Foto Pro

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Fotografia: o afacere profitabila doar pentru profesionisti

Cererea tot mai mare pentru serviciile conexe a transformat studioul foto intr-o mica casa de productie. Iar daca nu mostenesti afacerea si nu ai deja un nume, e dificil sa patrunzi pe o piata in care arta si tehnologia nu sunt niciodata suficiente.

phpThumb.php.jpgMarius Ionescu si Razvan Savu si-au inceput afacerea acum patru ani, cu un singur aparat foto in valoare de 200 de euro. "A fost o idee de afacere ca oricare alta, aparatele digitale sunt facute astfel incat sa le foloseasca oricine. Important intr-o afacere ca asta e sa gasesti pe cineva care sa stie sa vanda. Am gasit un asociat care chiar stie sa vanda si asta a fost", poveste Savu, asociat la Drake Studio.Daca Savu este fotograful cu experienta, Ionescu este cel cu experienta manageriala care se ocupa de administrarea afacerii. "Studioul foto reprezinta mai putin profit si mai multa investitie personala. Fiecare dintre noi are si un alt job de unde luam banii si sustinem activitatea de aici", explica Ionescu.

In prezent, studioul lor are o suprafata de 36 de metri patrati si dotari in valoare de 4.000 de euro constand in mai multe aparate, obiective, fundale si recuzita minimala. Achizitiile au fost facute pe parcurs, pornind de la o investitie initiala de 2.000 de euro care inca nu a fost amortizata.

"In 2005 am inregistrat o cifra de afaceri de 40.000 de lei (11.333 de euro), insa pana acum am functionat in pierdere. Abia anul acesta activitatea a devenit profitabila, pentru ca cheltuielile curente ale studioului exced veniturile si speram ca de anul acesta, din septembrie, sa inceapa sa se amortizeze si investitia initiala", spune Ionescu, administratorul studioului.

Serviciile oferite sunt aceleasi ca si la inceputul afacerii. "Am inceput cu fotografia in scoli care s-a dovedit a fi foarte profitabila si care reprezinta si in prezent 60% din veniturile studioului", povesteste Savu. O fotografie de promotie costa 10 lei (2,8 euro), iar o legitimatie 5 lei (1,4 euro). Cei doi realizeaza si fotografii de nunta, incluzand cununia civila, cea religioasa si fotografii la restaurant la un pret de 460 de lei (130 de euro), precum si book-uri pentru copii si fotomodele, plus servicii conexe de consiliere, coordonare si make-up.

Ionescu crede ca cea mai profitabila abordare a unui client este o oferta personalizata in functie de bugetul si cerintele acestuia si nu pachetele prestabilite. "Noi nu taxam dupa numarul de fotografii, iar clientul are libertatea de a veni cu recuzita proprie, de a schimba tinute sau de a alege locatia. Serviciile pe care le oferim in realizarea book-urilor se adreseaza unei clientele cu venituri medii. Inca nu a venit Monica Birladeanu sa-si faca un book la noi, de aceea si preturile sunt in functie de situatia pietei."

Realizarea unui book pentru copii variaza intre 60 si 80 de euro si are un numar minim de 200 de fotografii. Un book pentru modele insa costa intre 100 si 150 de euro si include servicii de hair-style si make-up in masura in care sunt solicitate. "Dar am facut book-uri si la 60 de lei, 80 de lei sau o mie, adaptam oferta si dupa bugetul clientului", adauga managerul Drake Studio.

Cele mai cautate servicii sunt fotografia de nunta si cea de scoala (fotografia de promotie si legitimatie), acestea reprezentand aproximativ 70% din veniturile studioului.

Desi concurenta e tot mai mare, iar oferta pe piata a crescut, Ionescu vede in studio o afacere profitabila pe termen lung. "Fiecare om care are un aparat foto isi descopera talentul de fotograf, iar aparatele sunt din ce in ce mai bune. As putea sa ma apuc oricand de altceva, numai ca acum am o experienta in fata pe care mi-am facut-o destul de greu. Sper insa ca pe termen lung sa cream devize: sa avem un om care sa se ocupe de fotografia de nunta, altul de cea scolara si tot asa."

Locatia si migratia oamenilor deja formati sunt dificultati cu care se confrunta majoritatea studiourilor. "Angajezi un om si dupa ce capata putina experienta se apuca singur sa-si faca o afacere din asta. Totodata pleaca si cu o parte din clientela, fie ca fotografiaza nunti sau isi face acasa un studio", explica Ionescu.

Drake Studio este situat in centrul istoric al Bucurestiului, la etajul trei al unei cladiri din Curtea sticlarilor, ceea ce a determinat o abordare directa a clientilor si abia recent si printr-un site. "In prezent, a crescut cererea pentru fotografia de produs spre care vrem si noi sa ne extindem. Aceasta e mai greu de realizat si are un pret mai mare, de la 10 la 100 de euro pentru o fotografie. Nu se poate spune ca fotografia publicitara e un trend, dar cu siguranta e orientarea actuala a studiourilor foto", sunt de parere asociatii de la Drake Studio.

Un alt fotograf profesionist, Nicolae Cosniceru investeste in fotografia de publicitate inca din anul 1993. A inceput ca freelancer cu o investitie in aparatura care, in prezent, ar putea fi evaluata la aproximativ 10.000 de euro, constand intr-un aparat profesional, obiective si accesorii, iar din anul 2003 s-a mutat in cel de al treilea studio, ce are o suprafata de 240 de metri patrati.

"Pana nu demult fotograful era doar fotograf, cu timpul insa, a trebuit sa raspunda si altor tipuri de servicii si atat eu, cat si alte studiouri ne-am transformat in mici case de productie: primim o tema, un vizual si trebuie sa facem tot, de la productie pana la asigurarea unor servicii conexe, cum sunt make-up-ul sau styling, pentru care subcontractam oameni din diverse domenii", explica Cosniceru.

In portofoliul fotografului se regasesc agentii de publicitate ca Saatchi & Saatchi, Leo Burnett, Ogilvy & Matcher, Tempo Advertising precum si clienti directi ca Petrom sau Primola. "Art Studio a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 100.000 de euro, cu 30% mai mult decat in 2004, insa prima parte a lui 2006 a fost destul de tulbure. Cred ca perspectiva intrarii in UE a bulversat destule domenii si lumea sta in expectativa si, desi bugetele in publicitate au crescut tot timpul, marea parte a acestora se duc pe partea de media, din acest motiv 2006 nu sta deloc bine pana in acest moment", spune fotograful.

Cresterea cifrei de afaceri nu a constat si intr-o crestere a profitului, acesta ramanand la aceeasi valoare de 20.000 de euro ca si in 2004.

Fara costuri conexe, o sedinta foto in studioul foto al lui Cosniceru costa intre 1.000-2.000 de euro. Fotograful considera ca preturile mari constituie una dintre principalele dificultati ale business-ului. "E o mare dificultate pe care o intampinam tot timpul - lupta cu clientii, sa-i facem sa inteleaga de ce preturile sunt atat de mari. In spatele unei fotografii publicitare este o tehnica foarte scumpa care trebuie tot timpul innoita, precum si costuri fixe care deriva din a face o afacere pur si simplu, iar toate acestea se regasesc in pretul unei fotografii".

De asemenea, marja mica de profit pe produs este determinata de oferta in crestere pe aceasta nisa. Cosniceru crede ca exista o concurenta acerba din acest punct de vedere. "Sunt foarte multi oameni care intra in domeniu si care incearca sa atraga prin pret pana isi fac un nume. Acest lucru, pe termen lung, se repercuteaza negativ asupra lor pentru ca ei realizeaza ca preturile pe care le practicau erau un dumping si nu reusesc sa-si dezvolte afacerea si sa achizitioneze in permanenta aparate noi."

Totusi, Cosniceru nu considera studioul foto o idee de afacere. "Un studio foto, profesionist sau neprofesionist, nu mi se pare, in Romania, o idee de afacere. Nici unul dintre fotografii care sunt acum pe piata nu cred ca

s-a facut fotograf pentru ca este o afacere si se va imbogati peste noapte. Toti care fac lucrul asta il fac, in primul rand, pentru ca au fotografia ca pasiune si ca dorinta de activitate. E o modalitate de exprimare artistica elevata sau mai putin elevata pe care oamenii incearca sa o transforme intr-o activitate productiva."

Iulia Vucmanovici, fotograf din Constanta, de profesie jurist, crede ca fotografia de produs este cel mai dificil gen de fotografie, iar piata din provincie difera foarte mult, ca si cerere, de cea din Bucuresti.

Ea a deschis Art Nouveau Studio in 2005, intr-o zona centrala din Constanta, cu o investitie de aproximativ 25.000 de euro. Principalele investitii realizate de Vucmanovici la inceputul afacerii sale au constat intr-un aparat Nikon D70s, lumini de studio (patru corpuri Elinchron), accesorii si recuzita.

"Din februarie, anul acesta, am renuntat la locatie (un studio cu suprafata de 80 mp), din cauza chiriei prea mari si a faptului ca se cere din ce in ce mai mult fotografie ieftina si nu de calitate. Din cauza asta, studiourile trebuie sa faca echilibristica pentru a rezista. Fotografii din Constanta care au profit sunt fotografii de nunti, dar nu aceia care ofera fotografie de calitate, de studio, pentru ca nu exista o clientela cu discernamant, oameni care sa pretinda asemenea servicii", spune Vucmanovici.

Costurile practicate in provincie sunt similare celor din Bucuresti. "Aceste costuri au avut in vedere acoperirea investitiei, a uzurii aparaturii intervenite cu fiecare declansare, a chiriei folosirii spatiului studioului, a fundalurilor consumate, a investitiei in recuzita, costume." Vucmanovici considera ca studioul sau foto nu este un exemplu bun de afacere.

"Nu pot sa spun ca am avut succes, desi m-am pregatit cu tot ce era nevoie, m-am lovit de o piata saraca si neformata, in care cei care au cu adevarat bani nu apreciaza fotografia de calitate."

Studio foto in cifre:

# investitia initiala in aparatura foto variaza intre 2.000 si 25.000 de euro

# fotografiile de nunta costa 130 de euro

# un book pentru copii variaza intre 60 si 80 de euro

# un book pentru modele variaza intre 100 si 2.000 de euro

# cifra de afaceri anuala inregistrata de un studio foto variaza intre 11.000 si 100.000 de euro

# profitul unui studio foto poate ajunge si la 20.000 de euro pe an

Autor: Vasilica Morosanu | Data: 12 Sep 2006
Republicat cu permisiunea revistei "Ziarul Financiar"

Bookmark and Share

Comentarii:

Raoul-M. Septilici - 12 Sep 2006, ora 22:04
Si eu m-am gandit sa ma apuc de o astfel de treaba si cred ca mai devreme sau mai tarziu tot o sa o fac. Nu ma gandesc ca ma voi imbogati insa pasiunea e mare. Cu toate ca meseria de baza o fac tot din pasiune, pot sa spun la ora actuala ca realizez venituri mai mari din fotografie. Pana la ora actuala s-ar putea sa imi fi scos investitia din aparatura, dar nu din fotografii ci din revinderea unor aparte si accesorii foto. Oricum mai am mult de investit.

Daniel Gherghel - 12 Sep 2006, ora 22:11
Mi-a placut f mult articolul. Din pacate, ca fotograf iti trebuie foarte multa energie si inspiratie sa te ridici... Trebuie sa inspiri fotografia o data cu aerul. Salutari!

mariana - 15 Sep 2006, ora 17:27
din pacate e un adevar crud articolul asta ,romanii sunt saraci iar arta e un lux pentru ei ...iar cei ce si permit luxul nu au educatia si respectul pentru valoare si nu vor sa investeasca in artist ei vor sa plateasca doar costurile materiale nu si ideea ,conceptul !

PG Cata - 15 Sep 2006, ora 20:27
Se intampla la noi urmatorul fenomen... sa ai talent si sa nu te vada nimeni si sa nu fi asa talentat si sa ai un mega succes.Si am mai observat urmatoarea chestie...un client nu o sa vina sa isi faca un book, o fotografie la cineva care nu este cunoscut,care ia mai putini bani si face la fel de bune fotografiile decat un fotograf cunoscut si care ia de doua ori mai multi bani pe poze.De ce? Pt ca inca se mai obisnuieste sa se mearga pe strada cu eticheta in vant.

un profesionist marunt - 16 Sep 2006, ora 00:37
frumos, frumos dar nu inteleg de ce fotograful profesionist este legat de studio. exista multe alte variante. se pot castiga bani si cu aparatura+una bucata laptop. depinde ce, cum, unde. studioul nu este obligatoriu. de asemenea, as fi mai ponderat in folosirea cuvantului "arta" in relatie cu fotografia profesionista. poate mestesug.

DANA COPOSU - 16 Sep 2006, ora 18:28
Interesanta vaicareala !

Amatorul de fotografie - 18 Sep 2006, ora 20:23
Vicareile vin de la pretzuri: """O fotografie de promotie costa 10 lei (2,8 euro), iar o legitimatie 5 lei (1,4 euro). """ Sunt curios ce mananca oamenii astia cu pretzurile astea ? Pana si eu un vai de mama mea de amator nenorocit si fara studio si tot am pretzuri mai mari , uite asa, sac, sac ca v-am zis-o profesionistilor !

iulia vucmanovici - 27 Sep 2006, ora 13:43
Nu este nici o vaicareala. Este un articol scris de un ziarist, in lipsa de alte subiecte, probabil. Un articol pentru care am fost contactata in concediu fiind (eu insami dand referinte autoarei despre un alt fotograf despre care se vorbeste in articol). Un articol scris FARA NICI O INITIATIVA DIN PARTEA MEA si cred ca si a celorlalti fotografi. Un articol de care nu aveam o deosebita nevoie. Si pentru care am scris un mail autoarei, din care aceasta citeaza cu ghilimele o fraza a carei constructie nu imi apartine. Ma deranjeaza, cu atat mai mult cu cat nu imi place cum este conceputa fraza (ma simt capabila de cu totul alte formulari) si nici cum suna : suna a vaicareala, aveti dreptate, ceea ce a fost departe de intentia mea. Intentia mea a fost aceea de a informa. Asta mi s-a cerut si am incercat sa o fac cu obiectivitate : fara patetisme, fara tragisme. Poate mesajul era cel care se desprinde din fraza citata, DAR NU ERA SINGURUL. Domnisoarei i-au scapat cateva nuante si imi pare rau ca citeaza cu ghilimele fraze neconcepute de subsemnata. Probabil ca din lipsa de profesionalism. Stiam de aparitia articolului. Astazi il citesc insa pentru prima data aici, pe fotomagazin, pentru ca am dat cu ochii de el. Nu am stat sa il caut pe site-ul ziarului, pentru ca nu ma interesa acest articol. Cum am spus, am dat o mana de ajutor unui ziarist care isi facea meseria. Prost!

Raoul-M. Septilici - 02 Oct 2006, ora 00:07
Da, din pacate nu prea avem jurnalisti. De nenumarate ori am patit ca una le-am spus si alta au scris (ba chiar o data am infirmat cu tarie o problema ridicata de o ziarista si articololul a inceput cu afirmarea a ceia ce am negat eu). O data pentru a nu aparea probleme de interpretare am facut aproape in totalitate un articol pe care l-a semnat un jurnalist care azi este redactor sef la un mare ziar din provincie (imi permit sa nu il pomenesc pentru a nu-l deconspira). De aceea am invatat un lucru: evit jurnalistii.

pretorianul klar - 19 Oct 2006, ora 18:54
Sunt reletiv nou in bransa, am inceput cu o camera video iar apoi cu un aparat foto, care vine sa rotunjeasca banisorii, pentru ca am vazut ca treaba merge. Bineinteles ca am muncit mult, o voi face si de acum in colo, dar ce cred ca este cel mai important in bransa noastra, este sa ne respectam clientii. Chiar daca luam 2,8 sau 10 euro pentru o fotografie de promotie, daca suntem de la Bucuresti sau Alesd, important e sa nu ne batem joc de clienti.

IFTIMIE NICOLAE - 30 Oct 2006, ora 19:36
cred ca am cam 200 de milioane bagate pana acum in scule foto....nu am studio , dar fac fotografie de eveniment ( din pacate 90 % nunti )...nu sunt incantat de acest fapt , dar asta e piata...am inceput ca pasiune cu un aparat de 3 megapixeli....NU AM AVUT PROBLEME CU AMOTIZAREA SCULELOR , dar din pacate nu sunt multumit de targetul a ceea ce fac...In fine , cum nu traiesc din asta si cum banii investiti se amortizeaza , una peste alta e ok.

apash alex - 13 Nov 2006, ora 16:30
nu stiu ce sa zic sunt un pusti de 15 ani si ma gandeam sa ma fac fotograf(in viitor) si nu imi dau seama dak e bine sau nu....vad k nu se poate traii numai din fotografie asa k nu cred k asta va fi alegerea mea..

mugur gogan - 14 Nov 2006, ora 20:39
ooooooooaaaaaauuuuuuuuuu!!!!!!! ma speriati.sau glumesc unii? dar cit ar putea fi costul unei fotografi 10/15?

nicu muresan - 21 Nov 2006, ora 10:49
eu cred ca a fi profesionist inseamna sa traiesti din ceea ce faci,iar daca piata iti cere chiciuri le faci ,dar ar trebui sa aiba macar asa un pic o urma de profesionalism,adica nici Michelangelo,ori Benvenuto Celini nu lucrau douar pt arta au facut si lingurite de cafea si arta mai casnica si asta este,dar daca esti artist,va rog sa ma credeti fratilor ca se vede.asa ca degeaba va imbatati cu apa calda.o nunta facuta de un artist difera total de una facuta de un diletant care si-a cumparat ieri un aparat si dupa aia hop si el la nunti si la scoli.diletantii astia scad preturile pe piata foto si nu numai atat dar mai au si nesimtirea sa ii critice pe ceilalti si sa ii blameze,insa ii cunosti imediat daca le dai ceva profi de facut de exemplu o reclama pretentioasa,un portret sau orice altceva,ii vezi cum dau din colt in colt si apoi renunta iar singurul prost in afacerea asta este tembelul care i-a ales sa faca lucrarea,crezand ca iese mai ieftin.Ar trebui sa existe totusi niste criterii cum ar fi,studiile ,licienta,programele cu licienta in care isi prelucreaza fotografiile,studiourile unde a lucrat,clientii,recomandarile si nu in ultimul rand un book personal.va rog sa ma credeti ca mie daca imi arata cineva un book si acolo eu vad numai mirese grasute ori portrete de a XII-a ,eu la acel fotograf nu am sa-i spun niciodata profesionist......la CLUJ acest tip de om se numeste cel mult meserias dar sigur nu PROFESIONIST.

mircea pavel - 03 Dec 2006, ora 17:08
as vrea sa stiu si eu cine este pretorianul klar din alesd. sunt si eu tot din alesd si lucrez in acest domeniu fotografic si as vrea sa facem cunostinta. eu sunt la liceu in clasa 12 si am deja autorizatioe. daca vrei ma poti contacta la 0741011207

Dan Constant - 04 Dec 2006, ora 00:19
130 pt fotografii de nunta?? f ieftin, aici in Irlanda nu prea gasesti sub 1000-1500 de euro pt un album de 24-36 fotografii. Alte preturi, deh!

Laurentiu Simionescu - 23 Dec 2006, ora 13:58
Lumea este plina de pozari, acesti fotografi care isi fac sau nu isi fac studiouri. Lumea fotografiei in Romania este plina de mediocritate de aceea fotografii au inceput sa aiba succes din ce in ce mai mare si pozarii din ce in ce mai greu, cum sunt cei de la Drake....

Vasi Costea - 06 Jan 2007, ora 14:54
Sunt fotograf profesionist (meserias cum spun unii in aceste comentarii) in yona moldovei unde au aparut peste noapte tot felul de amatori cu sapuniere digitale si cu preturi de iesit o duminica in oras cu prietena, deci " meseria" de fotograf a ajuns la un fel de criza cand un clint iti spune " aven si noi aparat digital " sau " ne face poye pustul ca e mai ieftin" , dar am ajuns printr-o intimplare sa cunosc niste fotografi italieni si am vayut cum au trecut ei peste aceasta criza. Aici fotografia de eveniment este facuta numai de profesionisti, cu aparatura digitala de mare calitate si este prezentata in albume digitale de o calitate exceptionala, daca fotografiile sunt facute de un adevarat profesionist rezultatul este de exceptie asa ca am ramas in contact cu ei si acum incerc sa propun si profesionistilor din Romania aceasta posibilitate de prezentare daca doriti mai multe amanunte legate de acest subiect puteti sa ma contactati la e-mail vasi_costea@zahoo.com sau telefoane 0745876470 sau0741491230 incercati sa luati legatura cu mine si va veti largi cu mult campul de activitate

robert CHIRILA - 18 Jan 2007, ora 00:31
Cunoaste cineva pe vasilescu... a murit in anul 1985-86 avea 93-94ani. el a pus la punct in romania solutia de fixator din procesul foto. am cumparat de la dansul un aparat de marit executat de el.(e f. vechi). Merita sa punem in valoare si astfel de oameni din acest domeniu. A locuit pe strada Fanionului sector 1.bucuresti. Avea de vanzare si poze facute pe suport de tabla, la acea vreme cerea 100lei.0722870660 Ideea unui studio foto este f. buna, pasiune sa avem ca restu..........

Grigore Madalin - 28 Jan 2007, ora 16:49
Mai mult decit articolul m-a amuzat comentariul domnului Nicu Muresan. Este dea dreptul fascinant cum poate cineva justifica prostitutia artistica, facand apel la doua personalitati marcante ale culturii si civilizatiei universale. Exemplul ales de domnul Nicu seamana cu tehnicile acelea publicitare cand cineva iti trinteste o imagine atit de neasteptata incat ramai cu gura cascata si aproape incepi sa crezi ca detergentul acesta spala mai bine decat celalalt :) Benvenuto Cellini facea lingurite. Ei bine a fost printre altele si giuvaier. O ocupatie onorabila mai ales datorita faptului ca linguritele dumnealui surprind prin originalitate. Au fost mult mai multi altii care au facut si ei lingurite dar pe care umanitatea nu-i mai aminteste. Domnul Nicu ar trebui sa nu uite ca faptele oamenilor pot fi cantarite uneori cu balanta. Daca punem Capela Sixtina pe un taler si o amarita de lingurita pe celalalt este inutil sa spun ce anume va atirna mai greu. Pe de alta parte daca punem pe un taler tonele de pelicula si hirtie consumate pe la nunti si botezuri si operele aceluiasi fotograf expuse la sala Dalles sau intr-un alt spatiu cultural, talerul artistic se va ridica la cer si se va face asa mic ca nu-l va mai vedea nimeni. Si uite asa arta saraca incepe sa semene cu o femeie usoara, usoara numai buna de ... stiti dumneavoastra ce.

Vlad Laurentiu - 30 Jan 2007, ora 08:39
Cel mai bine sa eviti astfel de dispute este sa faci din fotografie un hobby ;)

Adrian Coco - 03 Feb 2007, ora 20:14
Peste toate contradictiile aparute in urma articolului, un singur fapt este cert profesionalismul unui "meserias" este dat de felul in care stie sa-si vanda lucrarile fie ele de geniu sau kitchuri. Am lucrat timp de 3 ani la o mare firma de fotografie din America. Ii spun astfel pentru ca nu avea absolut nimic in comun cu arta. Ceea ce faceam noi erau nunti si portrete. La un numar de aproximativ 250 de fotografi, angajati pe intreg teritoriul american, firma a realizat in 2005 un profit net de 80 de milioane de dolari, iar fotografiile noastre erau departe de a fi arta. Din contra. Principiul dupa care era condusa firma era cantitate si doar apoi calitate. Foloseam luminile in studio astfel incat dadeau o imagine complet plata, dar fara umbre. Luminile nu le schimbai deloc, iar cuplurile stateau la coada si in anumite zile ale saptamanii faceai intre 3 si 500 de portrete in 4 ore de munca. Totul era perfect uniformizat, fiecarui client ii faceai 3-4 poze, tot timpul aceleasi. Ca fotograf ma simteam deosebit de frustrat, ca angajat insa, cei 2000 de dolari ma faceau sa revin mereu la acelasi loc de munca pe care-l detestam.

Un amator - 12 Feb 2007, ora 01:56
Un fotograf bun nu isi poate permite sa practice preturi modeste. In primul rand pt. ca ofera calitate si in al doilea rand pt ca ar pierde din credibilitate. Un serviciu de calitate are intodeauna un pret pe masura!

robert CHIRILA - 14 Feb 2007, ora 21:43
din pasiune pun la dispozitie camera 5/3m (15mp) pentru sedinte foto. (langa facultatea de constructii) 0722870660

Un amator - 21 Mar 2007, ora 09:46
In locul d-voastra mi-ar fi rusine sa postez un asemenea articol. Este o jignire adusa tuturor fotografilor care traiesc din fotografie, implicit ne faceti "prosti " pe toti din domeniu. Ce presentati d-voastra aici nu este" pro" este sub nivel de amator.

calean dan - 04 Apr 2007, ora 09:32
nu-i mai incoronati pe toti cu titlul de artisti, si incercati sa folositi termenul mai adecvat. tehnica nu e arta

vasile gheorghe - 11 Apr 2007, ora 16:20
Fotografia profesionista din Romania e sublima dar aproape inexistenta! Nu sunt de rau augur cand afirm ca, de obicei, cei tineri in meserie sunt (se autointituleaza)"profi". In "ziua de azi" toti stiu sa fotografieze! Nici nu e greu. Ce este greu? Sa renunti la "privilegiul" de a face bani, indiferent de cariera sau oportunitati si sa faci pe mai deparate fotografie? Munca unui fotograf nu consta in cate imagini a realizat ci in cate a schimbat prin lume cu imaginile sale. Nu forma practica de realizator de imagine conteaza ci cum se spune si se afirma un adevar. E greu, tare greu sa traiesti din fotografie pura in Romania. Multi dintre inginerii fara locuri de munca s-au ocupat de tehnoredactare si mai apoi de imagine. Se si vede...Marele noroc, daca se poate afirma asa ceva este prezenta masiva a sexului frumos in fotografie, de partea cealalta, in calitate de fotografi. Pentru binele comun, "inginerii nostri" din fotografie ar face bine sa plece intr-o vacanta binemeritata si sa se ocupe de alte meserii...(oricum maximul de realizare in fotografie, la adresa lor, e un gen de surogat de "impresionism" cu imitatie de imagine profesionista). Investitia majora in fotografie, pentru acel candidat care vrea sa faca fotografie profesionista, este sa urmeze o facultate de arte vizuale. Daca nu, restul e o poveste trista care, din nou e posibil, sa devina o experienta frustanta.

ALEX TOMAZATOS - 18 Apr 2007, ora 22:27
SUNT IN CLASA A 12-A SI FOTOGRAFIA e O OBSESIE PT MINE. MAI AM 2 LUNI PAN' LA BAC SI AVEAM DE GAND SA INCERC LA FOTO-VIDEO LA BUCURESTI. m-am saturat de gura maica-mii care..." ce ai sa iesi tu dupa ce termini facultatea" etc. am revenit insa la o alta pasiune oarecum legata - - biologia(traiesc in delta unde subiecte sunt...timp sa ai). inteleg ca la noi mori de foame sau cum a zis Daniel Petrescu(wildlife) "...si de sete" . totusi nu vreau sa renunt si inca mai sper ca as putea lucra in domeniu, asta numai daca imi voi putea permite sa plec pe picioarele mele investind. chestia cu romanu si arta...nasol(parerea mea). pe de-o parte e mult snobism, pe de alta parte e foame de bani. preturile specificate mai sus mi se par cel putin mici

dan neagu - 07 May 2007, ora 01:01
Io nu sunt nici profesionist nici amator shi sincer pana sa practic meseria asta pe un vas de croaziera nu facusem 20 de poze in viatza mea. Dar la un interviu pentru postul asta m-am concentrat cat am putut shi am fost angajat la carnival. AShtia fac pe un vas de croaziera cu 2600 de pasageri pe un cruise in jur de 35 de mii de dolari in 3 zile. Investizia in toata aparatura de pe vas nu depasheshte 100 de mii de dolari asha ca datzi-va seama cam ce profit e acolo nene. Acum sunt in vacantza shi " sa moara sa faca" daca nu ma apuc de treaba asta acilea. o as auzitzi voi de mine

COSMIN GURITA - 18 May 2007, ora 11:36
va rog frumos dacab se poate sa trimiteti cateva fotografii cu catedrala sfanta sofia din istanbul, interior si exterior. va multumesc. cosmin

paraschiv adrian - 22 Sep 2007, ora 20:41
mda,ar fi o treaba sa traiesti numai din fotografie dar acest lucru nu exista nici afara,poate 5% din fotografi

Culea Mihai Daniel - 01 Oct 2007, ora 14:43
vrea si eu sa stiu ce aparatutra am nevoie pt un astfel de studiou ,sunt ff interesant sa incep o astfel de afacere ,vreau sa incep in cel mai scurt timp posibilil.. va rog cine stie si ma poate ajuta cui aceste imformatii..momentan am numa un canon eos 300d cu obiectiuvul de kit ,va rog sa imi spuneti ce obiective si filtre ,l;umini,blituri,etc,etc .. si tot ce este necesar pt unn studiou.

Gerard Gui - 17 Oct 2007, ora 11:58
Peisajul in sine, nu ai cum sa il simti in profunzime. Iti imbie ochii dar de fapt in mintea ta se proiecteaza o imagine falsa, contururi nesfirsite, grafica si culori fara viata. Divinitatea ei poate fi descoperita doar daca investigezi in spatele lucrurilor, ii intri in detalii si dai de om. Fiinta care modeleaza, fie distruge sau fie se integreaza. O fiinta care in varietatea ei nu poate fi neobservata. Multe descoperiri au avut efect dramatic sau benefic asupra istoriei, dar numai una a reusit sa redea intimplarile si momentele nemijlocit, beneinteles vizual doar. Banala camera obscura la inceput si mai incolo fel de fel de aparate sofisticate au schimbat pur si simplu capacitatea de a exprima durerea, placerea si toate celelalte stari ale omului. Ne propunem sa facem calatorii in spatele PEISAJULUI si sa aducem la suprafata lucrurile care dovedesc existenta gindirii. Nu ajunge sa pivesti spre ceva anume. Trebuie sa ai ochii si celelalte simturi larg deschise ca sa poti trece de bariera materialismului. De fapt dupa ce ni se termina misiunea, raminem cu ce am vazut si ce am simtit. Nicidecum cu ce am prins in mina sau ce am posedat. Fara sa fac pe profetul, o imagine, pentru ca are culori frumoase, sau cineve sau ceva este prinsa intr-o ipostaza sau pozitie interesanta, iesita din comun nu inseamna ca este fotografie.

lucian coman - 24 Oct 2007, ora 23:52
Pai brava mai baieti, vad ca aveti preturi bune, sa tot traiesti in Romania :-) La mine merge cam asa: initial investment $3000, recuperat in mai putin de un an, noua investitie in stroburi de studio, lentile, expometre...bla bla la fel ca toata lumea. Pret de vinzare fotografii orice intre $0.20 si $1, mai rar $2. Vinzari orice intre 1000-4000 pe luna. Pret de vinzare mediu $0.50 . Dupa cheltuieli orice intre $700$-1200/ luna. asa ca nici nu mor nici nu traiesc. Din principiu nu fac fotografie de nunta, scoli, pasapoarte . Asa ca felicitari voua care reusiti sa faceti niste bani din chestia asta. Numai bine, Lucian

Ciprian T. - 17 Nov 2007, ora 16:54
Cotinutul acestui articol il veti auzi cam de la fiecare fotograf care incearca sa tina piata doar pentru el si in acest mod ii descurajeaza pe cei care vor sa intre in domeniu. Am auzit asta si de la fotografi de nunti care de abia prind un eveniment pe luna, dar si de la fotografi cu studio-uri si exclusivitate pe la casele de cununii civile care fac bani frumosi din asta. Intr-adevar, Romania nu ofera un trai decent pentru un fotograf, dar nici un muncitor de rand nu traieste mai bine si de aceea nu te descurajeaza nimeni sa te apuci de vreo meserie saraca.

Cristian D - 05 Feb 2008, ora 05:30
Problema cu fotograful este că niciodată nu va fi un "profesionist". Profesioniştii produc "knowlege" nu produse tangibile. Cum fotograful produce imagini, e doar un "meseriaş". Intr-adevăr, unul avizat, dar tot "meseriaş" rămāne. Cel puţin cāt face asta pentru bani.

Danutz - 08 Feb 2008, ora 15:50
Referitor la comment-ul lui Cristian D din 05 Feb 2008. Prin definitie fotograful Profesionist se numeste cel care scoate bani de pe urma muncii lui indiferent de nivelul de knowledge si calitate pe care il are.

danut ababei - 19 Apr 2008, ora 01:33
de acord cu voi in privinta tehnicii de fotografiere. Dar ce te faci cand ai de-a face cu clienti pe care ii intereseaza intai pretul si apoi claritatea si luciul fotografiei ? Iti mai vine a te complica cu tot felul de artificii ? sau crezi ca vei fi tu acela care ii vei educa si-i ve-i invata ce-i arta fotografica ? Eu cred ca in asemenea cazuri ( parere personala ) le dau ceea ce-mi cer ei ca altfel risc sa-mi pierd clientii din acea zona. Stau la tara dar si la oras patesc destul de des acelasi lucru. Doar cand prind cate o nunta de studenti, de muzicanti, sau alte cazuri din aste ma simt mai in largul meu si pot sa arat ceea ce imi place sa fac.

fgh Arad - 22 Apr 2008, ora 08:07
Tot ce am castigat in ultimii 3 ani am reinvestit in aparatura, si nu voi termina niciodata sa ajung la capat. E trist ca sunt "fotografi" care cuceresc clientela cu vorbe frumoase despre ei, si aruncand cu noroi in toti ceilati, personal am patit-o de curand. Prefer sa fiu promovat de rezultatul muncii mele, si de clietii multumiti care ma recomanda. E adevarat, foarte greu se traieste din fotografie, dar merita, "i-ti da aripi"

adrian r - 11 Jul 2008, ora 15:21
Degeaba va mai vaicaritzi! Clar ca nu e apreciata arta in RO., exemplu, manelele, hip hop, shi alte asemenea "rahaturi"..din pacate asta e nivelul, nostru, cu cateva mici exceptzii. Daca credetzi ca suntetzi destul de buni in ceea ce factzi, nu mai vindetzi in RO, .Sunt multe site-uri, unde-ti potzi vinde chiar bine munca ta.::))) Asta numai daca potzi tzine pasul cu competitzia.....adica sa fii intr-adevar bun. In rest,....hobby, shi daca mai ies shi ceva bani, cu atat mai bine.

simplu amator - 08 Aug 2008, ora 22:37
Cine pierde un client trebuie sa analizeze cauza cat mai repede de putinta!!! Sunt profesionisti care nu stiu sa-si vanda marfa si amatori care vand bine!! Asta e viata! Vad cum toti vorbiti de ce frumos e afara, cati bani scot de acolo!!! lol Pai sa fim seriosi, au o alta mentalitate, clientii nu cer 1200 cadre, platesc TAXE, fotograful nu sta cu camera pe auto etc. Toti va dati profesionisti raniti, faceti un amarat de site ca sa luati ochii necunoscatorului, si va prezentati si faceti pozele pe auto (80% dintre voi). Sa nu-mi spuneti mie ca nu a intervenit rutina in fotografia de eveniment. Clientii se educa, breasla de fotografi trebuie sa comunice in zona unde desfasoara activitatea. Actualmente traim un proces de indobitocire care se oserva in ultimii 10 ani, care incepe din scoala, actuali scolari viitori clienti de maine (nu ma refer numai la foto) Ce solutii pot fi adoptate ? Comunicati intre voi, impuneti-va niste standarde, si nu va furati clientela unul altuia pentru o suma de toata jena. In rest de la mine numai ..... RESPECT!

stan robertino daniel - 28 Nov 2008, ora 14:04
de ce oare nu iau fotografii din romania exemplu celor din anglia?de ce nu fac o organizatia,cu o consultantza de specialitate in vanzari si economie,doar ptr a mentine fotografia in Romania la un anumit standard.

nicu iftimie - 15 Dec 2008, ora 05:56
e slab articolul.....se poate trai binisor din fotografie ( oricare ar fi genul abordat ) , daca iti dai interesul si ai un minim de talent si bun simt..... cat despre preturile de vanzareexprimate , sunt depasite demult..... ce fotograf , cu minime pretentii si talent , face o nunta cu 130 de euro ? fiti seriosi cu articolul asta....nu toti facem prostitutie.... si culmea e , ca stiu multi care chiar reusesc sa faca lucruri de calitate si sunt platiti pentru ceea ce fac.

nuntasul de serviciu - 27 Dec 2008, ora 05:50
e de vazut oferta lor, prezentarile te lasa masca! iata un teaser :D Ne place sa fotografiem folosind lumina naturala, atat cat este posibil. Cand suntem fortati de imprejurari, tehnica noastra de ultima generatie intra in functiune. Avem aparate profesionale de ultima generatie(Canon 30D, Cano 5D, Nikon D50, Nikon D80), blituri cum ar fi Canon 580RX, Softboxuri, camere video(Sony VX2100E, Panasonic MD 10.000) s.a.m.d. Fotografia de nunta nu este un lucru la indemana oricui. Si in nici un caz la indemana prietenilor binevoitori. Apelati la ajutorul fotografilor profesionisti si ai cameramanilor care si-au facut o profesie din asta. Ganditi-va ca fotografia si filmul nuntii dumneavoastra sunt poate singurii martori ai acestui eveniment, de multe ori poate unul dintre cele mai frumoase si mai spectaculoase , al vietii dumneavoastra.

Stefan Eduard - 19 Feb 2009, ora 01:49
Din pacate se castiga din fotografia de nunta in Romania. Mult succes !

Catalin OT - 07 Aug 2009, ora 12:15
Bravo mai colegi.Eu ce sa mai zic?Mama e fotograf de o viata intreaga.Acum e pe bank de rezerva.Cat a putut ,a putut.A scos bani frumosi din asta.Acun nu mai e ca inainte,pe vremea pozelor alb negru.Asta e.Am aparatura ce stat cu praful pe ea.ca nu mai merge treaba.nici sa investesc nu mai am de unde.Stau si fac fotografii artistice.Mare lucru nu am sa vad din asta.Doar pasiunea mostenita ma mai leaga sa nu renunt.Cat despre partea financiara nu vreau sa aduc vorba.asta e.trebuie sa mai ai si noroc in viata.Chiar dak esti un super fotograf.cadre impecabile unghiuri perfecte.asta e viata.

Dragos Popescu - 26 Aug 2009, ora 15:23
preturile sunt de cand eram eu mic.....

Camelia Voicu - 19 Apr 2010, ora 23:19
Doar 5% din fotografii talentati de pe aceasta planeta au inteles ca trebuie sa creada in talentul lor, doar asta este munca cea mai grea... Uitati-va la majoritatea comentariilor, nu sunt ele pesimiste cand vorbesc de criza si lipsa de bani? E doar un mod de a gandi, nu o realitate, sunt bani in toata lumea la fel ca si inainte de criza. Cat de talentat e un fotograf si cat cere el unui client pentru fotografiile facute va fi explicatia exacta a valorii sale. Acolo se situeaza el si nu alt fotograf fie el amator, profesionist sau week-end-ist. Cu alte cuvinte ce simte el, cum actioneaza el si cum isi face el marketingul - e doar o chestiune personala. Aceeasi regula e si in viata. Simplu sau complicat, noi alegem.

adrian mihai - 12 Feb 2013, ora 14:29
Stiu ca articolul e vechi, dar un studio cu dotari de 4000 de euro nu e studio clar! Stiu studiouri cu dotari de 20000eu si baietii vorbesc cu modestie ca ar fi profesionisti si nu cer sumele pe care le am vazut mai sus...

Vali Greceanu - 27 Jul 2016, ora 17:08
Fotograful profesionist nu este legat de studio..

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
Īntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate