Portofoliu

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Interviu cu Mihai Moiceanu

 

Mihai, te pregatesti de o serie de expozitii personale. Ce astepti de la aceste expozitii pe plan profesional, clienti noi, sponsorizari pentru expeditiile tale, vanzari masive din fotografiile expuse?

Din toate cate un pic. Cu ocazia primei expozitii personale, a carui ciclu se incheie in Sibiu la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului Brukenthal, am constatat ca expunerea lucrarilor e unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faca un fotograf. Daca faci fotografie si o tii la sertar nu vei avea oportunitatea sa-ti fie comentate fotografiile. Fie de bine fie de rau. Pana la urma din toate experientele ai ceva de invatat. Primul ciclu mi-a demonstrat ca nu ma voi imbogati vanzand fotografie – dar nici pierdere n-am inregistrat caci cheltuielile legate de organizarea acestuia le-am recuperat vanzand din lucrari.
Pe langa fotografia comerciala sunt importante proiectele personale care te ajuta sa evoluezi prin provocarile pe care ti le propui. Concretizarea acestor chalenge-uri cu expozitii mi se pare o analiza pe care trebuie sa o fac din timp in timp. Si in sporturile de munte iti propui sa faci un traseu sau sa atingi un varf. Multumirea o ai atunci cand, ajuns in varf, privesti si rememorezi traseul parcurs, cu punctele cheie, pasajele dificile si gusti victoria. Sigur ca e importanta si inaltimea varfului.
Revenind la intrebare, ma aflu in fata celui de-al doilea proiect expozitional care va cuprinde un mic turneu prin tara cu expozitia “ Patagonia – capatul pamantului”. Sper sa pot ajunge, pe langa Bucuresti unde expozitia va fi deschisa intre 5 si 16 aprilie, la Oradea, Brasov, din nou la Sibiu si probabil la Craiova.

 

S-a intamplat vreodata ca un client important sa vina la vernisajul expozitiei tale? Sau sa primesti un job important pentru ca clientului i-au placut proiectele tale personale, facute din placere?

Da, s-a intamplat si nu unul chiar mai multi, in special la Brasov unde sunt majoritatea clientilor mei. Nu stiu insa daca joburile le-am primit pentru ca le-au placut proiectele personale sau pentru le-au placut proiectele deja realizate pentru clienti. Nu intotdeauna proiectele comerciale sunt cele importante. Si cele artistice conteaza la fel de mult.
Spre exemplu am avut placuta surpriza la Sibiu sa fie prezent la vernisaj dl. Klaus Johannis – primarul Sibiului, un mare amator de fotografie, ocazie cu care am fost invitat la un proiect comun in 2007 cand Sibiul va deveni, alaturi de Luxembourg, capitala culturala a Europei.
In tot cazul e de remarcat un lucru: toate lucrarile pe care le-am vandut au fost cumparate de straini. Asta ma face sa cred ca publicul de la noi are o perceptie gresita asupra fotografiei. Nu se cumpara fotografii, chiar daca sunt apreciate ca fiind “artistice”, pentru a fi puse pe perete, ca obiect de decor. E inca inradacinata atitudinea, destul de nefasta, ca o fotografie poate fi facuta de oricine. Fotografia e privita ca un lucru facil. "In definitiv ce e asa greu sa apesi pe un buton. Daca imaginea va fi frumoasa e doar fiinca asa a fost acolo cand ai apasat pe buton". Sigur ca am exagerat un pic dar cam de aici deriva atitudinea. Nu mai spun de unii clienti care nu prea au habar sau nu apreciaza puterea imaginii si care la auzul pretului pentru o fotografie comerciala au o reactie cel putin stupida: "Da ce costa dom'le asa de mult? Ca am si eu un apart foto si-mi fac singur pozele."
De aici ni se trage. Dintr-o insuficienta cultura a imaginii.
Incerc sa imbin latura personala cu cea comerciala a activitatilor fotografice. Un client trebuie sa-ti cunoasca cat mai mult potentialul pentru a fi convins ca poti sa-i satisfaci cererile.
Proiectele personale nu sunt ghidate de acest scop dar daca lucrurile pot fi impletite de ce nu. Vorba aceea cu iz de rumegus: "sa imbinam utilul cu placutul".

 

Mi-ai trimis o invitatie la vernisajul expozitiei de la Sibiu. Pe ea n-a figurat EFIAP langa numele tau. Majoritatea fotografilor isi trec titlurile cu caractere mai mari ca numele. Tu de ce nu?

Mi le trec si eu. Dar cum majoritatea oamenilor nu stiu ce inseamna s-ar putea intampla lucruri nostime precum un american caruia i-am dat o carte de vizita (pe care scrie EFIAP) si mi-a trimis un e-mail care incepea cam asa:
"Dear mr. EFIAP,
I would like...."
Doar hazliul situatiei, din care mi-am dat seama ca lumea nu stie ce inseamna aceste initiale adaugate la sfarsitul numelui, m-au facut mai precaut.
Daca tot ai deschis discutia hai sa lamurim lucrurile: FIAP (Federatia Internationala de Arta Fotografica) este una din cele mai mari organizatii internationale, o federatie, asa cum ii spune numele, a carei membri sunt asociatiile nationale de arta fotografica. Nu este nici singura si nici cea mai importanta organizatie, dar este recunoscuta de UNESCO si se bucura de prestigiu atat in lumea profesionistilor cat si cea a amatorilor. Pe langa aceasta sunt multe altele cu fel de fel de profile si poate cea mai cunoscuta este cea a fotografilor de presa care anual organizeaza celebrul concurs World Press Photo. In Statele Unite (cea mai mare piata de fotografie) exista o multitudine de asociatii profesionale sau de un anumit profil cum ar fi NANPA - ce reuneste fotografii de natura, si care are probabil tot atatia membrii ca FIAP-ul. Asta nu inseamna ca una e mai importanta decat alta. La noi FIAP-ul este recunoscut de cel putin 35 de ani, sub patronajele organizatiei s-au desfasurat deja cateva zeci de saloane in tara. Cred ca e unul din punctele de reper. Dar asa cum am spus nu singurul.
FIAP-ul patroneaza cam 140-150 de saloane internationale de fotografie, in fiecare an, care se desfasoara in toata lumea. Admiterea la aceste saloane se recompenseaza cu puncte FIAP care adunate in decursul anilor conduc la obtinerea titlurilor de artist al FIAP, excelenta FIAP, etc. Mecanismul obtinerii acestor titulaturi este destul de elaborat si practic este o recunoastere la nivel international a nivelului artistic atins. Desigur ca acesta nu este absolut, dar are un anumit grad de obiectivitate caci e rezultatul optiunii diverselor jurii care au judecat fotografiile admise in saloane de-a lungul anilor, si reflecta activitatea fotografului pe termen lung. Din 2004 posed titlul de EFIAP/s adica excelenta FIAP cu rang de argint. Mai urmeaza aur, platina si maestru FIAP. Tradus in activitatea fotgrafica asta inseamna peste 300 de admiteri (din care 200 de titluri distincte) si peste 20 premii internationale.
Dar ca sa nu ne imbatam cu apa rece, aceste titluri nu sunt un pasaport pentru activitatea profesionala. Aici sunt alte reguli de care trebuie sa tii seama. FIAP face parte din proiectele personale.

 

Dinu Lazar (AFIAP) mi-a spus candva ca FIAP este o federatie pentru fotografi amatori bogati, care isi permit sa plateasca zeci de dolari pentru ca fotografiile lor sa fie jurizate, acceptate si sa primeasca diferite distinctii.
Cosmin Bumbut mi-a spus ca pentru el FIAP este in principiu o colectie de fotografii colorate, cu montaje kitschoase facute cu calculatorul.
Presupun ca ai mai auzit pareri de genul acesta. Esti de acord cu ei sau nu?
Nu ai simtit niciodata ca ai concura cu amatori? Cand ai deschis un catalog, n-ai simtit ca te invadeaza pozele kitschoase?
Exista sabloane, cum trebuie sa arate o fotografie care va fi acceptat cu siguranta la un salon patronat de FIAP?

Fiecare are o parere legata de experientele personale. Sunt saloane la care nu particip tocmai pentru ca promoveaza exagerat colajele kitch. Dar n-as generaliza. Inainte ca sa raspund am luat in mana un catalog si am incercat sa vad ce gasesc: Salonul de la Rovinji din Croatia 1997. Printre expozanti: Roberto Salas - fondatorul fotojurnalismului din Cuba impreuna cu Alberto Korda (celebrul fotograf a lui Che Guevara) http://www.govindagallery.com/pages/exhibitions/achieve/salas.html
Marele premiu e obtinut de Silvio Canini - Italia cu o colectie de fotografii cu peisaje urbane http://digilander.libero.it/silviocanini1/book_01.html
Nu am deloc senzatia ca particip alaturi de amatori. Sau daca sunt amatori atunci sunt buni. N-as asocia fotograful amator pasionat cu peiorativul "amatorism". Multi dintre ei dau clasa profesionistilor. Mare parte din profesionisti vin dinspre fotografii amatori pasionati.
Mi-aduc aminte ca la cateva saloane internationale sub patronaj FIAP din Romania am descoperit fotografia lui Pedro Luis Raota. http://www.fotoforum.lu/worldphoto_argentina/images_plraota/pl_raota.htm
Te-as invita sa vizitezi si link-ul radacina. Acolo sunt grupati o serie de fotografi de marca care adera la FIAP. Asa cum spuneam FIAP-ul este una din multele grupari internationale de fotografi unde vei gasi din toate.
Manierisme exista peste tot. Acolo unde exista un grup de fotografi, vor exista influente reciproce. Exista un lider de opinie care da tonul.
La fel si in saloane. Daca un anumit tip de imagine a castigat un premiu iar realizarea e cat de cat facila va urma o avalansa de lucarari pe acea tema. Si chiar daca tema initiala era generoasa si bine aleasa va fi demonetizata de valul de imitatii. Dar scenariul e bine cunoscut. De ce ar face exceptie aceste saloane?
Insa nu e cazul sa le blamez sau sa le privesc cu superioritate. Sunt totusi multe fotografii de buna calitate. Iau ceea ce cred ca mi se potriveste, ceea ce inteleg si incerc sa invat.
Pe de alta parte nu trebuie sa fii bogat ca sa-ti permiti sa participi, taxele sunt in jur de 10 dolari, fotografiile ti se returneaza impreuna cu un catalog, care oricum costa cel putin 25-30. Ma refer la saloanele de calitate. Sunt legat de saloanele FIAP de pe vremea cand in tara nu puteai avea informatii despre fotografia de afara decat in acest fel. Acum exista net-ul, lucrurile in privinta asta s-au simplificat. Trebuie numai sa vrei sa obtii informatii. Dar se pare ca de multe ori e greu sa dai clik pe google :-)"

 

Saloanele cu patronaj FIAP organizate la noi in tara cum stau in privinta fotografilor renumiti si a imaginilor de calitate?

Si bine si rau. Nu vreau sa fiu evaziv dar chiar asa este. Sunt fotografi buni, cei drept nu foarte multi, cum ar fi Timo J Vare din Finlanda, cu imagini de natura http://www.psa-photo.org/showcase/vare.htm sau http://www.fiap.net/recomp.php?photo=23CS-FG.jpg. Un alt fotogarf care a avut imagini in saloanele romanesti este Carlos Milanesi. Poate mai cunoscut este Wellington Lee.
Pe toti cei de mai sus i-am regasit in cataloagele saloanelor din tara.
Saloanele romanesti sunt organizate de foto cluburile din tara, Sibiu, Brasov, Oradea, Tg. Mures si mai nou Suceava. Unele saloane au traditie cum ar fi cel de la Sibiu care a debutat in 1981 sau cel de la Brasov din 1989. La Suceava, cel mai tanar salon a debutat in 2002. Mai bune sau mai putin bune, aceste saloane au un merit incontestabil: exista si polarizeaza in jurul lor o parte din lumea fotografica de la noi. Fara ele fotografia romaneasca ar fi mult mai saraca.

Egyed Ufó Zoltán, aprilie 2005.

Bookmark and Share

Comentarii:

alex marinescu - 12 Jun 2005, ora 01:22
superb chiar as dori si eu precum vali sa cunosc niste fotografi adevarati lucrez in domeniu de 6 luni si vreu sa invat cat mai mult fotografia publicitara ma intreseaza in mod deosebit

Irina P - 11 Feb 2006, ora 19:21
Minunate, absolut excelente. Culorile, unghiul, locatia/peisajul. Superbe. O singura observatie... in foto 0550 cerul rosu e prea puternic si rosul este o culoare "grea" arata mai bine in parte de jos a undei fotografii. Dar asta nu e asa important. Inca o data felicitarile mele!!!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate