Flash

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Retrospectiva Helmut Newton la Paris

Cu fotografiile sale, Helmut Newton a revolutionat fotografia de moda si imaginea femeii in presa scrisa. La opt ani dupa moartea sa, Grand Palais din Paris a consacrat cea mai mare retrospectiva Hemut Newton, sub ingrijirea sotiei sale, June Newton. Expozitia cuprinde peste doua sute de de fotografii si cateva zeci de cadre Polaroid, in covasitoarea majoritate originale sau copii realizate sub indrumarea autorului.


Afis_retrospectiva_Newton.jpg

Afisul retrospectivei de la Paris, 2012


Expozitia atinge toate temele majore ale autorului: moda, nud, portret, sex.


"O buna fotografie de moda trebuie sa semene cu orice, dar nu cu una de moda. Cu un portret, cu o fotografie-suvenir, cu o fotografie de paparazzi..."


Newton a bulversat fotografia de moda in deceniile 60 - 90, dupa ce, in 1964, a fost angajat la revistele Vogue, Queen Magazine si Elle. Jerome Neutres, custodele expozitiei, arata: "Nu este farmecul discret al burgheziei, este insolenta fantezista a burgheziei."


Helmut-Newton_in_fata_elles_arrivent.jpg

Helmut Newton, 2000


Karl Lagerfield sustine: "Stilul Newton s-a nascut! Un tip de femeie politic incorect dar un model pe care toata lumea il copiaza, atat in moda cat si in fotografie. Tot ce se putea face, Newton a facut: fotografie in afara studioului, noaptea, in locuri neasteptate, pe stradute intunecoase, gari, parking-uri, cu mis-en-scene-uri care frizeaza sadomasochismul si voyeurismul". Newton exploateaza toate fantasmele sexuale, iar femeia, in smoking sau nud, dar totdeauna incaltata in pantofi, apare in intreaga sa putere: dominoatoare, libera, independenta, ca o amazoana.


retrospectiva_Newton_01.jpg


retrospectiva_Newton_02.jpg


De altfel, Newton marturisea: "Iubesc femeia puternica, ea imi ofera linistea." Newton a cunoscut cel putin trei astfel de femei: mama sa, care in 1938 ii protejeaza viitorul trimitindu-l in pe furis din Germania, prin China si Singapore catre Australia, sotia sa, June, care ii va fi partener nu doar de viata, dar si editor, director artistic al expozitiilor pe care le va organiza, colaborator in scenografia cadrelor, etc. O a treia femeie puternica in parcursul sau artistic a fost Roscata Erna, o celebra prostituata berlineza care ii va servi deseori drept fotomodel.


"Nimic nu a fost retusat, nimic nu a fost prelucrat electronic. Am fotografiat ce am vazut."


In acest context, in care scandalul era mereu aproape, in 1976 Newton lanseaza primul sau album "White Woman", care mai mult pune gaz pe foc. Critica vremii claseaza lucrarile sale "porno chic". In schimb, in 1980, cand apare al doilea sau album, "Grand Nus", Newton este recunoscut ca o figura majora a fotografiei contemporane.
Jerome Neutres explica: "[Newton] isi transforma fotomodelele in statui."


Elles_arrivent_01.jpg


Elles_arrivent_02.jpg

"Elles arrivent", Vogue, Paris, 1981


"The Big Nude a fost inceput in 1980, cand am fost inspirat de cateva fotografii realizate de politie, asupra unor teroristi germani. Am continuat sa fotografiez intermitent, pana in 1993 si am adunat 21 fotografii."


retrospectiva_Newton_03.jpg


retrospectiva_Newton_04.jpg


Oliver Sailar, director al Muzeului de Moda de la Paris, decripteaza influenta newtoniana in fotografie si moda: "A avut Helmut Newton o influenta asupra creatorilor de moda din epoca? E dificil de spus, cu exceptia poate a casei de moda Yves Sain Laurent, cea cu care a avut o adevarata convergenta stilistica. In schimb, creatorii de moda din anii 90 si deceniul urmator au fost puternic inspirati de operele lui Newton. Fotografii emblematice ale deceniilor 70 - 80, imaginile sale s-au impregnat in retina celor care au urmat si au cautat resurse de inspiratie, in special pentru Tom Ford sau Carine Roifeld. In fotografiile lui Newton femeia este totdeauna pusa pe un soclu, niciodata luata in ras."


retrospectiva_Newton_05.jpg


retrospectiva_Newton_06.jpg


"Celor carora fotografiile mele li se par scandaloase, re raspund: trebuie sa se situeze la inaltimea proastei lor reputatii."


Trei fotomodele, despre Helmut Newton


Isabelle_Huppert.jpg


Isabelle Huppert: "Am o amintire puternica despre acest moment, de parca ar fi fost ieri. Eram la Cannes, la o premiera. Newton a venit in camera mea foarte repede. Deabia am avut timp sa-mi pun un colier, nu am avut timp pentru nici o pregatire, nici pentru machiaj. A fost o fotografie in care aratam ca scoasa din pat. Nu stiu cum s-a intamplat sa mi se dezgoleasca un san. Newton a realizat o adevarata mis en scene, a facut ca aceasta sa se intample, fara ca eu sa fiu constienta. Se vad numeroase pete rosii de piele. Probabil ca aspectul pielii i-a placut [fotografului]. Am mai desfasurat si alte sedinte foto cu Newton, dar atunci eram machiata iar acestea au fost charmante, dar prostesti."


"Fotografiile unora sunt artistice. Ale mele nu sunt. Daca se intampla sa fie expuse in expozitii si muzee, e foarte bine."


Catherine_Deneuve.jpg


Catherine Deneuve: "Circumstantele in care a fost realizata aceasta fotografie imi scapa. Ceea ce ma surprinde este ca a fost realizata la mine acasa. A deschide usa unui fotografi, fie el chiar Newton, pare imposibil astazi, cand trebuie sa te feresti de orice intruziune. Newton cauta, incerca, schimba, dar totul mergea foarte repede. Newton lasa totdeauna posibilitatea de a ma exprima, deseori chiar si unele aspecte privitoare la sexualitate. Paradoxal, artistul se distanta si oferea incredere."


"Eu sunt un voyeur profesionist."


Charlote_Rampling.jpg


Charlotte Rampling: "Ma aflam intr-un turneu de filmare cu Boorman, iar Newton a venit sa ma fotografieze pentru o revista. La sfarsitul sedinteti Newton mi-a spus: Vrei sa facem acum cateva cadre doar pentru noi? Am acceptat. Mi-a cerut sa ma dezbrac complet si sa ma asez pe birou. Eram amandoi jenati de situatie, pentru ca eu nu mai pozasem nud, iar pentru el era prima sa fotografie nud. Asa ca am ras, amandoi, foarte mult! Newton era foarte direct, foarte reactiv, isi testa fotomodelul, astepta raspunsuri, totul s-a derulat repede. Poate ca asta a dat un aspect salbatic acestui cadru."

"Eu fotografiez oameni pe care ii admir, pe cei faimosi, dar, mai ales, pe cei famati."

retrospectiva_Newton_07.jpg

Retrospectiva este organizata de Reunions des musees nationaux Grand Palais si Fundatia Helmut Newton, Berlin, cu participarea d.nei June Newton si este gazduita in aripa de sud-est a Grand Palais, Av. Winston Churchil, Paris.

 

© Florin Angelescu
Paris, iulie, 2012
Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Ancuta T. - 31 Jul 2012, ora 21:33
Imi pare rau, cred ca nu voi ajunge la timp pentru a vizita retrospectiva Newton...

Emilian Ionescu - 02 Aug 2012, ora 21:44
Am avut ocazia sa vizitez aceasta retrospectiva. Pe scurt: cuprinzatoare, surprinzatoare si exceptionala!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Adobe CC »
   de Dorian
   acum 2 zile, la ora 10:07
Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   acum 3 zile, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 6 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 8 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 10:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127314 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate