Fotolocatii

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

La Butte Montmartre

Una dintre cele mai celebre si mai vizitate locuri din Paris este cartierul Montmartre. Situat pe o colina din apropierea centrului capitalei, Montmarte a fost locuita din cele mai vechi timpuri. Aici galii isi adorau zeii, iar romanii, dupa ce au cucerit Galia, au ridicat temple pentru venearea lui Marte si a lui Mercur.


Cel mai vechi edificiu religios din Paris a fost ridicat tot in Montmartre, in numele Sfantului Pierre, biserica Saint Pierre de Montmatre, consacrata in 1147 de Papa Eugen III. Actuala biserica a fost ridicata pe ruinele uneia mai vechi, din secolul VII, care fusese devastata de mormanzi, reconstruita in 944, lasata in paragina si, in final, luata de regele Ludovic al VI-lea, care a constuit o abatie. Legenda spune ca Sfantul Pierre, crestinatorul francezilor, persecutat pentru credinta crestina, dupa ce a fost decapitat, si-ar fi luat capul in maini si apoi ar mers pana in locul in care se afla acum ridicata biserica. Numele localitatii vine de la Mons Martyrum (muntele martirilor).


Saint_Pierre.jpg

Biserica Saint Pierre


Construita in stil roman si gotic primitiv, biserica Saint Pierre, prin episcopii ei, a constituit centrul de comanda si control al abatiei Montmartre, cu reguli foarte stricte si severe. Cei gasiti vinovati erau rapid spanzurati in piata centrala (Tertre), de unde si numele de "justitie de lemn", administrata in acea vreme.


Din vechea localitate se mai pastreaza acum piata Tertre si strazile Trainee (acum Norvins) si Saint Rustique, cu acelasi traseu cu cel originar.


coltul.jpg

Coltul dintre Norvis si Saint Rustique


Revolutia Franceza a pus capat puterii absolutie a Abatiei Saint Pierre iar localitatea a inceput sa se dezvolte. La baza colinei au fost descoperite depozite de ghips, care au inceput sa fie exploatate prin minerit. Cea mai mare mina era localizata in locul in care astazi este situata Piata Alba (Place Blanche). Pe varful dealului au inceput sa apara mori de vant, iar pe colina s-au realizat culturi agricole si vii. Parisul, inconjurat de ziduri si cu porti de acces, permitea intrarea negustorilor din afara doar dupa plata unei taxe vamale. Ca atare, la Montmartre vinul era mai ieftin decat in Paris, fapt care a favorizat dezvoltarea de numeroase cafenele, carciumi si bistrouri la poalele dealului. Chiar si parizienii veneau sa petreaca aici, mai ieftin, alaturi de minerii din localitate.


vie_montmartre.jpg

Vie pe dealul Montmartre


Asociatiile muncitoresti organizeaza baluri si festivaluri. Apar cantareti in carciumi si bistrouri, in sec. XIX printre cei mai cunoscuti fiind Aristide Bruant, la Chat Noir sau Frede (Frederic Gerard) la Cabaretul Asasinilor (numit astfel deoarece pe pereti erau atarnate portrele criminalilor celebrii ai epocii), ulterior cunoscut sub numele Le Lapin Agile, dupa ce Andree Gill, caricaturist si frecvent client al locului, a pictat un iepure care servea clientii (lapin a Gill).
In 1880 Montmartre a fost incorpoat in Paris dar traditiile au continuat.


lapin_1.jpg

Cabaretul Lapin Agile


Lapin_2.jpg

Lapin a Gill


In 1889 a fost deschis cabaretul Moulin Rouge si, odata cu el, Montmartre a fost invadat de parizienii instariti si de artisti, care veneau sa petreaca impreuna cu muncitorimea locala. Touluse-Lautrec a fost printre primii pictori care au ilustrat atmosfera si "nerusinatul" french cancan din Moulin Rouge.


moulin_rouge.jpg

Moulin Rouge


Preturile mici ale cazarii si ale meselor a atras boema pariziana. In Montmartre au locuit nume celebre ale poeziei si prozei franceze si mondiale, artisti plastici, compozitori, etc. Dar renumele artistic al colinei a fost cladit de pictorii, care, atrasi de aspectul cartierului, de lumina dorita de plainair-isti si de pcosturile mici de trai. Prictori precum Delacroix, Corot, Mannet, Monet, Renoir, Degas, Sisley, Pissaro, Cezanne, Gaugain, Lautrec sau Van Gogh au locuit si pictat in Montmartre.


La inceputul secolului XX, Montmartre a fost locul unde a luat nastere pictura moderna. Intr-o veche fabrica de piane, Le Bateau Lavoir, isi aveau atelierele de pictura circa zece dintre tinerii pictori ai vremii. Aici au locuit sau au freccventat: Modigliani, Matisse, Georges Braque, Fernand Leger, Andre Derain, Raoul Dufy, Maurice Utrillo, Jean Metzinger, Louis Marcoussis, Apollinaire, Edmond-Marie Poullain, Alfred Jarry, Cocteau, Raymond Radiguet, Gertrude Stein, Charles Dullin, Harry Baur, Ambroise Vollard, Daniel-Henry Kahnweiler, Berthe Weill, Jacques Gaston Emile Vaillant, Robert Tatin, Maurice Denis, Kees van Dongen, Endre Rozsda, Pierre Mac Orlan, Marie Laurencin, Gen Paul, Picasso, Brancusi, etc. Tot in Montmartre si-au avut atelierele de lucru Seurat, Severini, Utrillo, etc.


bateau_lavoir.jpg

Le Bateau Lavoir


Cafenelele si bistrourile din Montmartre au fost si sunt, in continuare, locuri preferate de intalniri si dezbateri ale lumii artistice din cartier si din intreg Parisul. Pcele mai frecventate sunt Le Lapin Agile, Cafe Bouscarat (La Boheme), Le Tambourin, Le Chat Noir, La Belle Gabriele, etc. Cabaretele din acest cartier au adus un plus de faima. Lumea vine si azi la Moulin Rouge, la Chez Michou sau la Chez Ma Cousine.


ches_ma_cousin.jpg

Chez Ma Cousine


Place de Tertre concentreaza o mare parte dintre acestia; primaria a inchiriat pentru fiecare doritor 149 spatii de doar 1 metru patrat, in care fiecare artist aseaza un sevalet pe care agata cu carlige cat mai multe dintre lucrari, pentru a avea o "expunere optima" si o vanzare buna.


tertre_1.jpg


Nu doar in Place de Tertre, dar pe multe dintre ulitele de pe colina, pictorii lucreaza si isi expun pentru vanzare lucrarile, iar graficienii se ofera sa-ti faca pe loc un portret in creion sau chiar o caricatura.


tertre_2.jpg


Dar La Butte, asa cum este cunoscut Montmartre, reuneste nu doar pictori sau expozitii de pictura, cum este Espace Dali, din Place de Tertre, destinata artei suprarealiste, in special gravura si sculptura, dar aici au loc festivaluri de muzica, film sau teatru.


tertre_3.jpg


Unul dintre cele mai importante monumente de pe colina Montmartre este Catedrala Sacre Coeur.


sacre_coeur_1.jpg

Sacre Coeur


Biserica a fost contruita intre 1875 si 1919, ca urmare a unei legi votate de Adunarea Nationala in 1871. Unele teorii sustin ca locul de amplasare a fost Montmartre, pentru iertarea crimelor din timpul Comunei din Paris, miscare a carei scanteie a pornit din Le But. Pentru constructie a fost organizata o colecta publica, prin care s-au strans 46 milioane de franci. Paul Abadie, arhitectul care a castigat concursul de realizare a lucrarii, a propus un plan in forma de cruce greaca, de inspiratie romana si bizantina, cu patru cupole laterale si un dom central inalt de 83 m.


sacre_coeur_2.jpg

Mozaicul absidei


In interior, plafonul absidei este decorat cu cel mai mare mozaic din Franta, cu o suprafata totala de peste 473 m.p. si reprezinta "Sacre Coeur de Jesus". Sculpturile in biserica si cele doua statui de la intrare - Saint Louis si Jeanne d’Arc - au fost realizate de Hippolyte Jules Lefebvre.


clopotnita.jpg

Clopotnita catedralei Sacre Coeur


Clopotul bsericii este inaltat intr-un turn separat; botezat "Savoyard" clopotul are trei metri diametru si cantareste aproape 20 tone.


Pentru a escalada cei 50 m diferenta de nivel intre cartierele invecinate si varful colinei Montmartre, se poate folosi Funiculaire de Montmatre sau Montmatrebus. Funicularul parcurge cei peste 180 m, cat masoara traseul, in mai putin de un minut si transporta anual peste 2 milioane de turisti. Montmartebus face legatura intre varful colinei si baza ei, are un traseu lung de 3 km si opreste in 29 statii.


erotic.jpg


Montmartre este acum o cumunitate libera, care mixeaza in mod admirabil misticismul religios, libertinajul intelectual si moral si artele de toate felurile. Poate si de aceasta, Montmartre este vizitat anual de peste 10 milioane de turisti.

 


Galeria de imagini ->

 © Calin-Stefan Ragalie
iulie, 2012
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Simion Buia - 21 Jul 2012, ora 23:32
Off, fotoreportajul tau mi-a adus aminte de anii de studentie. Mult mai mergeam pe deal sa vad pictorii cum schiteaza portretele turistilor, ad hoc.

Ancuta T. - 24 Jul 2012, ora 08:10
Foarte buna sugestie, in septembrie am programata o excursie la Paris!

Emilian Ionescu - 14 Aug 2012, ora 02:53
Superbe imagini, superba locatie. Superb!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate