Flash

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

O vizita la fabrica Wuxi Nikon China

Fabrica se afla in orasul Wuxi, in sud-estul Chinei, la apoximativ 100 km departare de Shanghai. Orasul Wuxi, cu o populatie de circa 6 milioane de locuitori, gazduieste numeroase fabrici ale unor firme celebre din toate colturile lumii.
Fabrica Nikon din Wuxi este constituita din patru cladiri, prima dintre ele ridicata in 2002, cand aici se produceau camere digitale compacte. Ulterior au fost adaugate noi cladiri pentru noi linii de fabricatie.


Vizita_Nikon_03.jpg


In prezent, cele patru cladiri au o suprafata desfasurata de circa 80.000 mp.


In fiecare zi, 8.000 muncitori vin si pleaca aici de la locul lor de munca, transportati de cele 180 autobuze ale firmei, care acopera practic intreg orasul Wuxi.
In prezent, fabrica este structurata in patru sectiuni:
- compartimentul de slefuire a lentilelor,
- compartimentul de lipire a lentileor si de asamblare a obiectivelor,
- compartimentul de injectare a componentelor din mase plastice,
- compartimentul de asamblare a camerelor.


Vizita_Nikon_08.jpg


Vizita_Nikon_12.jpg


Am ajuns la aceasta fabrica, invitati de echipa Nikon Europa, dupa circa doua ore de calatorie cu autocarul, de la Shanghai. Primisem in autocar intructiuni scrise privind regulile de vizitare ale fabricii: descaltarea pantofilor si folosirea unor papuci speciali, a unor masti de gura si a unor capeline furnizate la intrare - de parca intram intr-o sala de operatie! Fotografierea era interzisa in interiorul cladirilor, dar gazdele noastre ne-au furnizat un set de fotografii "oficiale".


Am fost intampinati, in sala de sedinte a fabricii, de Kosaka Tsuneo (Chairman), Kurosawa Tomoji (Presedinte) si alte oficialitati, care ne-au prezentat informatii generale despre fabrica din China, despre procesul de productie si au raspuns la intrebarile vizitatorilor.


A urmat un tur de vizitare a liniilor de productie. Grupul de circa 100 vizitatori (ziaristi, membrii ai echipei Nikon Europa si ai agentiei care a organizat vizita) a fost impartit in 8 echipe, fiecare condusa de cate un angajat al fabricii, care ne conducea prin fabrica, ne explica ce se produce si raspundea la intrebarile noastre. Eu am nimerit intr-un grup ghidat de o tanara domnisoara care lucra la compartimentul dezvoltare.


Vizita_Nikon_11.jpg


In aceeasi echipa era si un ziarist italian, se pare mai interesat de domnisoara decat de linia de productie (italian, deh) si astfel am aflat ca ghidul nostru are 26 ani, este necasatorita, locuieste intr-un camin de nefamilisti, impreuna cu o colega de serviciu, si ca are un venit de aproximativ 500 dolari americani pe luna.


Vizita_Nikon_07.jpg


Vizita_Nikon_06.jpg


Fabrica din China produce, in principal, camerele foto din seria Nikon 1 (aproximativ 75% din capacitatea de productie). Pentru modelul Nikon 1 J1 se utilizeaza 183 subansamble, iar pentru modelul Nikon 1 V1 195 componente. Obiectivul 10 - 30 mm este, la randul sau, constituit din 172 piese.


Vizita_Nikon_04.jpg


Tot aici se produc, printre altele, si modelele: Nikon Coolpix S8200, S1200pj, P300, L24 sau L23.


Vizita_Nikon_13.jpg


Lentilele pentru obiective sunt slefuite de roboti industriali si finisate manual. Tot manual sunt realizate numeroase alte operatiuni, precum aplicarea de vopseluri pe bordul lentilelor sau inscriptionarea marcajului "Nikon" pe corpul camerei. La intrebarea noastra, "de ce manual?" ghidul nostru a raspuns: "pentru o precizie mai mare!".


Vizita_Nikon_01.jpg


Vizita_Nikon_09.jpg


In fabrica se lucreaza 5 zile din saptamana, in doua schimburi: primul, de la 8 la 17, al doilea de la 20 pana dimineata la 8. Angajatii sunt, in covarsitoarea majoritate (90%) femei, situatie frecvent intalnita la mai toatele fabricile din zona, asa cum ne-a destainuit ghidul nostru.


Vizita_Nikon_05.jpg


Vizita_Nikon_10.jpg


La sfarsitul vizitei au fost realizate cateva fotografii de grup, vizitatori si gazde. Cateva angajate, nici una mai inalta de 1,5 m, care cascau gura la "ursul" european, au fost iinvitate, si ele, sa participe la sesiunea fotografica ad-hoc, dar, din modestie (sau poate ca nu fie vazute de sefi?), s-au asezat in spatele ultimului rand de vizitatori, unde erau vreo patru nemti si doi polonezi, care venau, parca, direct de pe terenul de rugbi.


Vizita_Nikon_14.jpg


 Calin-Stefan Ragalie
noiembrie, 2011
© Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

florin adi - 07 Nov 2011, ora 18:08
Daca ghidul are 500 dolari salariu, oare aceste muncitoare cat au? Probabil mult prea putin pentru ceea ce executa.

Bogdan Dumitru - 08 Nov 2011, ora 11:05
Nu vrei sa stii care sunt conditiile in care traiesc acesti muncitori si nici cat castiga. Sigur, pentru ei este o mandrie, inseamna progres, desi nu primesc cu mult mai mult pentru ca multinationalele cunosc foarte bine piata muncii din tarile in care se duc sa deschida afaceri. Nikon este o multinationala si asemeni altor corporatii este orientata spre profit si nu spre bunastarea materiala a angajatilor. Poti fi sigur ca si la fabrica Nikon din China ca si la alte fabrici ale altor marci cunoscute lucrurile nu sunt chiar roz, un motiv in plus pentru ca angajatele de 1,5m inaltime sa se aseje pe randul din spate la poza de grup. Cand Nikon a pus degetul pe harta si ales China ca sa construiasca facilitatile de productie a facut-o ca sa reduca costurile si sa maximizeze profitul. Articolul de mai sus face parte din campania de promovare J1/V1 care chiar au nevoie de ajutor in aceste sens, nefiind atractive ca pret amatorilor si nici entuziastilor sau profesionistilor prin ceea ce ofera.

Miles Teg - 30 Mar 2012, ora 15:00
@Bogdan Dumitriu: nici cu celelalte companii din domeniu (Canon, Sony etc.) nu cred ca se poate mandri nimeni la acest capitol. Pe de alta parte, nu cred ca ati vrea cu adevarat, daca suntem sinceri, ca muncitorii chinezi sa castige 3000 de euro pe luna in loc de 300 pentru ca nu cred ca v-ati mai putea atinge de camerele foto fabricate in China.

holban stelian - 28 Oct 2013, ora 21:09
am achizitionat in timpul unei excursii in dresda -germania o camera foto nikon coolpix s2750 in data de 12.09.2013 dupa cca.100 foto a aparut pe monitor eroare obiectiv.Am trimis-o la centrul de service din bucuresti dupa care am primt-o inapoi dupa cca.10zile.Cand am efectuat probe monitorul era alb -negru.Am expediat-o inapoi in aceeasi zi 21.10.2013si pana astazi 28.10.2013.nu am nici o informatie .PEserverul de cca. 3 zile nu poate accesat . Lipsa totala de responsabilitate.A costat 119 euro pacat de bani ca erau a unui pensionar care a vrut sa aiba un lucru util.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Adobe CC »
   de Dorian
   acum 2 zile, la ora 10:07
Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   acum 3 zile, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 6 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 8 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 10:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127314 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate