Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Cum sa construim un ecran de difuziune pentru blitz

Blizturile, incorporate sau atasabile camerelor fotografice au avantajul ca permit fotografii bine expuse in conditii de lumina putina sau intuneric. Ele constituie o sursa de lumina puternica, ieftine, economice si usor de carat. In schimb, din motive constructive, suprafata emitatoare de lumina pentru fotografie, este foarte mica, de doar cativa centimetrii patrati. O sursa de lumina atat de concentrata ca suprafata, realizeaza o iluminare brutala a subiectului, cu suprafete mari, inundate de lumina, si foarte reduse zone de umbre adanci. Subiectul, iluminat frontal, pierde din relief. In plus, umbrele purtate de subiecte pe fundal sunt clar conturate, imediat sesizabile, urate.


Blitzurile externe, care se monteaza pe patina de blitz, se inteparteaza intrucatva de axa optica a obiectivului si reusesc sa produca un pic de umbre pe subiect. Cele mai multe au un difuzor escamotabil, care deviaza partial din lumina puternica a descarcarii blitzului si atenueaza intrucatva umbrele urate.


Ce-i de facut?
Unii producatori de accesorii comercializeaza niste ecrane semicilindrice care, asezate in imediata vecinatate a lampii de blitz, reflecta o parte din lumina emisa de blitz catre subiect. Suprafata lor mult mai mare, de cateva sute de cm.patrati, lumina devine mult mai blanda, umbrele isi pierd din duritate si din adancime. Aceste accesorii, numite bounce sau difuser-e, au insa un dezavantaj: costa bani. Cu un pic de indemanare si cateva materiale si instrumente de prin casa, sau cumparate de la o papetarie, putem realiza si noi, acasa, asa ceva.


De ce avem nevoie?
Cel mai important material este o folie de mase plastice, elastica si de un alb cat mai... alb, de exemplu coperta unui dosar pentru documente. Cum putem vedea cat de alb este materialul nostru? O prima evaluare o putem face comparand alaturi materialul nostru cu o coala alba de hartie pentru copiator. O determinare mai buna (si cred ca suficienta) ar fi fotografierea ei cu o camera foto digitala si determinata ponderea culorilor in Photoshop. Metoda stiintifica - un colorimetru.


difuzor_blitz_1.jpg

Materiale si instrumente necesare


De asemenea, mai avem nevoie de o rigla metalica, un creion sau un marker, o placa de material plastic dur pentru decupaje, banda adeziva sau, pentru pretentiosi, benzi velcro (arici), si un cutter. Mare atentie la cutter! Acesta este foarte taios, rigla poate aluneca in timpul decuparii si putem sa ne taiem.


Pentru antrenament, ca sa zicem asa, proiectam, decupam si indoim ecranul nostru difuzor, dintr-o hartie in format A4. Masuram dimensiunile biltzului pe care vrem sa montam difuzorul. In cazul de fata am masurat un blitz Canon Speedlite 580. Capul mobil al acestui model masoara 40 x 80 mm. Deoarece vom interpune benzi velcro, am adaugat 5 mm la latimea bazei difuzorului nostru. Pentru inceput, proiectam pe coala noastra A4, difuzorul, desfasurat in plan.


difuzor_blitz_2.jpg

Proiectarea difuzorului


In esenta, difuzorul este un trapez isoscel cu baza mare in sus, si o rama ce inconjoara acest trapez, cu o latime de 4 cm. Pe hartia noastra de proiect, decupam doua mici triunghiuri in stanga si in dreapta, sus, si inca doua triunghiuri, pe laturile lungi, pentru a obtine o forma ca mai jos.


difuzor_blitz_3.jpg

Decuparea difuzorului


Liniile ramase pe coala servesc drept ghiduri de indoire. Se fac indoirile necesare si se obtine aproximativ un paralelipiped cu baza triunighiulara si cu doua fete lipsa. Urechile laterale de sus se pot prinde cu un adeziv, sau, mai bine, cu velcro, pentru a le putea desprinde si reface forma plana a difuzorului nostru, pentru a putea fi plasat in geanta foto.


difuzor_blitz_4.jpg

Difuzorul montat


Cum se foloseste?
Partea ingusta a difuzorului se fixeaza cu benzi adezive pe capul mobil al blitzului sau, daca avem la dispozitie, cu benzi velcro. In acest fel, lumina blitzului este reflectata catre subiect de o suprafata de peste 400 cm. Patrati, comparativ cu cei 16 cm patrati ai blitzului propriuzis. Marginea superioara poate fi indoita, astfel fiind puternic luminata de blitz si poate deveni o sursa distincta de lumina, sau poate fi desdoita, astfel incat lumina sa scape spre tavan si la debucseze umbrele din fundal.


Ce obtinem?
Ca sursa de referinta, am fotografiat un mic ansamblu realizat dintr-o cana si un borcan de cafea solubila, luminata direct cu blitzul nemodificat.


difuzor_blitz_5.jpg

Iluminarea directa cu blitzul


De observat: luminarea redusa a capacului borcanului de cafea solubila, asa incat inscriptia este greu lizibila, aspectul urat al sticlei, produs de refractii prin grosimea inegala a peretilor si obtinerea unui aspect murdar, diferente sesizabile de iluminare a suportului-fundal, zona orizontala, apropiata de vectorul de deplasare a luminii, mai putin expusa, comparativ cu zona verticala, fundalul propriu-zis, perpendiculara pe vertorul de deplasare a luminii, mai bine iluminata si, poate ca nu in ultimul rand, umbrele dure, nete, disgratioase purtate de cele doua recipiente pe fundal.


difuzor_blitz_6.jpg

Iluminare cu blitzul cu difuzor


Montam difuzorul tocmai construit si il probam pe acelasi subiect. Totul se schimba! Capacul borcanului este mai bine luminat, marca se poate citi mai usor, suportul-fundal este mult mai uniform iluminat, sticla borcanului de cafea arata asa cum suntem obisnuiti sa o vedem cu ochii nostrii si, mai ales, disparitia aproape completa a umbrelor purtate pe fundal.

 © Florin Angelescu
martie, 2013
Foto-Magazin.ro

 


Bookmark and Share

Comentarii:

Petre I. - 10 Mar 2013, ora 20:30
Interesanta idee si spectaculoase rezultate!

Nicolae F. - 14 Aug 2013, ora 21:58
Simplu, ieftin, rapid si bun! bRavo!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 37 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 39 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 40 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 40 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 42 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate