorii
Caracterele de baza ale culorii
Impresivitatea culorilor
Expresivitatea culorilor
Simbolismul culorilor
Contrastele de culoare
Acordul cromatic
Armonia cromatica

Autor: Liviu Lazarescu
Colectia: COLECTIA DE ARTA
ISBN: 978-973-46-1208-6
Anul aparitiei: 2009
Nr. Pagini: 216
Format: 160 x 235 mm

Bookmark and Share

Comentarii:

Cretescu Marian - 23 Mar 2009, ora 11:47
Am fost la Diverta si m-am uitat la cartea respectiva. O au, cost cam 50RON. Totusi mi s-a parut mai potrivita pentru pictori decat pentru fotografi.

Calin-Stefan Ragalie - 03 Apr 2009, ora 13:47
Este prima lucrare care trateaza exhaustiv, in limba romana, despre culoare in arta. In masura in care fotografia este o arta, cred ca aceasta lucrare este utila si pentru fotografi.

Marius Stanescu - 04 Apr 2009, ora 17:37
Cam multa inginerie si putina arta.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Adobe CC »
   de Dorian
   ieri, la ora 10:07
Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   acum 2 zile, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 5 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 7 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 8 zile, la ora 10:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127314 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate