Foto Pro

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Audi Photo Academy Awards

"O adevarata replica a Premiilor Oscar Hollywoodiene." scria in invitatie. :)

Cei mai importanti cinci fotografi ai tarii au fotografiat cele patru cercuri Audi, ne anunta prezentatorul galei. Vreo 300 de curiosi asteptau decernarea premiilor, intre tone de bautura si mancare, in timp ce in canicula de afara, mii de muste se prajeau pe proiectoarele care luminau cerul. Am avut parte de un spectacol dragutz, cu teatru si muzica placuta. Daca as vrea sa fiu foarte rautacios atunci as zice ca a fost un fel de proiectie de desene animate de ziua mamelor in caminul cultural Micestii de Jos, care a dorit sa fie o replica a Festivalului de la Cannes.

La baza a stat o idee foarte buna al Porsche Romania, de a invita la concurs pe cei mai buni cinci al fotografiei comerciale. Cu subiect dat, dar cu libertate totala de a aborda subiectul. Fotografii participanti la proiect au fost: Alex Galmeanu, Cosmin Bubut, Cosmin Gogu, Ionut Staicu si Marius Baragan. Asta nu e doar ordinea alfabetica a prenumelor, a devenit si ordinea preferintelor mele dupe ce am vazut pozele.

Membrii juriului au fost: Constantin Ciurea, Raluca Doroftei, Adrian Dura, Alexandru Ghildus, Andrei Cohn, Wilhemina Artz, Cristina Stanciulescu, Doina Levintza si Sven Buley. Nu a fost un juriu de fotografi, si totusi multe dintre deciziile lor s-au suprapus cu parerea fotografilor cu care am discutat la gala. Bravo juriului!

Premiile:

Premiul pentru cea mai buna idee - Alex Galmeanu.
Premiul pentru cel mai bun potential de reclama - Cosmin Bumbut
Premiul pentru cea mai buna tehnica - Cosmin Gogu
Premiul pentru cea mai creativa abordare - Cosmin Bumbut
Premiul pentru lifestyle in fotografie - Ionut Staicu
Premiul pentru cea mai inedita reprezentare a logo-ului Audi - Marius Baragan
Premiul special Audi - Ionut Staicu
Premiul publicului - Cosmin Gogu
Marele premiu - Alex Galmeanutn_alex_galmeanu_4.jpg


Premiul Mare, cu cei 2500 de euro, a fost acordat lui Alex Galmeanu. L-a meritat. Vorba unui prieten, pozele lui au fost cele mai proaspete. La intrebarea cliseu, ce o sa faca cu banii, a raspuns "bautura si femei". Toata seara a baut apa, si a fost acompaniat de o tanara draguta dar misterioasa.

Toti prietenii mei au ras la ideea ca au fost noua (9) premii. Desigur, se vroia copierea Oscar-ului, dar atunci ar fi trebuit mai multi participanti. Sau trebuia ca macar unul dintre cei cinci sa nu primeasca nici un premiu. Daca ma uit la pozele lui Galmeanu, vad cel putin patru in care reprezentarea logoului Audi este mai (scuze, mult mai) inedita decat la Baragan. Si atunci premiul s-a dat pe ce? Alta chestie: doar premiul mare a fost cu bani, restul premiantilor s-a ales doar cu o bucata de sticla si cu prestigiu. Asa ca cei de la Porche nu s-au stresat sa dea opt premii. Din pacate asa s-a diluat valoarea unor premii. De exemplu premiul cu cel mai bun potential de reclama ar trebui sa fie unul tare (vorbim de fotografie comerciala), dar asa este doar unul din cele opt. La fel si cea cu cea mai buna idee. Iarasi alta chestie: sa-mi spuna cineva ce inseamna cea mai buna tehnica? Pe langa faptul ca eu as presupune ca cei mai buni cinci fotografi comerciali ai tarii au cu totii o tehnica perfecta, nu pot sa inteleg pe ce baza isi dau seama membrii juriului cine are tehnica mai buna, mai ales ca nu sunt specialisti in domeniu. Si ca sa mai vorbim despre premiile lui Gogu, mi s-a parut interesant ca a luat premiul publicului cu un bloc de patru poze (cel putin asta a spus prezentatorul), cand pe formularul de votare s-au putut vota pozele separat. Oare s-au adunat voturile de la cele patru poze?. Sa nu ma intelegeti gresit, Gogu are o tehnica perfecta si probabil a meritat si premiul publicului, problema nu-i cu el, ci cu premiile astea multe pe care nu le pot urmari...

Marele absent al evenimentului a fost Hiritz. Organizatoarea mi-a spus ca l-au invitat si pe el, dar a refuzat pentru ca avea altceva de lucru, si i s-au parut putini cei 2500 de euro. Da, adevarul e ca banii au fost cam putini, cred ca altfel nici unul dintre fotografii prezenti n-ar fi facut pentru banii astia o reclama pentru Audi, si astfel s-au economisit si cheltuielile angajarii unei agentii publicitare. Iar organizatorii au primit in felul acesta nu una, ci douazeci de poze. Desigur, au spus ca o sa foloseasca imaginile doar la expozitie si la promovarea concursului. Pun pariu ca o sa apara in diferite reviste articole de "promovare a concursului", in care o sa apara zece pagini de reclama Audi, cu cinci nume de fotografi pe sub poze. Asta e reclama adevarata. Presupun (din ce am vazut la gala si din faptul ca s-au dat bani si pentru productie) ca cel putin 20-30000 de euro a costat organizarea acestui concurs. Ar fi fost mai motivant pentru fotografi ca premiul sa fie mai mare, si presupun ca la un asemenea buget nici nu s-ar fi observat diferenta.

Evenimentul a fost frumos organizat, lumea s-a simtit cat de cat bine si in plina canicula, a fost tarziu deja cand s-a golit parcarea transformata in masa suedeza. Unii au plecat acasa cu premii, Galmeanu cu cel mare si cel mic, Staicu cu doua mici, Bumbutz cu unul mic si altul si mai mic (jucandu-ma cu el, l-am scapat si i-am rupt un colt), Gogu cu unul de la juriu si unul de la public. Premiul lui Baragan a ramas la Levintza, el fiind absent de la gala de premiere (a ales alte femei, dupa spusele prezentatorului, care i-a urat si sa faca dragoste).

Chiar daca au fost multe detalii cel putin discutabile, per total pot sa spun ca a fost un concurs binevenit, cu o idee buna, cu poze bune, cu o organizare profesionista. Speram ca si la anul o sa fie buget pentru un astfel de eveniment.

Bravo Porsche Romania!

Din fotografiile participante la concurs ->

Egyed Ufo Zoltan
iunie 2006
© Fotomagazin.ro
Bookmark and Share

Comentarii:

G. Serban - 03 Jul 2006, ora 20:37
Imi plac doua fotografii ale lui Alex Galmeanu si seria coerenta a lui Cosmin. In rest, multa tehnica, si idei putine. Faina initiativa, felicitari celor 5.

Antochi Marius - 05 Jul 2006, ora 18:56
"Maieul alb" lipseste din seria celor mai buni fotografi ai momentului ? Unde este Ufo, stii ceva de el ?

Ionutz Coman - 06 Jul 2006, ora 17:36
Mie imi pare ca Audi a pus mana pe o campanie foto cu bani foarte putzini . Oare elita fotografiei romanesti nu s-a prins ?

AG - 06 Jul 2006, ora 18:02
Cred ca de data asta si profesionistii au cazut in "plasa autopromovari" promovata de firma respectiva. Cine nu ar vrea sa aiba client pe Porsche ori Audi? :) Oricum, remarc lipsa comentariilor contradictorii si ostile la adresa altor profesionisti! Ceea ce ma face sa gindesc ca cei 5 pro de fata sint si singurii pro din tara. Si cum sint toti in aceiasi "galeata", si premiati pe deasupra, nu au motive reale sa se denigreze unul pe altul! ;) Oricum, sint citeva imagini interesante in selectia asta.

Georgiana Popescu - 06 Jul 2006, ora 18:38
Domnule Ara, sa-ntelegem ca discutiile contradictorii sunt uneori generate chiar de dansii dar sub diverse pseudeonime, iar acum cand fiecare a avut ceva de castigat prefera sa mearga pe burta ? Sau va referiti si la ceilalti profesionisti care este :-)) ?

AG - 06 Jul 2006, ora 19:52
GP, ai prins idea! :)

Azo Pan - 07 Jul 2006, ora 11:10
Dl. AG, nu s-a iscat foc in comentarii fiindca Ufo a spus totul intr-un text echilibrat si de bun simt (bravos!). Daca ar fi fost o prezentare de genul "uite ce muschi avem noi, nimeni nu are tricou mai alb", cu totul altele ar fi fost comentariile. E simplu: articolele in sine provoaca "discutiile contradictorii". Vreti dovada? Ia luati-i lui Galmeanu (de ex) un interviu in care puneti-l sa se abereze la maxim... Nu uitati sa-l intrebati ceva gen "daca ar fi sa muriti..." :))

Alfred Bajenaru - 08 Jul 2006, ora 07:47
Personal imi pare ca cei 5 fotografi au luat o mare plasa ! O singura imagine din cele prezente la concurs ar fi fost platita cu dublul sumei premiului cel mare reprezentand doar onorariul fotografului nu si pre-productia . Asa ca ati luat tzeapa domnilor ! Cu doar niste firfirei v-ati vandut si sufeletele la Audi !

Gabi Popescu - 08 Jul 2006, ora 09:14
"PROSTITUZTIE IEFTINA DAR INTELECTUALA".... TRIST !

Anca Teodor - 08 Jul 2006, ora 09:42
Domnu' Alfred, posibil sa aveti dreptate! Valoarea premiului este, intr-adevar mica, daca raportam in bani, echivalent kilograme cartofi... Tot asa si premiul Nobel, are o valoare financiara mica, nu-i asa? ;)

Aurel C. - 09 Jul 2006, ora 21:23
Cei cinci profesionisti si-au dat autogol, fiecare in poarta autopromovarii ! Pana si Becali platea mai mult ! :-))))

Eghed Barabsh - 26 Jul 2006, ora 18:57
Alex Galmeanu..... Hmmmm !

Camron - 24 Sep 2006, ora 12:53
http://favarella.sicilia-cl.com/pagina73.html http://butera.sicilia-cl.org/pagina72.html http://sommatino.sicilia-cl.com/pagina38.html http://niscemi.sicilia-cl.net/pagina56.html http://montedoro.sicilia-cl.net/pagina97.html http://niscemi.sicilia-cl.com/pagina77.html http://sommatino.sicilia-cl.com/pagina82.html http://borgo-petilia.sicilia-cl.info/pagina81.html http://niscemi.sicilia-cl.org/pagina31.html http://acquaviva-platani.sicilia-cl.org/pagina95.html http://delia.sicilia-cl.com/pagina49.html http://vallelunga-pratameno.sicilia-cl.net/pagina45.html http://vallelunga-pratameno.sicilia-cl.org/pagina03.html http://borgo-petilia.sicilia-cl.net/pagina30.html http://delia.sicilia-cl.com/pagina48.html http://milena.sicilia-cl.org/pagina78.html http://montedoro.sicilia-cl.com/pagina61.html http://borgo-petilia.sicilia-cl.info/pagina41.html http://milena.sicilia-cl.com/pagina64.html http://trabia-miniere.sicilia-cl.net/pagina63.html http://favarella.sicilia-cl.org/pagina01.html http://acquaviva-platani.sicilia-cl.info/pagina38.html http://marianopoli.sicilia-cl.com/pagina27.html http://vallelunga-pratameno.sicilia-cl.net/pagina10.html http://bompensiere.sicilia-cl.com/pagina98.html http://niscemi.sicilia-cl.com/pagina87.html http://resuttano.sicilia-cl.info/pagina87.html http://resuttano.sicilia-cl.org/pagina38.html http://bompensiere.sicilia-cl.net/pagina68.html http://marianopoli.sicilia-cl.net/pagina63.html

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate