Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Canon EF-S 15-85 mm 3,5 - 5,6 IS USM

 

Cuprins:

1. Introducere, descrierea obiectivului
2. Testare in laborator
3. Testare in teren
4. Concluzii

Articol sponsorizat de:

f64_banner.jpg

F64 Studio

 

1. Introducere, descrierea obiectivului

 

Noul obiectiv recent lansat de Canon, este destinat formatului APS-C, unde realizeaza o distanta focala echivalenta intre 24 si 136 mm/135. Inglobarea de lentile realizate din sticle speciale, autofocalizarea rapida (USM) permanent ajustabila manual si stabilizarea optica (de pana la 4 IE), ofera utilizatorilor un obiectiv foarte util in activitatea fotografica curenta (superangular moderat pana la teleobiectiv moderat).

Semnificatia prescurtarilor:
EF - gama actuala de obiective Canon ce comunica electronic cu corpul aparatului si realizeaza autofocalizare;
EF-S - gama de obiective destinata folosirii exclusiv pe formatul APS-C (seria Rebel xxxD, xxD si 7D);
IS - sistem de stabilizare a miscarilor involuntare ale manilor fotografului, realizat prin detectia si compensarea acestora printr-un grup de lentile din obiectiv; USM - sistem de autofocalizare prin rotatia unui inel indusa prin deplasarea unei unde de suprafata intr-o piesa din ceramica piezoelectrica. Sistemul este rapid, silentios si mai ales, permite ajustarea manuala a focalizarii dupa ce aparatul a determinat-o automat (Manual Override).

 

1. Descriere generala

 

Distanta focala
15 - 85 mm
Echivlaent 135
24 - 135 mm
Diafragma
f:3,5 - 5,6
Constructie
17 lentile in 12 grupuri
3 suprafete asferice, 1 element UD
Unghi de cuprindere
84 - 18 grd
Autofocalizare
USM, interna, fara rotatia lentilei frontale
ajustabila manual
Diametru portfiltru
72 mm
Dimensiuni
Diametru: 81 mm
Lungime minima: 87 mm
Lungime maxima: 128 mm
Greutate
575 g
Distanta minima de focalizare
0,35 m

Aspectul exterior. Obiectivul Canon EF-S 15 - 85 are o constructie foarte ingrijita, desi unii ar putea reprosa corpul realizat din plastic.

 

canon_efs_15_85mm_03.jpg

 

Inelul de zoom este lat, striat adanc si cu un sant la jumatatea latimii sale, pentru o identificare rapida chiar si cu aparatul la ochi. Manevrarea inelului zoomului este placuta, fluida, dar cam scurta; pe mai putin de 80 grade obiectivul parcurge intregul interval focal. Trecerea de la 15 mm la 85 mm se face prin extensia a doua tuburi.

 

Canon_EF_S_15_85mm_05.jpg

 

Perfect articulate si fara nici un pic de joc lateral. Frictiunea este suficient de mare pentru a permite extinderea obiectivului cand acesta este purtat la sold, cu lentila frontala in jos. De altfel, obiectivul nu are buton de blocaj in pozitia superangular. Pe modelul pe care l-am testat, obiectivul nu se extinde nici daca apuc si ridic aparatul (un Canon EOS 40D) de inelul zoom.

 

In spatele inelului de zoom se afla inelul de punere la plunct al planului de focalizare si care dispune de o scala a distantelor intr-o fereastra, dupa modelul obiectivelor USM.

Canon_EF_S_15_85mm_06.jpg

Latimea inelului de focalizare este cam ingust, fapt sesizabil mai ales de fotografii care au mainle mai mari sau daca se lucreaza cu manusi.

 

Lateral, aproape de montura obiectivului se afla doua comutatoare:
- ceva mai sus este localizat comutatorul de focalizare (Auto / Manual), care este marcat printr-un sant;
- sub el se afla comutatorul de stabilizare optica, de data aceasta marcat printr-o creasta. Marcajele diferite permit identificarea prin palpare, fara a fi nevoie de a indeparta aparatul de la ochi.

 

Privind din fata, obiectivul Canon EF-S 15 - 85 impresioneaza prin lentila frontala foarte mare (peste 55 mm diametru) situata foarte aproape de inelul portfiltru, la doar 4 mm de margine. In aceasta situatie, utilizarea unui parasolar este practic obligatorie (din pacate, Canon nu vinde parasolarul in pachetul de baza).

 

canon_efs_15_85mm_01.jpg

 

Partea interna, a monturii, este de tip EF-S. Obiectivul depaseste cu circa 4 mm planul monturii si, pentru a proteja oglinda reflex de neglijentele unor utilizatori, obiectivul este prevazut cu un inel cauciucat.

 

Toate suprafetele sunt tratate antireflex prin tehnologia SuperSpectra, care previne reflexele parazite ce apar atat intre elementele optice din obiectiv dar si la nivelul senzorului digital.

 

Viteza de autofocalizare este mare iar punerea la punct este corecta. Viteza, in opinia mea este comparabila cu cea a obiectivului Canon EF 70 - 200 f:4 L USM! Focalizarea este corecta si fara ezitari, chiar si in conditii de lumina dificila (de exemplu pentru timpi de expunere de 4 sec!).

 

Stabilizarea imaginii Producatorul afirma ca stabilizarea obiectivului Canon EF-S 15 - 85 asigura un castig de pana la 4 trepte. In practica, am realizat fotografii clare cu obiectivul la f:85 cu timp de expunere 1/10, adica mai mult de trei trepte!

 

Pagina urmatoare ->

 

Pentru comentarii va rguam sa accesati aceasta pagina ...

Bookmark and Share


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 37 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 39 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 40 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 40 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 42 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate