Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Ce inseamna sa faci din fotografie o afacere

Povestea mea (prima parte)

Tablourile tale ar fi fost terminate de multa vreme daca eu nu as fi fost fortat sa fac ceva pentru a-mi castiga existenta de fiecare zi. Edgar Degas intr-o scrisoare catre Jean-Baptiste Faure, colector de arta, 1877.

1. Prima parte
2. Partea a doua
3. Partea a treia
- - - - - - - - - - -
Estetica in fotografie (cuprins general)

 

1. Introducere
Acest eseu, mult asteptat dupa ce am publicat eseul "Ce inseamna sa fii artist" in care faceam o distinctie clara intre a fi artist si a face din fotografie o afacere, incearca sa lamureasca aceste aspecte. Asa cum scriam in acel text, recunosc, destul de dificil, mi-am dat seama ca trebuie sa explic tot mai amanuntit, deoarece ma hotarasem sa structurez acest eseu pe baza experientei mele ca om de afaceri in fotografie. Am meditat mult timp asupra formatului recomandabil si am conchis ca cel mai util ar fi sa-mi povestesc istoria mea, din mai multe motive. In primul rand, acest eseu face parte dintr-o serie in care exemplificam cu propriile mele experiente din fotografie. In al doilea rand, cred ca a-mi spune propria experienta este cel mai bun mod de a spune cum puteti dezvolta si voi o afacere din fotografie. Fotografia ca afacere este o activitate cat se poate de concreta, mai putin teoretica. In fine, in al treilea rand, fiecaruia ii plac povestile de succes, iar cele ce vor urma sunt despre acest succes. Asa ca asezati-va confortabil in scaunul preferat si pregatitiva sa cititi o poveste interesanta.

Inainte de a incepe, vreau sa mentionez doar ca scopul acestui eseu nu este un curs de marketing fotografic. Pentru marketing va ofer o serie de resurse pe site-ul meu, cum ar fi marketingul CD-urilor cu fotografii, marketingul workshop-urilor sau marketingul consultantei. Mai degraba, scopul acestui eseu este, in primul rand, de a va ajuta sa intelegeti intai cum vanzarea fotografiilor este diferita de realizarea lor, apoi sa va arat cum am gasit un drum mai putin "batatorit" si, in fine, ce am intampinat pe acest drum. Asa cum Edward Abbey arata in introducerea lucrarii sale "Desert Solitaire" "cum am ajuns acolo e mai putin important, cartea aceasta este despre ce s-a intamplat acolo". Haideti sa vedem...

Acest eseu este structurat ca o istorie a calatoriei mele artistice, de la studentie pana cand am devenit fotograf profesionist si acopera aproape 20 ani. Am inceput "calatoria" cand eram student la Beaux Arts in paris, in 1995. Cand am pornit, nu aveam nici un gand ca, intr-o zi, voi scrie un eseu despre a face din fotografie o afacere. Asa cum veti vedea mai departe, nu veti sti niciodata cand veti avea de luat o decizie importanta.

briot11_01.jpg

Surprise Pool, Yellowstone National Park, 1983
Arca Swiss 4x5, Rodenstock 90mm, Polaroid Type 52

2. Calatoriile

Cel mai mult imi place sa merg in locuri unde nu am mai fost niciodata. Diane Arbus

Sunt tentat sa spun ca orice fotografie buna incepe cu o excursie buna. Cel putin pentru mine este adevarat. Calatoriile mi-au deschis inima, sufletul si ochii si am putut astfel vedea mai bine o lume noua, o lume care este mai putin vizibila pentru cei care traiesc acolo mai mult timp. In 1983 am ajuns cu avionul la Los Angeles, am cumparat un Ford Pinto si am mers cu el vreo sase luni, prin Wyoming, Utah, Nevada, California, Colorado, Idaho si Arizona. In aceasta excursie la un moment dat mergeam de la Western Colorado Rockies spre Arches National Park. Drumul era lung si m-a prins noaptea inainte de a ajunge la destinatie. Totusi, din dorinta de a vedea cu ochii mei ceea ce privisem doar in fotografiile din reviste, am continuat drumul si am ajuns noaptea tarziu. Mi-am instalat cortul chiar langa semnul care marca intrarea in parc (si acum ma mir de ce nu a venit vre-un ingrijitor al parcului sa ma expedieze de acolo), la baza unei dune de nisip.

briot11_02.jpg

Courthouse Towers, Arches National Park, 1983
Arca Swiss 4x5, Rodenstock 210mm, Polaroid Type 52

In fine, a doua zi, m-am trezit parca intr-o alta lume, cu coloane de piatra care se ridicau spre cer, dar mai ale cu nuante de culori extraordinare! Nuante de rosu pe care nu le mai vazusem pana atunci si nici nu mi le imaginasem! Liniile rosii cu pete negre ce serpuiau pe pereti pe distante de zeci de metrii, vegetatia rara, aparuta neasteptat pe peretii stancosi, un cer albastru si cativa norisori faceau scena irezistibila. Drumul, cabana ingrijitorilor, steagul SUA sau pancarta pe care scria "Nu parcati! Acces interzis cu arme! Nu campati!" au disparut in fata frumusetii care ma inconjura.

Am strans cortul si am intrat in parc, netulburat de nici un paznic al rezervatiei, si am mers pana la buza prapastiei. Arches National Park este o lume ciudata, o lume pe care nici un fotograf nu o poate uita, care necesita un timp pentru a o intelege si a o fotografia. Am stiut atunci ca va trebui sa revin pentru ca acea excursie, indiferent cat ar fi fost de lunga, nu ar fi fost suficienta.

3. Inceputul

Daca un drum este minunat, sa nu intrebam unde duce. Anatole France

Am revenit in Arches National Park trei ani mai tarziu. In 1986 m-am mutat din Franta la Flagstaff, Arizona, pentru a studia fotografia la Northern Arizona University. Cand am prezentat portofoliul meu de fotografii si am intrebat in ce clasa mi se sugereaza sa ma inscriu, seful departamentului de fotografie mi-a permis sa ma inscriu in orice clasa, inclusiv intr-o clasa de avansati. Acest raspuns mi-a demonstrat ca studiile la Northern Arizona University (NAU) nu imi vor oferi prea multe si ca nu merita sa-mi irosesc timpul. De ce? Cum as fi putut sa ma calific intr-o clasa de avansati cand de-abia intram in sistemul educational american? Am decis atunci sa ma inscriu la jurnalism si sa studiez fotografia de peisaj de unul singur. De altfel locuiam in Flagstaff, in vecinatatea Marelui Canion si a altor locuri fotogenice. Jurnalismul m-a ajutat indeosebi sa invat sa ma exprim in scris, dar, peste un an, am trecut la clasa de limba engleza. Astfel am descoperit retorica si, dupa absolvirea facultatii, in 1990, m-am inscris la masterat cu o tema de retorica. In 1992 am continuat la Michigan Technological University (MTU), un doctorat despre retorica si comunicare vizuala. Cand am fost intrebat de comisia de doctorat ce este retorica vizuala, le-am spus ca daca eu as fi fost fotografiat uitindu-ma la un portret al lui Lenin si, din nou fotografiat uitindu-ma la un portret al lui Reagan, cele doua fotografii ar fi spus lucruri complet diferite despre mine. Comitetul a acceptat propunerea mea si am schitat o programa de curs. Totusi, intrebarea venita din partea comitetului mi-a ridicat unele suspiciuni, deoarece trimisesem, in prealabil, o scrisoare de prezentare in care explicasem detaliat ce inteleg eu prin retorica vizuala si ce scopuri imi propusesem in aceasta cercetare. Mi s-a parut ciudat sa trebuiasca sa traversez aproape toata tara ca sa explic si prin vorbe, ceea ce scrisesem amanuntit in scrisoarea mea de intentie. Astazi, cand ma gandesc la acele vremuri, imi vine in minte un afis dintr-o agentie imobiliara, in care era o fotografie a lui Tom Cruise si o a doua, a unui batranel garbovit, cu dintii cazuti, neingrijit. Sub fotografia mosului scria: "eu merg spre est" iar sub cea a lui Tom Cruise: "eu totdeauna merg spre vest!" Daca as fi vazut acest afis inainte de a merge la Michigan Technological University, poate ca nu m-as fi grabit spre Est.

4. O incercare de imbinarea studiilor cu arta

Artistii traiesc intr-o lume imperfecta, unde preocuparile de suflet pot fi uneori compromise de afaceri. Sara Genn

Cand m-am inscris la MTU, am avut doua scopuri: intai, sa studiez intr-o arie de mare interes pentru mine, si anume cum pot fotografii sa modeleze modul nostru de intelegere a lumii, cum anumite culturi percep natura si rolul pe care acestia il joaca in societate. Apoi, sa impletesc studiile academice cu fotografia de natura. Cat timp am studiat la NAU, m-am pregatit asiduu in fotografie, atat teoretic dar si practic si am realizat un portofoliu cu mai multe mii de fotografii, majoritatea realizate pe format mediu (un format de calitate ridicata si compatibil cu drumetiile montane). In acea perioada am expus lucrarile mele si am scris mult despre fotografie.

Am avut rezultate excelente in timpul studiilor academice (GPA 3,87 - 4 din max. 4). Am trimis numeroase articole la diverse conferinte si simpozioane, si toate au fost acceptate (o rata de acceptare de 100% este neobisnuita). Etapa de doctorat am vazut-o ca pe o ultima sansa de a impleti studiile mele si fotografia. Atunci am vazut ca e mai bine sa continui cu fotografia, altfel, nu as fi avut suficienta energie pentru a depune o activitate de calitate in ambele domenii, adica in cel academic si in fotografie.

MTU m-a atras deoarece, cel putin din mesajele e-mail primite din partea conducerii universitatii m-a facut sa cred ca ideea mea privind convergenta domeniului academic si fotografic este realizabila. Am fost acceptat datorita dorintei mele de a realiza un curs in care sa se studieze retorica vizuala si in care fotografia sa fie vazuta ca un "text". Acum suna foarte academic, dar in acea perioada mi se parea cat se poate de real. Mi se oferise, de asemenea un post de asistent universitar, o clasa de fotografie si un laborator foto.

briot11_03.jpg

O ilustratie pe care am creat-o pentru programul de Retorica si Tehnica Comunicatiei la MTU.

In fotografia de mai sus, ideea era de a realiza o punte intre teorie si practica. Initial mi s-a oferit posibilitatea de a fi mentionat in dreptul fotografiei. Deoarece am insistat sa fiu platit in bani, am primit in final cu suma de 2.000 USD.

Lucrurile arata intotdeauna bine de la distanta, iar distanta este mare in Flagstaff (Arizona) si Houghton (Michigan). Cand am ajuns in Houghton, am aflat ca nu am ca sarcina doar sa predau fotografia si sa conduc laboratorul foto. Predecesorii mei, unul se pensionase iar celalalt plecase la New York si nu mai ramasese nimeni sa se ingrijeasca de aceste aspecte. Am fost incantat de noile responsabilitati, care dovedeau increderea consiliului in mine. Uneori, mai ales in acest caz, supra-aglomerarea cu sarcini poate crea iluzia ca cineva este foarte calificat pentru acestea. Am inceput prin a face curatenie in laboratorul foto, debarasind "deseurile fotografice" acumulate timp de 30 de ani de predecesorii mei. De asemenea am angajat un asistent de laborator si am incercat sa obtin o cifra de buget pentru laborator. Nu puteam lucra fara sa stiu precis cifra in care trebuia sa ma incadrez. Pe vremea aceea nu mi-am dat seama, dar, mai tarziu, aceasta abordare s-a dovedit foare utila cand am facut din fotografie o afacere. Deoarece nu aveam decat un curs de fotografie pe semestru, a trebuit sa iau inca doua cursuri de engleza. Trebuia sa supraveghez si munca asistentului in laborator, deoarece acesta nu putea raspunde la toate intrebarile studentilor, trebuia sa comand consumabilele necesare in laborator, etc. La un moment dat asistentul s-a dat demisia dar regulile din Universitate nu mi-au permis sa angajez altul. Am continuat sa lucrez pentru teza mea de doctorat (examene scrise sau orale), sa trimit articole pentru diferite conferinte si sa sustin cursurile de fotografie si de limba engleza, apoi inca un curs, de fotografie digitala si in final inca unul, despre tehnica scrisului. Sarcinile se acumulau...

La inceputul celui de-al doilea semestru, din incasarile realizate la laboratorul foto am putut achizitiona un scanner de film si o copie Adobe Photoshop 2.5. Cu ajutorul acestui echipament am inceput primele cursuri de fotografie digitala la MTU. A fost atat de interesant incat Harper Collins mi-a publicat o lucrare.

Pagina urmatoare - >

Pentru comentarii va rugam sa accesati aceasta pagina ...

Bookmark and Share


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate