Foto Pro

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Sighisoara de la 2 la 9 p.m.

Acum mai bine de un an, unul din clientii mei imi solicita un set de fotografii cu un subiect care in mod sigur face placere multor fotografi: Sighisoara. Fotografiile urmau sa fie incluse pe copertile Profilului Companiei.

E greu ca intr-un oras atat de fotografiat sa fii original. Asa ca am incercat sa abordez subiectul intr-o maniera mai putin obisnuita pentru fotografia urbana dar foarte obisnuita mie: fotografia de peisaj. Am prospectat toate inaltimile din jurul catatii medievale si am descoperit un punct de statie inedit. Era perfect pentru o imagine de apus. Dar cum in ziua aceea vremea nu dadea semne ca as putea trage macar o fotografie, am continuat sa observ lumina pe diferite strazi din cetate. Am descoperit ca o lumina foarte buna este dupa amiaza pe un front de strada cu case frumos colorate asa ca mi-am notat ora aproximativa si locul de unde as putea face imaginea. Si tot asa in diverse puncte din cetate si din afara ei.

Dupa o zi extrem de vantoasa si care se anunta cu vreme buna am plecat catre Sighisoara sa aplic planul de bataie. Imediat dupa ora pranzului, cand e aproape un sacrilegiu sa faci fotografie, m-am ascuns din cauza caldurii in Turnul cu ceas. Am urcat pe terasa si m-am uitat in jos:….. fermoar, aparat, teleobiectiv, trepied, clac zzzt, clac zzzt, clac zzzt. Au rezultat acoperisuri si mileuri-suvenir. Caldura mare. Hai la o bere in scuarul din mijlocul cetatii. Acolo ce sa vezi: un big band american sufla de incalzire in mustiuce. Asta da subiect. Pe el. In primul rand erau saxofonistele: clac zzzt, clac zzzt…. Apoi dirijorul, ca toti dirijorii, cu ticurile lui. Intrarile le dadea cu un usor joc de bazin. Bun de filmat. Dar si de facut o silueta. Ca procedeu compozitional.

Pe strada cu case colorate am ajuns din timp, m-am instalat si am asteptat ca doua siluete sa se profileze pe ziduri. De aici fuga la Turnul cu ceas unde lumina cade bine dupa ora 6 (sfarsitul lui august). O raza scapata printre zidurile vechi deseneaza un con de lumina pe caldaram, tocmai bine pentru un prim plan care sa echilibreze compozitia.

Catre seara ma instalez in locul de statie ales pentru apus si caut cateva cadraturi pana la momentul potrivit. Un trepied solid si un set de filtre degrade sunt secretul pentru o imagine buna. Totul s-a incheiat la ora magica cand am tras imaginile de noapte.

Am facut aproximativ 250 de cadre din care s-au ales 3 imagini: 09 pentru coperta 1 si 07+08 pentru coperta 4.

Echipamnete folosite: Nikon F 100, Tokina 20-35/2,8. Nikkor 35-70/2,8. Nikkor 80-200/2,8, trepied Manfrotto, Set de filtre degrade Cokin. Materiale fotosensibile: Filme negative Fuji Superia Reala 100 ASA, Filme reversibile Fuji Velvia 50 ASA, Scanner Nikon SuperCoolscan 4000.

Mihai Moiceanu

Bookmark and Share

Comentarii:

Mihai Nicolae - 07 Aug 2005, ora 09:54
super tare! felicitarile mele

Alexandru Munteanu - 20 Aug 2005, ora 20:16
Poza nr.7 nu e nici cum. Celelalte sunt bune dar asta parca e facuta de altcineva. Penultima poza insa e superba. Pacat ca ai pomenit de filtre. Altfel s-ar fi pastrat vraja.

john jhon - 29 Jan 2006, ora 23:04
..superbe aceste imagini, felicitari !! si la mai mare....

maciej garbolinski - 18 Mar 2006, ora 13:03
cogratulations! very nice fotos of sighisoara. going to romania in june, sighisoara will be on my tour map for sure. do you know, where i can find some fotos and infos about sulina and danube-delta? greetings - maciej garbolinski from poland

Leonard petraru - 26 Mar 2006, ora 20:56
Felicitari,imagini super.Am vazut participanti pe forum care nu fac diferenta intre poze si fotografie,dar totusi au curajul sa vorbeasca despre arta.

Cristina B - 22 Aug 2007, ora 13:30
sighisoara e orasul meu de suflet daca pot spune asa...am fost de multe ori acolo, imi face mare placere sa fac poze prin cetate, desi nu sunt profesionista. felicitarile mele, pozele sunt de vis!

paraschiv adrian - 23 Sep 2007, ora 09:19
superbe ca de obicei!

Aurel G. - 03 Nov 2008, ora 19:48
Imagini cu adevarat artistice.Te transpun in arhitectura veche a orasului, este o imbinare de nou si vechi, oameni si locuri deosebite.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate