Fotolocatii

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Palatul Versailles in epoca Regelui-Soare

Localitatea Versailles apare pentru prima data mentionata in documente in anul 1038. Dupa mai multe perioade de dezvoltare si de decadere, in sec. XVII intra in atentia Casei Regale, cand Ludovic al XIII-lea venea frecvent la vanatoare pe teritoriile Baronului de Versailles, Martial de Leomenie, de la care cumpara terenul, “o veche casa in ruine si cateva ferme” si unde construieste un pavilion de vanatoare.

In 1661, Ludovic al XIV-lea devine rege al Frantei si trimite pe arhitectul sau oficial, Louis Le Vau si pe peisagistul Andre Le Notre, pentru a transforma pavilionul de vanatoare de pe domeniile Versailles, intr-un castel demn de Curtea Frantei.

 

 

 

La 6 mai 1682 Regele si Curtea Regala se muta la Palatul Versailles, iar acesta devine capitala neoficiala a Frantei pana in 1715 (si din nou intre 1722 si 1789, sub Ludovic al XV-lea si Ludovic al XVI-lea si iarasi intre 1871 si 1879, in timpul Comunei din Paris).

In vremea lui Ludovic al XIV-lea, palatul Versailles era cel mai mare si impunator palat regal din Europa. In aceasta epoca Palatul era deservit de 35.000 slujitori.

Localitatea Versailles a fost sistematizata, odata cu ridicarea palatului, prin taierea de noi strazi, largi si simetrice, centrul fiind traversat de un larg bulevard (Avenue de Paris). Regele Soare atragea pe noii veniti care primeau terenuri foarte ieftin, daca respectau doua reguli: o taxa anuala (echivalent astazi cu circa 1 Euro/hectar) si construirea unei case in conformitate cu planul de sistematizare dar care sa nu depaseasca cota de nivel de la inaltimea Curtii de Marmura din fata palatului, pentru a nu stanjeni “perspectiva regala”.

In jurul Curtii de Marmura se aflau apartamentele regale.

 

 

Latura nordica gazduia apartamentele private ale regelui, care au suferit mai multe remodelari, sub supravegherea lui Charles Le Brun. Camerele din componenta apartamentelor au primit nume ale zeitatilor din mitologia greaca si romana.

 

 

Iar pe latura sudica, apartamentele reginei.

 

 

Fiecare incapere a fost bogat decorata de catre Charles Le Brun cu reliefuri de marmura colorata, piatra si lemn, picturi murale si mobiler cu intarsii din aur si argint.

Spre exterior, pe latura nordica, erau situate saloanele oficiale, in care se desfasura viata de la Curtea regala. Fiecare salon purta numele unei zeitati din Olimp.

In Salonul lui Apollo se afla sala tronului lui Ludovic al XIV-lea.

 

 

Salon de la Guerre era impodobit cu o stucatura realizata de Antoine de Coysevox, care-l arata pe Ludovic al XIV-lea calarind victorios.

 

 

Sala Oglinzilor a fost edificata de Jules Hardouin-Mansart intre 1678 si 1684, prin unirea unor incaperi din aparatemenul Regelui, ale Reginei si o terasa.

 

 

Lunga de 73 m, lata de 11 si inalta de 13 m, si-a dobandit renumele de la cele 357 oglinzi dispuse in 17 arcade. Pe peretele opus se afla 17 ferestre tot in forma de arcada, care ofera o vedere larga spre vest, asupra Gradinilor Palatului.

 

 

 

Incepind cu 1681 Sala Oglinzilor a fost decorata de Charles Le Brun cu picturi alegorice care ilustrau cele mai importante momente ale celor 27 ani de domnie ai lui Ludovic al XIV-lea. Sala Oglinzilor a fost folosita ca loc de desfasurare al marilor ceremonii oficiale, primiri ale ambasadorilor extraordinari, etc. Tot aici, In 1919, a fost ratificat Tratatul de la Versailles care punea capat Primului Razboi Mondial. In prezent este supusa unui amplu proces de restaurare.

In 1678, Mansart preia lucrarile de constructie, adauga cele doua imense aripi: sudica (destinata apartamentelor marilor nobili) si nordica, unde incepe si amenajarea unei Capele Regale (terminata in 1710).

 

 

Regele participa la slujba duminicala de la balconul capelei, in timp ce curtenii stateau la parter.

 

 

Capela Regala a fost ultima mare lucrare efectuata la Palatul Versailles, sub domnia lui Ludovic al XIV-lea.

 

Pentru a scapa de protocolul strict de la Curtea Regala, Ludovic al XIV-lea construieste la capatul vestic al Gradinilor Palatului, Palatul Trianon (Grand Trianon), loc in care era insotit si de metresa sa, Madame de Maintenon.

In 1715 Regele-Soare moare, Curtea se muta la Paris iar palatul este abandonat, pana in 1722 cand Ludovic al XV-lea readuce administratia la Versailles si cladeste in 1762 Petit Trianon.

Ludovic al XVI-lea adauga o sala de opera, pe care o termina in 1770, la timp pentru celebrarea casatoriei sale cu Maria-Antoaneta.

In anul 1883 Regele Ludovic-Filip decide ca Palatul Versailles sa devina Muzeu de Istorie a Frantei.

Planul localitatii Versailles a fost folosit de arhitectii americani pentru sistematizarea capitalei Statelor Unite ale Americii, Washington.

 

Localitatea Versailles este situata la aprox. 17 km departare de centrul Parisului, in directie sud-vest si este accesibila cu mijloace auto sau trenuri RER (pana la statia Versailles Rive Gauche). Palatul este deschis pentru vizitare de marti pana duminica, vara intre orele 9 si 18 si iarna (octombrie - aprilie) intre 9 si 17.

 

Calin-Stefan Ragalie
Ianuarie 2006
foto-magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

printz dar cersetor - 08 Feb 2006, ora 12:27
La opulenta asta, chiar te pastea primejdia sa te crezi vreun pui de "alesul lui Dumnezeu".

Alin Preda - 09 Feb 2006, ora 17:16
Jos palaria! Un adevarat exemplu de fotoreportaj ca la carte. Informatiile atit de bogate si de iteresante m-au tinut ca legat de scaun. Ce tehnica ati folosit la prima fotografie? Rezultatul este exceptional.

alex t - 10 Feb 2006, ora 21:21
Contrastul mare de la ferestre vs. restul de incapere se putea reduce cu 2 imagini identice (mai mult sau mai putin de pe trepied, mergea si fara) expuse pe umbre/lumini. Apoi retusate in pshop (HDR de ex). Sau mai simplu se folosea un revelator compensator (din pacate au disparut vremurile astea pt multi) si se lucra cu un film mai permisiv. D-lui Preda ii dorim o zi buna in continuare. De destepti e plina lumea. Mai greu e cu partea constructiva.

Dumitru Daniela - 22 Feb 2006, ora 08:04
ce e superb in acest fotoreportaj? fotografiile...E bine ca avem si noi ocazia sa ne mai clatim ochii in timp ce navigam pe net, mai acumulam si noi cateva informatii culturale. Pe o scara de la 0..10 apreciez ca valoarea acestui fotoreportaj este de 8

Grigore Remus - 13 Mar 2006, ora 13:27
Nu inteleg ce este asa de exceptional la prima fotografie. Se vede de la o posta ca este facuta cu blitz. Iar despre incadrare....:(

alex fetcu - 12 Apr 2006, ora 22:35
ms ms e super tare

moga ioana - 18 Apr 2006, ora 12:27
Este foarte interesant desi ati putea da informatii si despre salonul sacrului si salonul lui hercule si camera reginei etc. plus ca puteati si voi sa faceti un comentariu...de vreo zece pagini nu doar una...mica.Stiti eu am o carte de vreo 80 de pagini numai despre versailles...deci puteti mai mult!

SILVIA ELENA - 11 May 2006, ora 19:36
MI SE PARE FOARTE FRUMOS CONTINUTUL DAR AS DORI MAI MULTE DATE SI MAI MULTE POZE FARA OAMENI

alex petronel - 12 May 2006, ora 10:35
eu as vre un referat despre palatul versailles pana la ora 12 30 se poata astazi

ana popescu - 06 Jun 2006, ora 14:08
personalitatea lui Ludivic m-ar in teresa, felul lui de a gandi

Iulia F. - 23 Jun 2006, ora 19:40
Frumos si foarte educativ! 10 cu felicitari cu toate ca nu ati prea surprins frumusetea gradinilor de la Versailles. Astept si alte fotoreportaje despre Venetia, Constantinopol, Viena s chiar castele din Romania.

Nicu Paleru - 11 Aug 2006, ora 19:55
Ca artist in domeniul muzicii imi rezerv dreprul de a avea o parere apreciativa in ceea ce priveste acest fotoreportaj.Felicitari autorului alaturi de un sfat: Exercitiul este calea perfectiunii indeferent de domeniul in care se doreste atingerea acesteia. Warm regards!

savescu cristina - 04 Oct 2006, ora 21:13
is faine pozele

ana stanasel - 05 Oct 2006, ora 23:58
Daca aveti ocazia,vedeti-l pe viu!Esti inconjurat de atata istorie incat ametesti.Ti se umple sufletul de bucurie la fiecare pas.Maretia este la ea acasa.Merita sa muncesti un an si sa mergi sa vezi Parisul.

Lucica Mutiu - 11 Jan 2007, ora 13:27
mi-a placut foarte mult prezentarea, FELICITARI! Am fost de mai multe ori la Versailles, am vazut totul, ati ales tot ce este mai semnificativ!!Sunt din Sibiu si cred ca ar fi bine sa prezentati SIBIUL in aceasi maniera!!11.01.2007

irina ungurean - 06 Mar 2007, ora 14:57
superba...prezenatare...poze prea putine

emilia parausanu - 10 Mar 2007, ora 14:36
avem si noi mai spectaculoase

ioana iconaru - 31 Mar 2007, ora 12:53
e sooper articolul deoarece este incarcat de istorie si ar fi frumos sa ajungi in acel loc chiar dak pe acest site te simti parca acolo!pe mine ma ajuta mult deoarece imi trebuie la scoala!

cristina symona - 02 Apr 2007, ora 20:41
e ok dar mar interesa mai mult

liliana frincu - 17 Apr 2007, ora 23:28
inainte sa vizitati e bine sa va documentati dpdv istoric; merita vazut, dar chiar e grandios; am coalizat cu taranimea vremurilor trecute si am zis"regi blestemati"

liliana frincu - 17 Apr 2007, ora 23:31
reportaj elocvent; nu era rau sa fie surprinsa in poza usa prin care s-a salvat Maria Antoaneta.Jocul de ape si muzica ofera un spectacol deosebit.

liliana frincu - 17 Apr 2007, ora 23:33
merita vazut Versaille-ul;informatiile date sunt utile si starnesc curiozitatea; m-a impresionat mult si opera din interior

Iamansi Bianca - 14 May 2007, ora 16:10
mie mi-a placut mult articolul! sper sa mai gasesc articole bogate ca acesta(imagini, multe informatii)etc.

Iamandi Bianca - 14 May 2007, ora 16:11
mie mi-a placut mult articolul! sper sa mai gasesc articole bogate ca acesta(imagini, multe informatii)etc.

rebegea andrei - 17 May 2007, ora 22:08
nu am avut timpul necesar si ocazia sa vad interiorul dar gradinile sunt extrem de bine ingrijite si de mari :) in plimbare prin gradini folosesti un mic trenulet... ce am vazut in ultimul timp si cred ca ar merita fotografiat este vila de vara a Reginei Maria situata la Balcik in Bulgaria... cred ca cineva mai experimentat ar putea face un reportaj frumos acolo :)

madalicious mady - 18 May 2007, ora 19:48
zooper...exakt ce kutam...mijto...bv=D>

miss silly - 21 May 2007, ora 23:02
Ueell:)Frumoasa prezentare,pacat ca is asa multe poze si mai putine informatii~nicaieri nu gaseeesc.:(~..nici eu nu am avut destul timp sa vad interiorul,insa gradinile sunt splendide..mmm si ce portocale pe acolo oO..singurul regret:nici urma de umbra,un tufis,ceva...NIMIIIC!!! Insolatie la greu...Oricum..chiar merita sa muncesti un an si sa vezi Parisull..:-> Desi la prima vedere~cand am intrat~parea...un pic mai jegos decat Bucurestiul:)Whateva..."Micul Paris"noi..haha..superb oras~ma rog..~..Aa si va rog,nu ati putea face o prezentare despre Camera Oglinzilor??:)

rupa maria claudia - 25 May 2007, ora 14:47
multumesc pentru acest referat mia fost de mare ajutor!mersiiiiiiiiiiiii mullt

iulian ghinea - 10 Jun 2007, ora 03:20
am vizitat trianonul mic si mare, dar nu stiu ce marime are domeniul...si intr-adevar asemanarea marelui canon de la versailles si cel de la washington e izbitoare...oricum in acest articol sa scris prea putin adica deloc de boscheti,si mai ales de ferma servitorilor,care e ceva de vis....

alina alina - 23 Jun 2007, ora 22:55
as dori sa aflu din ce elemente se compune palatul versailles!!!!!!!!!!!!pls k am nevoie la examen

Marcu S - 18 Jul 2007, ora 20:52
Mi-a placut expunerea, recunosc as fi dorit amanunte ceva mai de actualitate despre sala cu oglinzi, nu stiu unde am citit ca acest proces amplu de restaurare s-ar fi incheiat dupa 3 ani si ceva iar acum ar fi deschisa publicului. Este adevarat?

ellyyyyy sweeeet - 19 Aug 2007, ora 10:36
cool e tare versailles sa sti k esti acolo k te afli in locul unde a dormit regele soare unde a mancat

hagiu daniela - 28 Aug 2007, ora 13:56
f frumos si m-a ajutat pt un eseu argumentativ, ceea ce mi-a placut cel mai mult...:))

Coman Oana - 09 Sep 2007, ora 22:11
Am vizitat Versailles anul acesta(2007) in martie si mi-a placut foarte mult.Am ramas uimita la vederea acestor splendori.E absolut minunat ca aceste locuri splendide se pot vizita si e foarte bine ca sunt intretinute ca la carte.In ceea ce priveste expunerea,superba,dar se puteau mai multe informatii.Felicitari!

viorica achim - 15 Sep 2007, ora 21:40
VERSAILLES O minunata minune… Daca Kremlinul a supravietuit mai multor revolutii, un alt palat a supravietuit cu greu uneia singure. Un palat atat de elegant, de somptuos si atat de excesiv de aristocratic incat are o dubla semnificatie :capitala a artelor europene, dar si simbol al arogantei regale, castelul Versailles isi are originea intr-un act de gelozie si invidie. Ludovic al XIV-lea, cunoscut sub numele de Regele Soare, fusese invitat de ministrul sau de Finante, N. Fouquet, la o receptie data la unul dintre noile sale castele. Regele a fost atat de revoltat si umilit de luxul si splendorile vazute aici, incat a ordonat anchetarea, intemnitarea acestuia pe viata si confiscarea castelului. Toate bunurile si splendorile artistice confiscate si-au gasit locul in noul castel pe care Ludovic al XIV-lea l-a comandat in scurt timp. Pentru construirea acestuia a ales un loc drag lui din copilarie, Versailles, un loc mlastinos, unde tatal sau avea o cabana de vanatoare. Curtea Frantei s-a mutat aici. Mai mult de 22.000 de muncitori au fost adusi aici, pentru a transforma cele 100 de hectare de mlastina, in cel mai frumos palat si cele mai minunate gradini din lume. Au fost create panorame, acolo unde nu exista nici una ; au fost schimbate cursurile unor rauri, pentru ca milioane de litri de apa sa tasneasca din 400 de fantani. Atunci cand mirosul de nesuportat al latrinelor de la Versailles devenise de nesuportat, Ludovic a comandat 3000 de copaci parfumati, strategic aranjati. Unii dintre ei au rezistat pana in zilele noastre si sunt pastrati in L’Orangerie. De fapt palatul si domeniul de la Versailles, reprezinta apogeul sensibilitatii baroce : natura a fost imblanzita aici, uneori chiar torturata, pana a cedat. Fiecare ramura si creanga de la Versailles, orice ar fi crescut in mod natural era supus transformarilor. Copacii erau dispusi destul de departe de caile de acces, pentru a nu umbri magnificele statui, care decorau gradinile. Plante in ghivece, in jur de 150.000 erau schimbate de 15 ori pe an, astfel incat Versailles-ul sa fie tot timpul inflorit. Planurile finale arhitecturale ale gradinii erau ale lui Andre le Notre. Partea de sculptura i-a revenit lui Charles le Brun. Fiecare bazin era impodobit cu 4 statui reprezentand fluviile Frantei si 4 nimfe. Scara care duce la bazinul Latonei, este prevazut cu 6 statui :Ziua, Seara, Aerul, Soarele, Apa si Primavara. Bazinul acesta este ornat cu o sumedenie de broscoi. Fantana latona o infatiseaza pe Latona cu copii ei. Scarile care duc la aleea regala sunt flancate de 18 statui care te duc la bazinul Apollo, unde evident este o statuie a regelui. Mai gasim in gradina : bazinul Dragonului, bazinul lui Neptun care are 12 statui reprezentand cele 4 anotimpuri, 4 continente, 4 temperamente, etc. In concluzie gradinile erau o minunatie care iti ia ochii in aceiasi masura cu palatul. Cladirile de la Versailles respectau de asemenea o anumita ordine rationala si erau ilustrarea perfecta a celor mai inalte standarde de lux. Ludovic al XIV-lea isi dorea un palat in care sa poata tine sub observatie intrigile de la Curte, motiv pentru care Versailles-ul a fost construit pentru a gazdui in jur de 3.000 de nobili, curteni, doamne de companie si pe toti servitorii acestora. 700 de incaperi au fost impodobite cu marmura, brocart, catifea si aur. Palatul Versailles a devenit astfel, resedinta si locul de intalnire al aristocratiei franceze. Deoarece « Regele Soare » adora sa fie in centrul atentiei, el a permis ca proprietatea sa fie deschisa tuturor celor care veneau sa caste gura la minunatiile domeniului. Camerele apartamentelor private ale regelui, aflate in aripa nordica a palatului, au primit nume ale zeitatilor din mitologia greaca si romana. In aripa sudica se aflau apartamentele reginei si ale nobililor de la Curte. Spre exterior, tot pe latura nordica se aflau saloanele oficiale care purtau nume de zei din Olimp. Sala tronului purta numele lui Apollo. In Salon de la Guere, erau luate hotarari privind razboaiele, inaintarea in grad sau demitea unor conducatori de osti si era impodobit cu un tablou urias infatisandu-l pe rege calare. Tot in ramura nordica se ridica si biserica careia i se adauga capela regala, cu balconul de unde regele asista la slujbele religioase.Chiar in centrul arhitectural al acestui stup poleit se afla camera in care dormea regele. Ziua nu incepea aici odata cu rasaritul soarelui ci cu trezirea regelui Soare. Un ritual numit « lever du roi » (trezirea regelui). Regele avea cate un servitor pentru fiecare etapa de dupa trezire: unul ii sufleca maneca stanga, altul pe cea dreapta, unul care ii aseaza esarfa, altul care i-o leaga... 4.000 de servitori si 500 de bucatari, hraneau apetitul de nepotolit al Curtii pentru ceremonie. Zilele la Curte treceau intr-o inlantuire eleganta de receptii, intalniri, pranzuri, spectacole teatrale, jocuri de noroc, convocari si baluri elegante. Regele participa adeseori la reprezentatiile de balet folcloric. Era de la sine inteles ca doar regele li se putea alatura dansatorilor. La Galerie des Glaces (Galeria Oglinzilor) era una dintre numeroasele Sali de receptie. Cele 400 de oglinzi sunt orientate astfel incat incaperea sa para in flacari la apusul soarelui. Era folosita ca loc de desfasurare a fastuoaselor receptii, la primirea ambasadorilor straini. In sala de Desen, alaturata galeriei Oglinzilor curtenii erau ridicati in rang, sau aruncati in dizgratie in functie de moda schimbatoare a zilei. Cea mai mica preferinta a regelui, fie ca era vorba de imbracaminte, bucatarie, dans sau arta, devenea in scurt timp o moda nu numai in Franta, ci la toate Curtile Europei. Si aceeasi putere o avea si norocoasa doamna de la Curte care se bucura de atentia regelui. Marchiza de Montespan, a detinut puterea o vreme destul de indelungata. Si pentru ca Ludovic al XIV-lea dorea sa-si petreaca cu ea timpul in intimitate departe de ochii celorlalti, a comandat construirea unui castel, pe domeniul de la Versailles, pe care l-a numit Marele Trianon. In 1715, un alt rege al Frantei Ludovic al XV-lea a extins palatul Versailles, sub influenta unei alte femei remarcabile Madame de Pompadour (amanta lui timp de 20 de ani). Si ea dorea un loc al ei cu regele, departe de cei de la Curte. Astfel s-a construit pe domeniu inca un palat numit Micul Trianon, pe care nu a apucat insa sa-l vada terminat, deoarece acesta a devenit ascunzatoarea regelui si a noii sale favorite Contesa du Barry O alta femeie de la Versailles va incununa insa, excesele Curtii franceze : Maria Antoaneta. Nascuta in Austria, Maria Antoaneta a venit sa locuiasca la Versailles in urma casatoriei cu Ludovic al XVI-lea, o casatorie pusa la cale din motive politice si care nu a fost vazuta cu ochi buni. Ea nu a reusit sa se faca iubita de francezi, desi a facut tot posibilul pentru a impresiona Curtea. Regina avea o slabiciune pentru traiul rustic, sau cel putin pentru varianta regala a acestuia. Pentru a-i indeplini aceasta dorinta, a fost ridicata o fermecatoare imitatie de sat, cu moara si casute cu pereti crapati, aparent invechite. In acest decor idilic, la 5 octombrie 1789, Maria Antoaneta a aflat vestile tulburatoare: revolutia franceza ajunsese la Versailles. Parizienii furiosi se indreptau spre palat. Familia regala a plecat in dimineata urmatoare si nu s-a mai intors niciodata. Palatul Versailles, in care doar cu sase ani in urma fusese semnat Tratatul prin care America isi castigase independenta, iar in 1920 in palatul Marele Trianon de la Versailles se semneaza un alt tratat important, care hotaraste frontierele statelor participante la Primul Razboi Mondial, devenea pentru poporul francez, un dispretuit simbol al tiraniei. 80 de ani mai tarziu scriitorul american Mark Twain vizita palatul Versailles. Chiar si cel mai democratic dintre turisti, a fost uimit de cele vazute aici. El spunea atunci : « Obisnuiam sa-l blamez pe regele francez Ludovic al XIV-lea, pentru ca a cheltuit 200 de milioane de dolari, intr-o vreme in care painea era atat de greu de procurat, dar acum il iert, caci ceea ce a facut aici este incredibil de frumos ! Ramai cu ochii atintiti si incerci sa intelegi ca locul acesta este adevarat, ca se afla pe pamant, ca nu este in Gradina Raiului. Si pe jumatate crezi ca esti sclavul unei iluzii de o rara frumusete ». Ca o curiozitate legata de Versailles este faptul ca planurile localitatii Versailles au fost folosite de arhitectii americani pentru sistematizarea capitalei SUA, Washington.

zainea ionut - 16 Sep 2007, ora 17:14
este extraordinar. mi-ar placea sa-l vizitez. extaordinare informatii.felicitari.

Sorin R - 21 Oct 2007, ora 18:33
poate putin mai frumos decat ce avem si noi in tara: Peles, Bran, Rasnov...

nuti d - 10 Dec 2007, ora 23:15
f.frumoasa prezentarea,nu am vazut palatul Versailles,la vara probabil,dar am vazut de curind palatul Schonbrun din Viena,care a fost facut dupa Versailles de imparatul Leopold al ll-lea al Austriei intre 1692-1713, considerindu-se egalul reg.soare .Are gradini frumoase,se intinde pe o suprafata de 52 ha si in prezent are 1442 de camere,tot istorie, f multa ordine si curatenie.este bine de vazut

genoveva pascu - 14 Dec 2007, ora 16:50
interesant este ca am ca termen de comparatie Tarscoe selo(satul tarilor)de langa Sankt Petersburg.Venetia nordului este cu mult mai frumoasa decat Parisul.Arhitectul italian Rastrelli, a aranjat atat palatele,parcul precum si fantanile (care functioneaza pe pricipiul vaselor comunicante inca din anii 1700)in genul Versailles-lui,totul fiind super intretinut, aleile avand culoarea caramizie.toate statuetele sant acoperite im foite de aur.vizitati tzarscoe selo si veti putea face comparatia.

florentina mitrea - 22 Jan 2008, ora 15:33
am avut ocazia sa vad palatul.frumos.recomand tuturor celor ce au posibilitatea sa ajunga in franta sa-l viziteze..este impresionant

raluca radu - 14 Feb 2008, ora 01:34
este impresionant...mi-as dori sa am ocazia sa il vizitez si eu...informatii interesante

alexandru mihai - 16 Mar 2008, ora 09:47
informatiile expuse mai sus sunt si scred ca ar trebui sa faca parte din cultura generala a tuturor persoanelor

ciobanu vlad - 23 Apr 2008, ora 16:04
aceste informatii par interesante. â—˜

Berar silvanna - 07 May 2008, ora 18:25
Ii fain pt copii care de abea acum descopera ce minunata este Istoria Romanilor dar si a altor tari cu traditii si obiceiuri diferite si interesante....ma bucur k este publicata aceasta pagina de net interesanta!il felicit pe acela care a infiintat-o!!!

roxana lobont - 08 May 2008, ora 19:38
Am avut ocazia sa vizitez acest minunat palat.Este de o frumusete rara.cel mai mult mi-a placut Sala Oglinzilor dar si gradinile care sunt imense.Nu prea am avut timp sa le vizitez,dar oricum a meritat

ADRIANA STOIANOVICI - 12 Jun 2008, ora 20:18
AM VAZUT PARISUL SI VERSAILLES acum trei zile,parerea mea.... din punct de vedere al implicatiilor sentimentale si al sentimentelor pe care le incerci este si va ramine destinatia numarul 1 IN LUME,UN ORAS SUPERB,CU OPERE DE ARTA ,SUPERBE,cu francezii care stiu atit de bine sa le conserve si sa le exploateze fara a le altera esenta,pentru cei care nu au fost inca la Paris,nu au vazut printre multe altele,superbele gradini,le doresc sa mearga,cu siguranta la plecare isi vor promite ca vor reveni,pe linga multe alte destinatii,e numarul 1 si va ramine,... mai ales daca iubesti,dragostea e unica acolo,indiferent daca stai o zi sau zece .

anda sult-cavnic - 22 Aug 2008, ora 15:07
Am fost si eu anul trecut acolo(2007).....:) e splendid...am ajuns din intamplare,nu era in programul meu sa ajung acolo,nici macar nu am visat , desi citisem multe istorioare legate de tot ce tine de acest palat si gradinile sale impunatoare.cand am ajuns am avut impresia ca sunt in alt secol,intr-o alta viata:)E extraordinar sa vezi cata bogatie,lux si mult bun gust exista in acele vremuri.Am ramas placut surprinsa si de maiestria cu care sunt ingrijite gradinile.modelele pe care le dau copacilor,curatenia si bunul gust in materie de gradinarit.E minunat ...Cine isi doreste sa viziteze aceste locuri sau se afla din intamplare in apropierea acelor locuri sa nu ezite sa le viziteze,nu o sa va para rau deloc:)eu pastrez si acum in memorie acele locuri......e un vis care poate deveni realitate daca vreti cu adevarat.....

mihaela marin - 03 Feb 2009, ora 14:43
cum poti spune emilia parausanu ca avem si noi mai spectaculoase???ai fost acolo cumva sa vezi cum e?iti spun eu ca nu avem,nici nu avem macar sa comparam.nu am ce sa zic decat ca este minunat,spectaculos,nu iti mai vine sa pleci de acolo.este intr-adevar cum se spune: extravagant ca insusi Ludovic al XIV lea...

andreea stan - 23 Feb 2009, ora 19:41
Doamne daca prostia ar durea in tarisoara asta multi s-ar tavalii in chinuri groaznice....cat de imbecila trebuie sa fi sau cam cata lipsa de educatie si informatie trebuie sa ai , sa poti spune ca in Romania exista ceva mai frumos decat minunea asta arhitecturala....si ne mai miram ca de ce ne arata lumea cu degetul pe unde ne ducem, cucoana draga mai bine te-ai ascunde in munti ca sincer esti proasta rau de tot... vezi com emilia parausanu...si nu numai

ana negrea - 04 Mar 2009, ora 09:22
wwooowww:D...am fost la paris...si am vazut toate castelele de pe Loire...mamahhhhh....dar cel mai tare e Versailles!!!!!!!!!!!!!!:P

ana negrea - 04 Mar 2009, ora 09:27
Am fost si in canada si in italia si in spania si in germania si in USA si in brazilia....dar cele mai frumoase cinstructii culturale sunt in frantza...sunt in a VI-a si deabea fac istoria frantei...nici n-am inceput bine ca deja o ADORRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR!!!!!!!!!!!!!

dana has - 02 Jul 2009, ora 21:32
Am fost si eu in Paris cu familia mea si cu o familie de prieteni. Am avut un plan facut de catre prietenii nostri pe zile pe obiective, de vizitat...etc Am vizitat in ultima zi si Versaill-ul ne-a placut cel mai mult,,,este spendid,,copacii tragi linie ...iarba este impecabila,,,o curatenie...la cati vizitatori sunt,,,este inimaginabil Ce vremuri au trait regii in asa paradis Merita vizitat...chiar in 2 zile...noi nu am reusit sa-l vedem pe tot intr-o singura zi

izabela ion - 20 Apr 2010, ora 20:06
ffffffffff frumos

basturea andreeea - 26 Apr 2010, ora 16:47
sigur voi lua un 10

laura barb - 06 Jun 2010, ora 14:00
mi-a placut multtttt!

rosoga daniela - 18 Aug 2010, ora 22:24
am vizitat cu familia mea in timp de 12 zile ,cele mai importante obiective turistice din Franta ,merita vazute, printre care si Versaill-ul mi-a placut mult ,cata bogatie, frumusete, splendori, paradis ,felicitari pentru cei care intretin si pastreaza aceste minunatii. jos palaria, nu imi mai venea sa plec de acolo,dar am plecat mult mai bogata.sunt incantata si fericita ca am ajuns,merita vizitat cu toate ca am stat la bilete 3 ore, numarul 1 in lume.felicitari francezilor.

Cemar caprar - 02 Feb 2011, ora 11:01
Am vazut:ISTORIE SI MARETIE.Tot ce spuneti in plus o spuneti doar ca sa va laudati!

Na NA - 12 May 2011, ora 18:40
Jos Palaria!!! Un adevarat referat desprea castelul Versailles eu o spun pentru ca eu stiu pentru ca sunt profesoara de istorie. Desi a uitat cateva date mai amanuntite este bine el a lucrat din greu pentru acest referat . Eu cred ca untentia lui nu a fost pentru al copia voi adolescenti ci pentru ca sa invatati din el deoarece este totul corect. Cum spuneam a uitat cateva amanunte nu asa importante er fi putut scrie despre gradina minunata din curtea palatului Versailles si desprea sculpturile fantastice deacolo. Deasemenea putea scrie punctele tari ale Regelui Ludovic (Regele Soare) si punctele slabe ale regelui. Unul din punctele slabe este ca era obsedat de bogatie si vroia mai multa dar asta e bine pentru noi pentru ca putem vizita acel palat superb. Eu am fost in acel palat si dupa parerea mea Sala Oglinzilor e cea mai incantatoare din tot palatul este cu multe oglinz dupa nume si are si oglinyi dinacelea haioase dar cel mai iportant in acea sala sau semnt multe tratate de pace contracte etc.. Ei bine acolo sa semnat si acordul romaniei mari (acordul de a ne uini cu transilvania si cu moldova) Daca vreti sa aflati mai multe date desprea Versailles sau despre multe altele intrati pe saitul pe care il voi face eu

andrada muresan - 29 May 2011, ora 10:10
dragut dar si napa in acelasi timp

adrian adrian - 30 Aug 2011, ora 09:03
foarte frumos este Parisul, Versaille, dar St.Petersburgul este mult mai frumos si nu vezi mizeria care o gasesti in cartierele din Paris.

Fan Turism - 16 Nov 2011, ora 21:16
Film Palatul Micul Trianon Floresti Prahova. Click pe linkul de mai jos pentru vizionare.

marijana m - 03 Jun 2014, ora 15:53
Foarte frumos!Un adevarat referat plin de imagini si informatii frumoase!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate