Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Fujifilm X-T1

Introducere
Fuji a lansat recent un nou model din gama X, cu senzor APS-C si vizor electronic. Acest model este primul din seria X care este etansat la praf si la umezeala. Noul model utilizeaza acelasi senzor, X-Trans, mult apreciat, ca si modelul X-E2, de 16,3 MPx si este coordonat de un procesor EXR II. Autofocalizarea este realizata prin tehnologia Hybrid-AF, iar vizarea se face prin vizorul electronic (2,3 milioane de puncte) sau pe ecranul LCD, basculabil, de 1 milion de punte.
Fujifilm X-T1 are nu mai putin de sase butoane customizabile (Fn), cinci rotite de setare (sensibilitate ISO, timp de expunere, compensarea expunerii, cadenta de focalizare si metoda de determinare a autoexpunerii) si doua rotite de control (customizabile, implicit timpul de expunere si diafragma de lucru).
Camera nu dispune de blitz incorporat, dar vine la pachet cu unul detasabil, ce se poate fixa pe patina de blitz de deasupra vizorului si care se alimenteaza, prin intermediul unui pin suplimentar, de la bateria de acumulatori a camerei.


fujifilm_X_T1_1.jpg


Producatorul sustine ca a fost imbunatatita viteza de autofocalizare (0,08 sec), timpul de pornire (0,5 sec) si cadenta de fotografie (8 cadre/sec). Camera este compatibila cu cardurile SDXC UHS-II.


Optional este disponibil un grip pentru fotografierea in modul portret, ce este prevazut cu un buton declansator, doua rotite de control, butoane de memorare a focalizarii, expunerii si pentru asistenta la focalizare, si spatiu pentru o baterie suplimentara.


1. Panoul frontal
Privit din fata, aparatul are in centru patina pentru montarea obiectivelor X si butonul de deblocare a obiectivelor, situat in stanga monturii.
Tot in stanga, in partea superioara, se afla rotita frontala de control (in mod implicit dedicata ajustarii timpului de expunere in pasi de 1/3 I.E), un LED pentru asistenta la autofocalizare si un buton Fn, customizabil.


fujifilm_X_T1_2.jpg


In partea dreapta a monturii se afla o priza pentru mufa PC de blitz si, mai jos, comutatorul focalizarii: unic, continuu sau manual.


2. Panoul superior
Panoul superior este dominat de vizorul electronic, situat intr-o ridicatura similara cu profilul camerelor SLR. Imediat in stanga vizorului se afla o rotita de ajustare a ocularului, intre -4 si +2 dioptrii. Tot pe cutia vizorului, in dreapta, este pozitionat butonul Viewmode, care comuta intre diferitele moduri de afisare: doar pe vizor, doar pe LCD, sau vizor + senzor de proximitate, pozitie in care vizorul se stinge cand fotograful nu are aparatul la ochi.


fujifilm_X_T1_7.jpg


Deasupra vizorului este localizata patina pentru blitz, care dispune de un contact suplimentar pentru alimentarea cu energie a blitzului din kit. Pe partea din fata a vizorului se afla doua microfoane, sub doua orificii, pentru inregistrarea video.


In stanga vizorului este situata o rotita de control manual a sensibilitatii, pentru a carei rotire este necesara apasarea unui buton central de deblocare, pentru a preveni schimbarea accidentala a valorii ISO. Rotita dispune de valori intre 200 si 6.400 ISO, o pozitie A (Auto), o pozitie Low (100 ISO) si doua pozitii H (High, ale caror valori pot fi setate din meniul camerei).


fujifilm_X_T1_11.jpg


Concentric cu rotita de sensibilitate se afla rotita de selectare a modului de fotografiere: fotografie unica, in rafala, Bracketing, ADV (Advanced), etc.


In dreapta vizorului se afla alte doua rotite de control. Una pentru ajustarea timpului de expunere, intre 1 sec si 1/4.000 sec, cu pozitiile Auto, B (Bulb) si T (Time, pentru timpi intre 2 si 30 sec) si o pozitie 180x (1/180 sec, pentru sincronizare cu blitzul). Butonul de timpi dispune de un buton central de blocare/deblocare, care functioneaza doar pentru Auto, ceilalti timpi putind fi schimbati fara sa fie nevoie deblocarea.


fujifilm_X_T1_5.jpg


Concentric cu rotita timpilor se afla o rotita de schimbare a modului de autoexpunere (evaluativ, cu pondere centrala sau spot).


La dreapta se afla plasat o rotita pentru compensarea expunerii, in intervalul -3 + 3 I.E. in pasi de 1/3 I.E.


Intre cele doua rotite se afla declansatorul, inconjurat de rotita On/Off, iar in spatele declansatorului, un buton Fn (Function, customizabil), care, in mod implicit porneste/opreste comunicarea Wi Fi. Butonul declansator nu mai dispune de filet pentru cablu declansator mecanic.


In dreapta butonului declansator se afla un buton dedicat inregistrarii video.


3. Panoul din spate
Panoul din spate este dominat de ecranul LCD, basculabil in sus si in jos, cu diagonala de 3 inch si o rezolutie de 1 milion de puncte.


fujifilm_X_T1_3.jpg


Deasupra ecranului LCD este situat ocularul, inconjurat de un parasolar detasabil din cauciuc.
La stanga ocularului se afla doua butoane:
- de stergere a imaginilor nedorite,
- de vizonarea a imaginilor sau a videoclipurilor.


In dreapta ocularului se afla a doua rotita de control, care, in mod implicit modifica valoarea diafragmei la obiectivele din gama XC (care nu dispun de inel de diafragma), si doua butoane de memorare a expunerii (AE-L) si a focalizarii (AF-L).


In dreapta ecranului LCD se afla, de sus in jos:
- butonul de asistenta a focalizarii,
- butonul de acces rapid Q la cele mai importante setari ale camerei
- joystik-ul cu patru butoane customizabile si cu butonul central Meniu/OK
- butonul Disp/Back.


Extremitatea dreapta a camerei are o prelucrare rugoasa si un profil pentru sprijinirea degetului mare, pentru o mai buna priza.


Atat de multe butoane customizabile necesita o buna memorie! Pentru noi, ceilalti, apasarea mai lunga a butonului Disp/Back afiseaza pe ecran pozitia si setarea fiecarui buton Fn.


4. Panoul inferior
Panoul inferior este prevazut cu usita pentru baterie tip NP-W126, pe care producatorul o crediteaza cu o autonomie de 350 declansari, si filetul pentru trepied.


fujifilm_X_T1_12.jpg


In mod inexplicabil, filetul pentru trepied nu este situat in dreptul axei optice, fapt care ingreuneaza fotografierea panoramica fara monturi dedicate.


fujifilm_X_T1_10.jpg


5. Panourile laterale
Panoul lateral dreapta, cu camera in pozitie de lucru, dispune de urechiusa pentru cureaua de gat si de o usita in spatele careia se afla slotul pentru cardul de memorie. Fujifilm X-T1 accepta carduri SD, inclusiv SDXC UHS-II.


fujifilm_X_T1_8.jpg

Panoul lateral din stanga


fujifilm_X_T1_9.jpg

Panoul lateral din dreapta


Panoul din stanga are, de asemenea, urechiusa pentru cureaua de gat si o usita care adaposteste:
- o mufa de 2,5 mm pentru atasarea unui microfon extern sau pentru telecomanda cu fir,
- conector mini-HDMI,
- conector micro-USB, prin intermediul caruia pot fi descarcate in computer fisierele sau poate fi conectat declansatorul Remote Release RR-90 (optional).


Pagina urmatoare ->

 


Pentru comentarii va rugam sa accesati aceasta pagina...

 Articol sponsorizat de F64
fujifilm_X_T1_15.jpg

 


© Calin-Stefan Ragalie
februarie, 2014
Foto-Magazin.ro


Bookmark and Share


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 37 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 39 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 40 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 40 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 42 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate