Fotolocatii

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Atelierele Brancusi de la Paris

In 1904, Constatin Brancusi ajunge la Paris. In 1916 achizitoneaza primul sau atelier de sculptura in Arondismentul 8, iar in 1928 se muta in Arondismentul 15 (Impasse Ronsin), unde va lucra pana la moartea sa, in 1957. Acest ultim atelier, situat in apropiere de Montparnasse, era despartit de curte printr-o veranda inchisa cu sticla, asa incat vizitatorul intra treptat, inca din curte, in atmosfera creata de Brancusi.


Brancusi_atelierul_original_1926.jpg

Fotografie realizata de Brancusi in atelierele
din Impasse Ronsin (aprox. 1926)


Brancusi_autoportret_1933.jpg

Brancusi in atelerele sale (autoportret, aprox. 1933)


Artistul era foarte preocupat de conexiunile ce se puteau realiza intre lucrarile sale, intr-o asemenea masura incat in ultimii ani a refuzat sa mai expuna in sali de expozitie, vizitatorii fiind invitati la Atelier. Daca vindea vreo lucrare, aceasta era inlocuita imediat cu un mulaj din ghips, pentru a pastra aranjamentul.


Brancusi si-a fotografiat lucrarile, incpind din anii '20, fiind sprijinit de Man Ray. Pentru multe dintre fotografiile sale, artistul astepta ore intregi pana cand lumina cadea asupra lucrarii in cel mai potrivit mod, pentru a pune in evidenta vibratii, forme, structuri. Se pastreaza peste 1.800 negative si copii pozitive, realizate de sculptor.


Pe peretii atelierului erau atarnate diferite instrumente de prelucrare a materialelor brute (lemn, piatra sau metal), inclusiv instrumente electrice folosite pentru slefuirea finala a lucrarilor. Multe dintre uneltele expuse erau modificate pentru folosiri speciale sau realizate de insusi Brancusi, de exemplu o forja.


atelier_brancusi_01.jpg


atelier_brancusi_02.jpg


In atelierele sale se aflau circa 160 carti (din care se mai pastreaza 110), multe lucrari de arta, manuale de mecanica, geometrie, etc, inclusiv o lucrare autobiografica a poetului Milarepa. De asemenea, o colectie de peste 200 discuri cu muzica din cele mai variate stiluri, de la Stravinski, la Erik Satie, folclor amerindian, jazz, etc.


atelier_brancusi_04.jpg


In 1956 Brancusi lasa mostenire Statului Francez atelierul sau, cu toate lucrarile, uneltele, fotografiile, mobila si discurile sale, cu conditia ca ansamblul sa fie pastrat nemodificat.


atelier_brancusi_05.jpg


atelier_brancusi_06.jpg


Constantin Brancusi moare in 16 martie 1957 si, din acel moment au inceput numeroase litigii cu mostenitorii si Statul Francez.
In 1962 intregul continut al atelierelor au fost mutate la Palais de Tokyo (Muzeul National de Arta Moderna), intr-un spatiu special, amenajat ca si atelierul original.


In 1977 a fost realizata o replica exacta a atelierelor, langa Centrul Cultural Pompidou, intr-o cladire separata, dar improprie si, ca urmare a inundarii sale in 1984, a fost inchis.


atelier_brancusi_07.jpg


atelier_brancusi_08.jpg


In 1996, sub supravegherea arhitectului Renzo Piano a fost construit si deschis publicului, un nou atelier, langa Centrul Cultural Pompidou, care se constituie intr-un adevarat muzeu Brancusi. Aici pot fi vazute majoritatea lucrarilor si obiectelor din atelierele lui Brancusi, din Montparnasse; o parte din mostenirea artistului este inca subiect de litigii.


atelier_brancusi_09.jpg

Actuala cladire a atelierelor Brancusi
© Centre Pompidou


atelier_brancusi_10.jpg

Planul atelierelor actuale
© Centre Pompidou


In actuala locatie, atelerele nu sunt o replica perfecta a celor originale, Renzo Piano urmarind mai mult unitatea expozitiei decat un studiu etnologic. Constructia este realizata dintr-o zona centrala, impartita in patru incaperi, inchise cu geamuri mari, denumite "ateliere" si un culoar de vizitare ce inconjoara atelierele pe toate cele patru parti.

 Florin Angelescu
august, 2010
© Foto-Magazin.ro

 Bookmark and Share

Comentarii:

Ioan B. - 04 Sep 2010, ora 19:57
Oare cum ar fi aratat aceasta mostenire culturala, daca ar fi ramas in administrarea Ministerului Culturii din Romania?

Calin-Stefan Ragalie - 04 Sep 2010, ora 20:32
Cu certitudine, nu ar fi beneficiat de aceeasi atentie a publicului! Lucrarile artistului, aflate la Targu Jiu, nu intra in atentia presei decat atunci cand sunt "pretextul" vre-unei "tepe" financiare. Despre soarta altor monumente din Romania, am povestit si la: http://www.foto-magazin.ro/foto-tehnica_open.php?art=ftm20/archives/2009/10/canon_eos_500d_5.html

nea marin - 05 Sep 2010, ora 14:32
Ca unul ai carui bunici se trag de la 10km de Hobitza shi care de la 17 ani shi-a dat seama cine e cel mai important roman al tuturor timpurilor, ca unul care a visat (shi-a reusit pana la urma) sa vaza atelierul cu pricina shi sa traga nishte fotografii acolo, eu va multzumesc mult pentru acest material. O chestie picanta: pe paretzii atelierului se pot vedea *doua* seturi de crose de golf, ceea ce-i de natura a sublinia faptu' ca Brancushi, departe de a fi "un tzaran roman la Paris", cum ar vrea cumva istoriografia neaosha sa ne sugereze, era, de fapt, un om bine "infipt" in noul sau mediu parizian.

Gabi C - 30 Sep 2010, ora 14:39
Am admirat opera lui din copilarie, dar abia la maturitate am inteles chintesenta ei. Am vizitat cladirea in care se afla operele lui Brancusi si am fost emotionata. In timpul vizitei, urmarind si facand poze exponatelor prin geamurile puse pentru protectie, am auzit comentariul unor vorbitori de limba engleza si mi-au dat lacrimile realizand ca vorbele acelea frumoase erau spuse despre un roman pe care incet noile generatii il uita.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate