Portofoliu

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Dragos Lumpan in dialog cu Simion Buia

Artistul fotograf Lumpan (http://www.Lumpan.ro) este un individ aparent normal. Ba chiar tanar. Pentru unele dintre agentiile de advertising din Romania Dragos Lumpan este o carte scrisa. Domnia Sa a inceput de multi ani sa-si castige existenta din fotografia de produs, daca se poate spune asa. Si continua, nu fara succes. De asemenea observam in fotografiile sale o cursivitate a naratiunii fotografice, mai ales cand se apropie de oameni si animale.

Animalele, aidoma noua, sunt intr-o permanenta miscare, ca in fotografiile semnate Dragos Lumpan, expuse nu demult (mai 2006) la Galeria Posibila din Bucuresti (str. Popa Petre Nr. 6, email: galeria@posibila.ro, curator Matei Caltia). Cele 11 fotografii, grandios executate, la dimensiuni considerabile - aduc putin a Picasso, a Dali, a Miro. Expozitia poate fi vizitata in continuare sub forma de album virtual la editura LiterNet: (carte).

Dragos Lumpan este freelancer pentru National Geographic Romania; membru UAP (Uniunea Artistilor Plastici); UCIN (Uniunea Cineastilor) si AAF (Asociatia Artisilor Fotografi). Ca licentiat al Academiei de Teatru si Film din Bucuresti, sectia FILM, a fost director de fotografie la cateva filme de lung si scurt metraj, unele premiate. Interesant, nu? Dar fascinant ramane, totusi, misterul prin care domnul Lumpan a devenit in loc de preot crestin ortodox - caci a absolvit Facultatea de teologie pastorala in 1999 - un fotograf care imortalizeaza creaturile lui Dumnezeu.

De ce "miscate"? Fotografiile.
E o serie inceputa acum vreo 7 ani. In acea perioada lucram mult in studio, faceam mai mult fotografie de reclama, comerciala, statica, si poate dorinta de a (ma) misca m-a facut sa urmaresc si un alt gen de fotografie, aceasta atitudine venind ca o contrabalansare a unei fotografii foarte riguroase, rigide, clare. Nemiscate.

Cum au fost fotografiate? Digital? Seara, ziua? Vad aici o imagine care "imita" filmul infrarosu. Sunt "intoarse" din soft?...
Toate fotografiile de aici sunt facute din masina, care uneori mergea destul de repede. Fotografiile cu vaca si magarii sunt facute in Romania, pasarile in drum spre Photokina, iar celelalte in savane dn Africa: in Kenia si Tanzania. Toate, desigur, au legatura cu prea multa miscare a noastra, de zi cu zi, utila ori ba. Nu sunt "miscate" in nici un fel din calculator. Ele asa sunt pe suportul original. Sunt miscate doar din fotografiere. Sunt facute cu teleobiective, cu timpi relativ lungi. Cele din Africa sunt realizate in conditii de iluminare slaba: dimineata sau seara. Cea cu bivolul (care aduce a film infrarosu), e facuta seara tarziu, animalul fiind luminat de felinarul unui lodge (minimotelul rezervatiei din savana).

Care este suportul original?
Cele din Africa sunt facute cu un Nikon D 70, digital asadar, folosind 3 teleobiective intre 100-500 mm, la deschiderea maxima. Celelalte sunt facute ziua in amiaza mare, pe negativ de 35 mm, cu aceeasi tehnica (desigur, cu diafragma inchisa).

Alte animale?...
In numarul din iulie 2006 al revistei National Geografic din Romania a aparut un articol despre caii din Romania fotografiati de mine Am lucrat mai bine de jumatate de an pentru aceste imagini.

Ce va deranjeaza, in mod special, ca fotograf in aceasta tara fotogenica, dar barbara?
Incerc sa observ /discut / fotografiez partea frumoasa a lucrurilor. Uratul e prea evident, prea comun, prea aproape de noi, si riscam sa ne pierdem si energia, si entuziasmul in lamentari putin rodnice.

Cum vi se pare nivelul profesional al fotografilor din Romania?
Mai ales in ultima vreme, de cand e mult mai usor sa vezi fotografiile pe internet, am avut surprize foarte placute cu multi fotografi, mai ales tineri. Valorosi.

Enumerati?
Ohhh, nu. Poate omit pe cineva si apar iritari. Breslele romanesti sunt foarte sensibile.

Proiecte pe 2007
As dori sa relizez citeva expozitii personale. Sa public un album, al doilea cu monahi, cu fotografii de la o manastire de la Muntele Atos. Sa continui citeva proiecte/serii personale.
Si sa continui linia de fotografii publicitare, in special in zona culturala... E aparent o contradictie in termeni, dar e posibil: impreuna cu Dragos Buhagiar am realizat citeva afise pentru mai multe festivale culturale. Anul acesta am facut fotografiile pentru campania Sibiu 2007 - Capitala Culturala Europeana. Am lucrat cu agentia GAV SCHOLZ & FRIENDS Bucuresti . Au aparut deja 4 vizualuri de tip publicitate. A mai fost si o expozitie de grup, cu fotografii din Sibiu, care se plimba prin Europa.

Ce faceti acum?
La inceputul lunii decembrie 2006 se va lansa un album cu fotografii pe care le-am facut la manastirea Sihastria Putnei. Albumul contine aproximativ 80 fotografii A4, si inca pe atatea mai mici. Fotografiile sint insotite de scurte citate din sfinti parinti, scriitori bisericesti, calugari contemporani. Albumul apare la editura manastirii Sihastria Putnei. Din decembrie albumul se va vinde pe piata.

Multumesc pentru interviu.
Simion Buia
simionbuia@email.de


P.S. Mi-e imposibil sa nu redau cateva randuri ale marelui, blandului fotograf Dinu Lazar: "Imaginile domnului Lumpan sunt neconventionale, sunt dincolo de posibilul asalt al inginerilor din fotografia romaneasca, sunt mai aproape de desenele primordiale cu scene de viata pe care le-am vazut in picturile rupestre din muntii Tassili sau la Lascaux, sunt ca o chestie de fluida razvratire impotriva imaginilor clare, bine expuse, academice, care nu mai spun nimic pentru ca azi nu mai e o arta si nici un mestesug sa faci o imagine clara si bine expusa - face aparatul singur asta. Cine poate, isi muta bagajele pe tarimul poeziei si rezista, si incearca sa faca uneori o expozitie grozava cu lucrari cu preturi adevarate (pe la o mie de euroi bucata), asa cum face domnul la care ne referim."

Portofoliu Dragos Lumpan

Bookmark and Share

Comentarii:

Calin-Stefan Ragalie - 10 Dec 2006, ora 15:43
La acest articol au fost sterse trei comentarii, deoarece se folosea un vocabular care depasea normele bunei cuviinte.

Calin-Stefan Ragalie - 10 Dec 2006, ora 15:44
La acest articol au fost sterse trei comentarii, deoarece se folosea un vocabular care depasea normele bunei cuviinte.

Calin-Stefan Ragalie - 10 Dec 2006, ora 15:48
La acst articol au fost sterse trei comentarii deoarece utilizau un vocabular care incalca normele elementare de buna cuviinta.

Calin-Stefan Ragalie - 10 Dec 2006, ora 15:49
La acst articol au fost sterse trei comentarii deoarece utilizau un vocabular care incalca normele elementare de buna cuviinta.

Florin Constantinescu - 10 Dec 2006, ora 17:43
Aceasta este o mostra de comportament cu adevarat profesionist. Asa cum ar trebui sa fie orice jurnalist care se respecta.

ozolin dusa - 11 Dec 2006, ora 10:30
Da, dar este si o mostra de comportament uman: cineva isi da demisia pe 8 decembrie din Redactia Fotomagazin, iar pe 10 sterge comentarii!

Adrian V. - 11 Dec 2006, ora 11:43
De ce nu se poate comenta pe blogurile fotomagazin si aici merge? Primesc server error de ceva zile bune.

Redactia Ftm - 11 Dec 2006, ora 17:42
Materialele din site se publica printr-un alt sistem decat cele de blog. Din aceasta cauza, se poate comenta la orice articol unde forma de comentare este deschisa, dar deocamdata nu se pot inscrie comentarii la bloguri. Speram ca in curand sa rezolvam aceasta problema. Daca doriti sa ne trimiteti comentarii legate de bloguri, va rugam sa folositi adresa de email din pagina de contact.

ozolin dusa - 12 Dec 2006, ora 13:11
Stimate domnule Călin Ștefan, vă datorez scuze. Eu înțelesesem că v-ați dat demisia din redacție și nu doar din funcția de redactor șef. Totuși scuzele mele nu modifică datele problemei: fie că vrem sau nu, Dinu Lazăr este și va fi parte a fotografiei românești. Pentru a nu afecta bunul mers al Fotomagazinului, daca cineva vrea să mă contrazică, poate să o facă la ozolin_dusa@yahoo.com

Acsinte Ion - 28 Dec 2006, ora 20:31
"cineva isi da demisia pe 8 decembrie din Redactia Fotomagazin, iar pe 10 sterge comentarii!" INSEAMNA CA ARE PILE !

Muresan Andra - 09 Jan 2008, ora 00:11
Imi place fosrte mult fotografia,chiar vreau sa continui o facultate.Cu ce sa incep sa ma pregatesc carti,materiale...etc.Multumesc

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   ieri, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 3 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 4 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 8 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127312 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate