Foto Pro

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Andrei Iliescu in dialog cu Simion Buia

"Nu stiu sigur ce inseamna un fotograf consacrat"

Andrei Iliescu este un fotograf care a vazut lumea in lungul si latul ei. E un om fascinant cand se apuca sa povesteasca despre peripetiile sale din Cuba sau despre misterul din India. E un fotograf pus pe drumuri. Nu are astampar. A castigat premii importante, a trait foarte bine din fotografie de advertising iar acum, la jumatatea vietii, a tras o prima linie si s-a oferit sa joace putin cu "cartile pe masa", aratand lumii ce stie sa faca. Multe imagini isi asteapta vizitatorii din 5 martie 2009 la Sala Brancusi a Parlamentului Romaniei, unde Andrei Iliescu expune.

Simion Buia: Domnule Andrei Iliescu, va rog sa ne introduceti succint in importanta si tematica actualei dumneavoastra expozitii.

Andrei Iliescu: Am sa va introduc cit se poate de succint, dar si de elocvent deopotriva: Welcome ! Acesta este titlul, aceasta este tematica si, va asigur, este una majora : Welcome in lumea noastra vizuala, o lume asa cum o vedem noi, expusa imaginatei privitorilor.

Andrei_Iliescu_01.jpg

S. B.: De ce expune un fotograf consacrat? La ce se asteapta cand face o expozitie? Exista riscuri? Exista sanse? Cum le evaluati?

A. I.: Eu nu sint un fotograf consacrat. De altfel nici nu stiu sigur ce inseamna un fotograf consacrat si inca in viata... Eu debutez cu fiecare fotografie expusa, am aceleasi emotii acum ca si acum zeci de ani. Sper la sanse, ma sperie riscurile si desigur doresc ca ceilalti, nu eu, sa ma re-evalueze. In bine.

S. B.: Prin cate tari ati umblat si cu ce folos?

A. I.: Tari? Umblu in orice tari, de la a Lovistei, la exotica Indie. Pentru mine nu este importanta distanta, indepartarea. Este important sa-mi descopar uimiri acolo unde ajung. Pot fi uimiri ale unei lumi incremenite in timp, pure, ancestrale. Pot fi uimiri ale unor spatii de o deschidere unica. Sau pot fi uimiri ale oamenilor locului. Pentru mine este importanta ''povestea''. Ea exista intotdeauna si asta deseori independent de conceptia privitorului. A intelege si a patrunde in acest spatiu si a face ca lipsa, golul si ascunsul sa devina vizibil este adevarata provocare.

Andrei_Iliescu_03.jpg

S. B.: Povestiti-mi, va rog, ce v-a fascinat cel mai mult in meseria de fotograf, si daca ati avut vreodata impresia ca ar fi (fost) mai bine sa va dedicati altei chemari?!

A. I.: Ceea ce cu adevarat ma fascineaza este publicul fotografiei mele. Ma fascineaza cei ce expun acasa sau in biroul lor fotografia mea. Ma fascineaza sa vad ce semnificatii capata imaginea mea in lumea lor, cum reusesc cateodata, uneori fara a-mi propune, sa modific universuri intime al unor, practic, necunoscuti. Desi sunt un timid, iubesc oamenii si nu as renunta niciodata la o profesiune prin care pot sa le aduc bucurie.

Andrei_Iliescu_04.jpg

S. B.: Care, unde a fost locul, momentul in care ati trait vreun miracol imposibil de redat in cuvinte, dar in fotografie?

A. I.: In cazul cuvintelor este simplu : ori de cite ori vedeti o fotografie facuta de mine inseamna ca nu aveam cuvinte sa descriu ce vad si simt. In cazul fotografiei ? Niciodata.

S. B.: Ce tehnica folositi? Cum arata "bagajul" dumneavoastra fotografic la drum lung?

A. I.: Cel mai important bagaj al meu este ochiul. Ochii mei mai exact. Cred in tehnologie si tehnici, desigur, dar ele nu inseamna nimic. Un scriitor poate scrie si cu un carbune, pe un servetel de masa. In acelasi mod, un fotograf are nevoie de minimul tehnologic daca revelatia este adevarata.

Andrei_Iliescu_05.jpg

S. B.: Cat de adevarata este zicala: "omul potrivit la locul potrivit" in fotografie?

A. I.: Definitiv adevarata in fotoreportaj. Din ce in ce mai putin adevarata in compozitii. Personal in fotografiile mele de suflet eu ramin un fotoreporter si de aceea pentru mine este vitala.

S. B.: Care a fost "acel loc" in portofoliul dumneavoastra?

A. I.: Nu a fost niciodata unul singur. De fapt sunt toate. Fotografiile mele spun istorii ale unor locuri comune. In spatiile mele goale si parasite, biserici sau ziduri cazute, in chenarele usilor, aleilor sau in ruginitele semne, inscriptii si vitrine eu vad bogatia si saracia, speranta si amaraciunea, bucuria si tristetea si din toate reiese un anume sens al timpului impregnat in continuitatea vietii. Si in toate aceste locuri eu descopar drama, istoria si aspiratia omenirii. Si asta exista si se intimpla oriunde.

Andrei_Iliescu_07.jpg

S. B.: Uitandu-va la ce se intampla in Romania pe plan fotografic, al artei vizuale: ce va incanta? Ce va intristeaza?

A. I.: In Romania nu se intimpla nimic deosebit fata de alte tari. Eu nu pot sa fiu suparat pe societate ca nu-s bagat in seama sau ca nu sunt cumparat. Un artist se plinge de cei din jur doar daca nu ii iubeste. Iar daca nu-ti iubesti publicul, neconditionat, sincer, nici publicul nu te va iubi. Am fotografii in colectii private, am fotografii in case de locuit sau birouri de afaceri. Sunt convins ca voi mai avea si asta este important, asta iti da valoarea reala.

S. B.: Resimtiti "criza" financiara?

A. I.: Sigur ca resimt criza si sigur ca bugetele generoase de odinioara tind sa devina amintiri placute ale unor vremuri care sper ca vor reveni. Dar vom trece si peste asta.

Andrei_Iliescu_10.jpg

S. B.: O ultima intrebare: credeti ca fotografia se vinde in Romania? Iar daca da, cum credeti ca ar trebui ea sa arate, pentru a fi achizitionata? Nu de agentii de presa, ci de simplii muritori?

A. I.: Fotografia se vinde in Romania la fel ca oriunde (mai mult sau mai putin.) Mai multe amanunte am sa va comunic chiar dupa aceasta expozitie. Secretul in a vinde: sa iubesti si sa uimesti deopotriva privitorul.

 

Galeria de imagini - >

 

Simion Buia
www.printacademy.ro
martie, 2009
© Foto-Magazin.ro
Bookmark and Share

Comentarii:

artur mustata - 10 Mar 2009, ora 00:37
Cu respect!Acum la ceas final TU Andrei crezi ca... ai sau te-ai realizat prin India?Icearca ceva ce nu tine de cum ar fi inainte de 1989!Ai incercat sa descOperi LOCUL UNDE TE INVARTI?superior de altfel!Ma refeR la parcul de langa tine!NU TOTI FOTOGRAFII AU BANII TAI! sa-si permite.DAR....IN FINAL AI CATEVA BUNE! CU CONSIGERATIE PT DL.ING.CHIMIST Artur MUSTATA

Camelia Cocioba - 11 Mar 2009, ora 15:33
Frumoase imagini, prin atmosfera, incadrare, moment sau spirit de observatie al detaliilor din jur.

Gabriel Gheorghe - 20 Feb 2010, ora 21:54
Felicitari,bine vazute,mult spor si unghiuri bune....

Gabriel Gheorghe - 20 Feb 2010, ora 21:55
cind si unde mai expune domnul Andrei in Bucuresti>???ma puteti ajuta>???multumesc

Calin-Stefan Ragalie - 20 Feb 2010, ora 22:04
Pentru planurile sale de viitor, il puteti contacta pe Andrei Iliescu prin formularul de contact: http://www.andreiiliescu.ro/contact.html

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate