Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Tehnologii folosite la Canon EOS 5DS si EOS 5DS-R

1. Introducere
Recent lansatele modele Canon EOS 5DS si 5DS-R reprezinta un nou pas in domeniul camerelor de foarte inalta rezolutie, promovat de Canon, cu senzori acum de 50,6 MPx si care sunt destinate fotografilor peisagisti si fotografiilor destinate revistelor. Impreuna cu senzorii de inalta rezolutie, in cele doua camere au fost incorporate tehnologii de inalta performanta care sa exploateze la maxim posibilitatile oferite de senzori. Singura diferenta intre cele doua modele este prezenta / absenta unui filtru de anulare a filtrului antialising. Modelul DS utilizeaza un filtru antialising, iar modelul DS-R un filtru de anulare al efectului filtrului antialiasig.


Filtrul antialiasing previne aparitia fenomenului de moire (benzi alb-negre de frecventa ridicata) la nivelul zonelor cu textura fina si repetitiva, si a culorilor false, in schimb scade puterea de rezolutie a imaginii. Filtrul de anulare al filtrului antialising permite obinerea unor imagini cu rezolutia maxima permisa de senzor dar creste riscul aparitiei fenomenului de moire si de a inregistra culori false. Modelul EOS 5DS este destinat fotografiei de interes general, inclusiv fotografiei editoriale, care necesita rezolutii ridicate. In schimb, modelul EOS 5DS-R vizeaza fotografii de peisaj, care solicita rezolutii maxime permise de senzor si fotografia de studio, mediu in care fotograful poate controla cu precizie fiecare factor ce intervine in realizarea imaginii.


Si alti producatori utilieaza senzori fara filtru antialising, care este inlocuit cu un filtru de sticla optica. Canon a preferat utilizarea unui filtru care anuleaza efectul filtrului antialiasing. In acest mod drumul optic al razelor de lumina de la obiectiv pana la fotosituri este riguros acelasi, iar producatorul a putut utiliza acelasi subansambu de autofocalizare pe ambele modele.


Denominarea noilor modele se conformeaza celui folosit pentru Canon EOS 1D si EOS 1DS, unde "S" vine de la "Superior resolution". Similar, 5DS se refera la obtinerea de imagini de calitate superioara, iar "R" din componenta 5DS-R adauga atributul Resolution pentru a sublinia imaginile de calitate inca si mai buna comparativ cu modelul DS.


2. Caracteristici tehnice esentiale
Senzor: 50,6 MPx, format 24 x 36 mm;
- EOS 5DS - cu filtru lowpass
- EOS 5DS-R - cu filtru de anulare al filtrului antialising
Procesor: Doua procesoare Digic 6
Cadenta la fotografie: pana la 5 cadre / sec
Obturator cu ciclu mediu de viata de 150.000 declansari
Sensibilitate ISO 100-6.400, expandabil la ISO 50-12,800.
Autofocalizare: 61 puncte de focalizare, din care 41 puncte in cruce; moduri de functionare: EOS iTR, AI Servo AF III, functie AF Configuration Tool
Autoexpunere: senzor matrice RGB+IR de 150.000 puncte, cu masurarea expunerii pe 252 zone
Vizor SLR cu pentaprisma, acoperire de aprox. 100% din camp, tip Intelligent Viewfinder tip II si afisaj electronic
Ecran LCD de 3,2 inch (8 cm) cu 1 milion puncte tip Clear View II
Tehnologie Mirror Vibration Control System pentru a reduce vibratiile induse de ridicarea oglinzii principale
Noi stiluri de prelucrare a imaginii in camera: "Fine Detail": "Strength", "Threshold" si "Fineness", alaturi de cele deja cunoscute: corectarea vignetarii, a aberatiilor cromatice, etc
Doua sloturi pentru cardurile de memorie: SD (UHS I) si CF
Expuneri multiple in camera si HDR cu expuneri de pana la +/- 5 I.E.
Meniu Quick Control customizabil de utilizator
Corpul camerei etansat la praf si la umezeala
Timer integrat pentru expunere Bulb si intervalometru
Functie Timelapse integrata
Iesire USB 3.0
Mufa pentru microfon extern
Nivela electronica pe doua axe
Compatibilitate cu marea majoritate a accesoriilor pentru EOS 5D Mark III.


3. Noul senzor pentru EOS 5DS si 5DS-R
Pentru aceste modele de camere, Canon a realizat un nou senzor in format 24 x 36 mm, de 50,6 MPx (8.688 x 5.792 pixeli), realizind imagini extrem de detaliate si de dimensiuni suficiente pentru orice utilizare.


Canon_EOS_5DS_5DSR_a.jpg

Senzorul de 50 MPx


Pentru a exploata la maxim lumina incidenta, microlentilele senzorului sunt asezate foarte compact (gapless) si, de asemenea, a fost redusa distanta dintre microlentila si fotosit. Modificarile in proiectare permit noului senzor, desi mai "bogat" in MegaPixeli, sa aiba acelasi interval dinamic ca si Canon EOS 5D Mk III.


Canon_EOS_5DS_5DSR_b.jpg

Designul noului senzor de 50 MPx


Prelucrarea eficienta a cantitatilor enorme de date furnizate de senzor a impus utilizarea in paralel a patru convertoare Analog-Digital, care trimit datele catre procesoare pe 16 canale de mare viteza. Imaginea bruta, cu o profunzime de 14 biti, este apoi prelucrata de cele doua procesoare Digic 6 si transferata in format RAW/14 biti sau JPEG/8 biti si transferata pe cardurile de memorie.


Canon_EOS_5DS_5DSR_d.jpg

Doua procesoare Digic 6 pe placa de baza


4. Procesorul Dual Digic 6
Cele doua noi modele sunt coordonate de doua procesoare Digic 6 (dual procesor Digic 6), care asigura viteza necesara de prelucrare a cantitatii mari de date furnizate de senzorul de 50 MPx. Au fost implementati algoritmi sofisticati de prelucrare a datelor, pentru pastrarea intervalului dinamic si pentru redarea unor imagini de buna calitate, fara zgomot, chiar si in conditii de lumina putina. Sensibilitatea nativa poate fi ajustata in intervalul 100 - 6.400 ISO si, cu foarte mici sacrificii in calitate, poate fi extinsa la ISO 50, respectiv ISO 12.800.


Canon_EOS_5DS_5DSR_c.jpg

Schema tehnica a modelelor Canon EOS 5DS/R


Noul procesor dual permite implementarea a doua noi functii privind setarea Balansului automat de alb in lumina artificiala.
AWB cu prioritate pentru lumina ambianta - algoritmul evalueaza lumina ambientala si reproduce culori mai calde, pentru redarea atmosferei. Aceasta setare este similara balansului automat de alb in lumina de interior a altor camere Canon.


Canon_EOS_5DS_5DSR_e.jpg

Cele doua noi moduri de blanas de alb


AWB cu prioritate de Alb - compenseaza nuantele galbene ce apar cand subiectul este iluminat de becuri tungsten si produce imagini cat mai echilibrate in privinta temperaturii de culoare. Este pentru prima data cand Canon implementeaza acesti algoritmi, si permite astfel de realizarea de fotografii de buna calitate, chiar si in conditii de lumina mai putin favorabile.


Corectarea in camera a aberatiilor optice
Procesorul Dual Digic 6, inainte de a salva imaginile in format JPEG, corecteaza (optional) doua dintre cele mai deranjante aberatii optice: vignetarea si aberatiile cromatice. Vignetarea, care consta in redarea mai intunecoasa a zonelor de la periferia cadrului, si aberatiile cromatice, produse prin convergenta diferita (planuri focale diferite) a radiatiei luminoase in functie de lungimea de unda, altereaza calitatea imaginii. Corectarea simultana a acestor aberatii optice determina obtinerea de imagini de cea mai buna calitate, asteptate de utilizatorii acestor doua noi modele de camere.


5. Salvarea imaginilor pe carduri
Canon EOS 5DS si EOS 5DS R dispun de doua sloturi pentru carduri, unul SD s unuli CF.
Transferul datelor se conformeaza standardelor UDMA 7 si permit o viteza de scriere de pana la 167 MB/sec. (o viteza de scriere mai mare decat la Canon EOS 5D Mk III) cand se utilizeaza carduri SD UHS-I. Astfel, buffer-ul se elibereaza mai rapid iar utilizatorul are la dispozitie camera, complet functionala, mai repede, pentru noi fotografii.


Canon_EOS_5DS_5DSR_f.jpg

Doua sloturi de carduri


Salvarea imaginilor poate fi setata de utilizator, in mai multe moduri:
- salvarea imaginilor, simultan si identic, pe ambele carduri; fotograful are astfel la dispozitie o solutie comoda de backup;
- salvarea imaginilor JPEG pe un card si a celor RAW pe celalalt card;
- salvarea imaginilor pe un singur card si, cand acesta este complet ocupat, comutarea automata pe celalalt card, asa incat sa nu se piarda timp cu inlocuirea cardului cand actiunea este in plina desfasurare.


6. Sistemul EOS integrat de curatare
Sistemul EOS integrat de curatare (EOS Integrated Cleaning System - EICS), introdus prima data la Canon EOS 400D, a evoluat cu fiecare nou model Canon EOS si include, in prezent, trei tehnologii:
- reducerea depunerilor de praf, printr-un strat de fluorina care minimizeaza riscul aderentei particulelor de murdarie,
- vibratii ultrasonice transmise la suprafata senzorului, care "scutura" firele de praf atasate,
- identificarea, marcarea si indepartarea software a petelor de murdarie prin programul DPP (Digital Photo Professional).


7. Sistemul de Autofocalizare
Noile modele EOS 5DS si EOS 5DS-R preiau sistemul de autofocalizare pe 61 puncte de la EOS 5D Mark III, ale carui date sunt integrate cu cele furnizate de sistemul de autoexpunere folosit si de EOS 7D Mark II, pentru a realiza o viteza si o precizie in autofocalizare sporite, similare cu cele ale modelului EOS 1DX. Dintre cei 61 senzori AF, 41 sunt in cruce, adica dispun de o linie de fotosituri pentru identificarea contrastului pe verticala si de o a doua linie, suprapusa, pentru identificare contrastului pe orizontala, in scopul sporirii vitezei de autofocalizare.


Senzorii AF sunt dispusi pe o arie mai larga din cadru, permitind asfel autofocalizarea corecta chiar daca subiectul este in cadru, dar mult in afara axei optice a obiectivului.
Senzorii in cruce impun utilizarea de obiective luminoase (f:2,8 sau mai luminoase). Pentru obiective cu luminozitate mai mica, camera dispune de senzori liniari pentru luminozitati de f:4 sau chiar f:5,6. Fiecare dintre cei 61 senzori este realizat din doua linii de fotosituri, usor decalate una de alta. O linie este destinata autofocalizarii rapide, iar a doua linie asigura autofocalizarea predictiva asupra subiectelor in miscare.


Canon_EOS_5DS_5DSR_g.jpg

Dispunerea senzorilor AF


In centrul cadrului, asezate pe o linie verticala se afla cinci puncte de autofocalizare cu senzori dual-cross-type, destinati a lucra cu obiective luminoase (f:2,8 sau mai luminoase). Fiecare punct de focalizare este format dintr-un senzor in cruce, dispus similar semnului "x" si un al doilea senzor dispus similar semnului "+". Aceste puncte de focalizare sunt astfel mult mai precise (detecteaza linii de contrast pe orizontala, verticala si pe diagonala) si pot lucra chiar si in conditii de lumina putina.


Cand obiectivele au luminozitatea de f:4 sunt activi doar 41 senzori AF: 21 in centru si cate 10 pe stanga cadrului, respectiv pe dreapta. Cand se utilizeaza obiective (cu sau fara teleconvertoare) a caror luminozitate este de doar f:8, functioneaza doar senzorii din aria centrala, asistati de patru senzori din aria imediat vecina celei centrale.


iTR Autofocus
Ambele modele folosesc tehnologia iTR (intelligent Tracking and Recognition), prin care se asigura o precizie ridicata in autofocalizarea subiectelor in miscare.
Tehnologia iTR lucreaza in tandem cu tehnologia iSA (intelligent Subject Analysis, care utilizeaza datele furnizate de subistemul de autoexpunere RGB+IR) si care identifica si urmareste fetele umane si subiectele colorate aflate in miscare in cadru.
iTR Autofocus utilizeaza algoritmi perfectionati pentru a ameliora viteza de selectie a celor mai potrivite puncte de autofocalizare, corespunzatoare subiectelor in miscare prin cadru. Pentru a beneficia de performanta maxima, utilizatorul trebuie sa selecteze modurile Zone AF sau Auto Selection 61-point AF


AI Servo AF III
Pentru fotografia de actiune, EOS 5DS si EOS 5DS R folosesc tehnolgia AI Servo AF III, folosita pentru prima data la modelul EOS 1DX, camera profesionala folosita in fotografia sportiva.


AI Servo AF III monitorizeaza permanent distanta dintre fotograf si subiect si estimeaza unde se va afla acesta in momentul declansarii. In cazul in care planul de autofocalizare ar trebui deplasat neobisnuit de mult in fata sau in spate, de exemplu asa cum se intampla cand subiectul urmarit este obturat de un obiect aflat mai aproape, camera ignora informatiile de moment si pastreaza planul de focalizare pe baza datelor anterior determinate si recalculeaza informatiile imediat ce subiectul redevine vizibil.


Acest comportament, chiar daca este convenabil in multe situatii, nu acopera toate imprejurarile intalnite in realitate. De aceea, Canon a implementat posibilitatea personalizarii comportamentului autofocalizarii (AF configuration tool):
1. Urmarirea modificarilor luminozitatii (Tracking sensitivity changes) determina diferenta dintre luminozitatea subiectului urmarit si a unui nou obiect care se proiecteaza pe punctul AF activ. O valoare negativa determina o reactivitate mai scazuta, astfel incat schimbarea planului de focalizare se realizeaza mai incet, de exemplu pentru subiectele in miscare care sunt partial eclipsate de obiecte aflate mai aproape de fotograf; invers, valori pozitive conduc la o modificare mai rapida a planului de focalizare, pe obiectul situat mai aproape.
2. Urmarirea accelarii / decelerarii evalueaza variatiile vitezei de deplasare a subiectului in miscare. Setarea acestui parametru la valori precum +1 sau +2 permite urmarirea mai fidela a unor subiecte in miscare aleatorie, de exemplu in fotografia sportiva fotbalisti sau dansatori; pentru subiecte aflate intr-miscare mai previzibila, setari cu valoarea 0 sunt suficiente.
3. AF point Auto Swiching poate fi activat cand se folosesc toate cele 61 puncte de autofocalizare. Daca parametrul este setat la 0, modificarea planului de autofocalizare este mai lenta, cu tendinta de a pastra planul focal. Valori de genul +1 sau +2 determina o modficare mai rapida cu ajustarea la nivelul obiectelor aflate in miscare.


Customizarea modului AF permite fotografului un control avansat asupra comportamentului camerei, dar necesita experienta.


Canon_EOS_5DS_5DSR_i.jpg

Cazuri de functionare AF


Pentru a usura utilizarea acestor moduri de functionare, sunt oferite, suplimentar, unele "sudii de caz", pentru cele mai frecvent intalnite situatii intalnite in realitate:
- cazul 1 - setarea implicita, convenabila in situatii generale, ofera o autofocalizare rapida si precisa in cea mai mare parte a situatiilor,
- cazul 2 - subiectul se indeparteaza de camera (schi, inot, etc); chiar daca subiectul este temporar obturat de alte obiecte, autofocalizarea nu se modifica radical,
- cazul 3 - schimbarea rapida intre mai multe subiecte aflate in cadru, de exemplu intre membrii unui grup de biciclisti,
- cazul 4 - mentinerea autofocalizarii asupra unui subiect care isi schimba rapid directia si viteza de deplasare, de exemplu asupra unui basketbalist; camera va acorda prioritate de focalizare asupra subiectului, chiar daca este nevoie de modificari ample ale planului de autofocalizare,
- cazul 5 - folosit impreuna cu modul Automatic AF point selection este proiectat pentru fotografierea subiectelor cu miscari rapide si imprevizibile, precum dansul artistic sau fotografia animalelor salbatice (pasari in zbor)
- cazul 6 - o combinatie intre cazurile 4 si 5, pastreaza planul de autofocalizare pe subiecte cu miscari eratice si imprevizibile, care se pot opri brusc sau care se pun rapid in miscare; aceasta setare functioneaza impreuna cu setarea Automatic AF Point Selection.


Selectarea manuala a punctelor de autofocalizare
Punctele de autofocalizare pot fi selectate individual, in grupuri sau decizia poate fi lasata camerei sa determine cea mai potrivita selectie a punctelor de autofocalizare. Grupul pentru autofocalizare poate fi modificat automat, im momentul in care camera este rotita din modul portret in modul peisaj si invers.
Selectia unui singur punct de autofocalizare permite utilizatorului sa stabileasca cu precizie unde doreste sa fie stabilit planul de punere la punct.


Canon_EOS_5DS_5DSR_k.jpg

Selectarea manuala a punctelor AF


Alegerea modalitatii de autofocalizare pentru un grup utilizeaza un punct principal AF, sustinut de 4 sau 8 puncte invecinate, pentru a facilita refocalizarea asupra subiectelor in miscare.
Autofocalizarea Expanded AF utilizeaza si alte puncte AF din jurul zonei alese, in scopul unei mentineri mai corecte a planului de focalizare pe subiectele in miscare.
In fine, modul Auto Selection AF activeaza toate cele 81 puncte AF si lasa libertatea algoritmilor implementati in procesoarele camerei sa determine cel mai adecvat plan de focalizare.


AF Microadjustment
Ca si alte modele de camere Canon, si modelele EOS 5DS si EOS 5DS R permit micro-ajustarea manuala a autofocalizarii.
Constructia obiectivelor, inclusiv a celor fabricate de Canon, se realizeaza cu o toleranta mecanica corespunzatoare pretului de desfacere.


Canon_EOS_5DS_5DSR_l.jpg

Microajustarea AF


De exemplu, distanta focala poate varia cu cateva fractiuni de mm in plus sau in minus, iar, suplimentar, in cazul obiectivelor zoom, distanta focala poate diferi usor, in functie de distanta focala aleasa de utilizator.
Pentru a compensa aceste mici variatii de la un exemplar la altul, noile modele Canon EOS permit microajustari AF si inregistrarea in memoria camerei a microajustarilor a pana la 40 modele de obiective diferite (clasificate dupa numarul serial). Pentru obiectivele zoom, se memoreaza planul focal perfect atat pentru distanta focala minima cat si pentru distanta focala maxima.

 


Va urma...

 


© Calin-Stefan Ragalie
februarie, 2015
Foto-Magaizn.ro

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 37 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 39 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 40 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 40 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 42 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate