Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Ce inseamna sa faci din fotografie o afacere

 

Cum sa procedezi ca sa reusesti si tu

 

Cuprins:
1. Prima parte
2. A doua parte
3. A treia parte

- - - - - -
Estetica in fotografie
(cuprins general)

 

Daca nu faci ceea ce iti place, nu o vei face bine.
Si, daca nu o vei face bine, nu vei face nici un ban!

Donald Trump

 

briot13_01.jpg

 

1. Introducere
In acest eseu in trei parti, am prezentat deja drumul pe care am mers eu, mai mult sau mai putin constient, drumul care m-a dus in locul in care ma aflu acum. Totusi, acest eseu nu este doar despre mine. Este si despre tine, daca esti dispus sa mergi. Subiectul "cum sa faci sa reusesti si tu" este subiectul aceestei pagini.

In abordarea acestui subiect ma voi concentra pe evidentierea elementelor principale ale drumului meu si pe sublinierea celor pe care eu le consider ca fiind esentiale. Am invatat enorm de cand am inceput sa fac fotografie, unele lectii pe care le-am invatat eu mi se par decisive si de aceea as dori sa le aduc in atenita dvs.

Pentru moment doresc doar sa spun ca cele 11 recomandari despre ce sa faceti si ce sa nu faceti fac parte dintr-o lista mai lunga, ce numara peste 40 recomandari, dar am decis sa le mentionez aici pe cele mai importante, alte 39 fiind prezentate pe CD-ul meu de marketing, in workshop-ul meu despre marketing si in programul meu de consultanta.

 

2. Faceti ceea ce va place. Daca faceti ce nu va place, nu va va fi mai usor
La inceputul acestei serii de eseuri am aratat ca indiferent ce vei dori sa faci, vei avea succes dupa o munca indelungata. Apoi am arat ca eu am facut ce mi-a placut, nimic altceva. Am facut ce mi-a placut de la inceput, nu am amanat, cu speranta ca voi face mai tarziu. Astfel si voi puteti sa va concentrati energia pe ce va place sa faceti, fara alte cauze perturbatoare, fara alte motive sau alte regrete.

Daca reflectati asupra acestor trei elemente: sa faceti ce va place, acum si fara alte necesitati de a face altceva, veti ajunge la concluzia ca acestea constituie fundamentul pentru succes. Ele reprezinta cheia pentru un scop, pentru o pasiune. Inarmati cu acestea, veti fi capabil sa dati tot ce aveti mai bun, in orice domeniu in care va veti angaja, nu doar in fotografie.

Asa cum aratam anterior, impartirea sarcinilor intre mine si Natalie, fiecare ocupandu-se de anumite etape ale afacerii noastre, dovedeste aplicarea in practica a ideii prezentate mai sus. In continuare, dupa ce am luat decizia de a practica si preda fotografia, am luat si alte decizii in acest domeniu. De exemplu, eu prefer sa realizez fotografii, sa le prelucrez si sa imprim si sa le public pe site-ul nostru. Natalie prefera sa casereze si inrameze fotografiile si sa organizeze expozitii. Asa stau lucrurile acum si sunt convins ca ele vor continua sa evolueze dupa aceeasi regula si in viitor, fiecare dintre noi urmand sa faca ce ii place sa faca.

 

3. Controlati-va destinul

Oamenii slabi poate ca isi pun sperantele in noroc, sau in imprejurari cum ar fi prezenta sa intamplatoare intr-un anume loc, intr-o anumita imprejurare, etc. Oamenii puternici cred in cauza si efect.
Ralph Waldo Emerson

Una dintre primele decizii pe care le-am luat a fost sa iau sub control soarta mea. Decat sa sper in noroc, am decis sa intreprind actiunile necesare pentru a ajunge acolo unde mi-am propus. Daca voi avea si noroc, va fi grozav, daca nu, nici o problema, voi continua pe drumul pe care mi l-am ales.

Acesta este un foarte important aspect despre ce va place sa faceti. Decizind ce vreti sa faceti, veti putea fi pus in fata situatiei de a deveni independet, freelancer (desi nu-mi place acest termen). In aceasta etapa nu mai depindeti de sefii dvs. care sa decida daca si cat ati progresat si care sa va recompenseze prin salariu. Totul depinde de dvs. A astepta ca altcineva sa ia decizii, in locul dvs. este o greseala. Nimeni nu o va face! Si daca v-ati dori asa ceva, inseamna ca va considerati doar un angajat si asteptati ca altcineva sa va spuna ce sa faceti. Nimeni nu vrea si nimeni nu stie ce dvs. vreti sa se intample. Daca vreti ca altcineva sa se ocupe de viitorul dvs, inseamna ca nu veti putea controla destinul dvs, ca veti fi un angajat orecare care asteapta ca altii sa-i spuna ce sa faca in continuare.

 

4. Faima sau avere? Alegeti!
Cand am decis sa-mi iau viitorul in propriile maini, am realizat ca, in fata mea se deschideau doua cai. Una dintre ele catre faima, cealalta catre profit si eventual catre avere. In acea vreme eram un student fara resurse financiare. Era clar pentru mine ca nu imi permiteam sa devin faimos, aveam nevoie de bani.

Este nevoie sa justific ultima fraza. Am un prieten care este un faimos critic de sculptura si arheolog. El este autorul a catorva carti foarte bine vandute in foarte multe librarii din sud-vestul SUA. Acum vreo doi ani nu a fost nevoie sa completeze declaratia de impozitare, deoarece in acel an nu castigase nici suma minima de la care aceasta se depune. Faimos? Cu certitudine. Foarte probabil ca stiti si cum il cheama, daca sunteti interesat de scultpura sau de arheologie. Bogat? Nici pomeneala!

Faima si averea sunt doua lucruri total diferite. In mintea multra insa ele sunt inseparabile deoarece se inspira din exemple din show-biz, actori, atleti, etc. Daca ne-am uita pe statistici, am putea observa ca aceste persoane reprezinta mai putin de 1% din populatia SUA. Mai departe, doar o parte dintre cei faimosi sunt si bogati. E mult mai frecvent sa fi bogat sau faimos, si mult mai rar si bogat si faimos. Constient ca nu pot fi ambele, am ales doar una dintre ele, am ales sa castig bani, deoarece era foarte presant sa am bani pentru studiile mele si pentru pasiunea mea. Faima va veni, daca va veni. Imi puteam permite sa astept sa devin faimos, dar nu-mi puteam permite sa fiu sarac.

 

5. Infrunta-ti temerile

Curajul este rezistenta in fata fricii, controlul ei, nu absenta fricii.
Mark Twain

A decide sa faci ce-ti place poate fi infricosator. Voiam sa scriu "poate fi infricosator" dar, de fapt este, nu "poate fi". Singura solutie, cand o luati pe acest drum, este sa va infruntati frica. Pentru a putea rezista aveti nevoie de curaj, de mult curaj. Si, pentru a purea rezista, va ofer cateva ponturi.

In primul rand, sa nu va asteptati la prea mult. Cred ca aceast pont a fost cel care m-a ajutat pe mine cel mai mult; atunci nu stiam, dar acum stiu. Sa ma explic.

Acum, cand ma gandesc la trecut, constat ca situatia mea financiara precara m-a ajutat cel mai mult. Cand mi-am facut "planul de afaceri" castigam 500 dolari pe luna. Impartit la 30 zile, inseamna aproximativ 20 dolari / zi. Asa cum am aratat in prima parte a acestui eseu, daca intr-o zi faceam dublu, sau mai mult, insemna ca in ziua urmatoare nu trebuia sa mai vand din fotografiile mele pentru a-mi castiga existenta.

 

briot13_02.jpg

Navajoland Cloudscape

Continui sa fotografiez la Navajolant ceea ce, in opinia mea, nu inseamna ca imi copiez singur fotografiile. Realizez aceste fotografii pentru ca doresc sa creez si sa exprim ce simt despre acest loc pe care il vizitez, cu mare placere, de fiecare data.

 

Daca mi-as fi propus un venit annual cu sase cifre, munca mea ar fi trebuit sa fie foarte intensa, iar ca sa devin milionar, aproape imposibil! Daca as fi fost miliardar, nu as mai fi trebuit sa muncesc, dar nu sunt, asa ca problema ramane de actualitate.

Daca ne propunem teluri exagerate, este posibil sa suferim dezamagiri. De aceea va recomand sa va propuneti teluri realiste, cel putin la inceput. Aceasta nu trebuie sa fie o speranta pe termen lung (stiu ca fiecare dintre noi are sperante optimiste si ca toti dorim cat mai mult). Scopul acestei abordari este a va mentine increderea si de a obtine imediat rezultate palpabile. Cu alte cuvinte, dobanditi experienta, realizati un castig constant si apoi reconsiderati situatia si stabiliti noi scopuri, din nou cu teluri rezonabile, si mergeti mai departe.

Confruntarea cu propriile frici nu este usoara! Pentru artisti este in mod particular dificila, deoarece este in legatura si cu modul in care lucrarile noastre sunt percepute de audienta: frica de a fi respinse, frica de a nu place publicului, frica de a nu avea mesaj in lucrarile noastre.

Cum sa facem fata acestor aspecte ale fricii depaseste cadrul acestui articol. Totusi este important de inteles ca, fiind artist in afaceri, aceasta frica este prezenta atat in latura artistica dar si in cea comerciala. A fi respins de un galerist sau de proprietarul unui magazin de specialitate este la fel de demoralizator ca si a fi respins de audienta.

Cele de mai sus ma conduc catre al doilea pont pe care vreau sa vi-l transmit: nu renuntati dupa primul esec. De ce? Pentru ca (si incerc sa fiu cat se poate de pozitivist), este foarte posibil ca prima dvs. incercare sa esueze. Nu totdeauna, dar foarte posibil. Mi-as dori sa spun altfel dar asa a fost pentru mine. De ce? Pentru ca, la inceput, nu stiam ce fac. Mi-ar fi fost de mare ajutor sfaturile oricui care ar fi traversat aceasta etapa, dar nu le-am primit (mai multe detalii mai departe). In concluzie: nu cedati, incercati din nou! Incercati din nou si a treia oara, si a patra oara! Asa cum spunea Churchil: "niciodata, niciodata, niciodata nu cedati!" Daca aveti in memorie acest dicton, deja va aflati mult mai departe decati ati crede. Eu personal, am in memorie acest dicton, care imi revine in atentie in cele mai neasteptate clipe.

Curajul, asa cum spune Mark Twain, nu este absenta fricii. Curajul este o cunoastere aprofundata a fricii. A face fata fricii nu inseamna indepartarea ei; eu, cel putin, nu as putea. Confruntarea cu propria frica devine mai usoara daca stim, in primul rand ca ea este inevitabil prezenta si, in al doilea rand, sa aflam in ce consta ea. Inarmat cu aceste doua detalii, suntem gata sa facem fata inamicului. Ce forma de frica are de infruntat fiecare dintre noi, cum trebuie ea abordata si domolita, depinde de la o persoana la alta. Dar frica va fi in sufletul fiecaruia dintre noi. Cat stim, fiecare, despre fricile noastre, va face insa diferenta!

 

6. Solicitati ajutorul persoanelor care au ajuns deja acolo unde vreti sa ajungeti si dvs.

Nimeni nu va putea realiza lucrari inspirate, in absenta interesului pentru subiect si a intelegerii caracteristicilor sale.
Andreas Feininger

Am mentionat de mai multe ori ca "scoala de suturi" - metafora mea pentru experientele neplacute pe care le traversam in timpul activitatilor noastre, ne fac mai buni in ceea ce intreprindem. De asemenea, mentionez acum (daca nu am mai facut-o deja) ca e bine ca fiecare dintre noi sa urmeze cateva clase la aceasta "scoala", nu conteaza cate, ele oricum vor creste cu vremea.

Pentru a "absolvi" cat mai rapid aceasta "scoala", va recomand sa cautati ajutorul celor care se afla deja acolo unde dvs. doriti sa ajungeti. Asa cum se spune "nu incercati sa reinventati roata", deoarece altii, inaintea dvs., au facut-o deja. Mai bine, aflati cum au inventat-o si urmati instructiunile. Cu alte cuvinte, indiferent ce veti face, nu incepeti de la "0". Invatati cum au procedat cei care au mai mers pe acel drum, inaintea dvs. si apoi perfectionati procedeul lor.

Cum ati putea proceda? Ei bine, multi dintre noi, cand vor dori sa vanda lucrarile lor, incep de la zero. Ei isi vor spune: "cat poate fi de greu? Oamenii vor cumpara lucrarile mele pentru ca acestea le plac. Pur si simplu! Tot ce trebuie sa fac este sa le inramez frumos si apoi sa le expun intr-un loc in care sa le vada cat mai multa lume. Planurile simple sunt cele mai bune. N-am cum sa ma insel!"

In realitate insa, este foarte probabil sa esuati. Iar cauza esecului depaseste cadrul acestei serii de eseuri: "cum sa comercializam fotografiile noastre", despre care vom discuta in alta serie. Cei care reusesc sa vanda nu sunt, decat poate exceptional, ultimii sositi in bransa. Ei reusesc fie pentru ca fac asta de ani de zile, fie pentru ca primesc ajutor de la unii care fac asta de ani de zile. De cele mai multe ori - ambele! Ei au incercat ani de zile (sau poate decenii) si, esuind, au solicitat si capatat ajutor de la cei care deja vindeau cu succes.

Stiu ce ma veti intreba acum: "ai solicitat ajutor de la cei care reusisera sa ajunga acolo unde voiai sa ajungi si tu?" Desigur! Nu am gasit singur toate raspunsurile la intrebarile mele; la unele dintre ele am reusit sa aflu raspunsurile de la cei care m-au ajutat, la altele nu, si asta pentru intrebarile mele erau diferite de intrebarile lor. Dar aceasta este un alt subiect si va constiui tema unui alt eseu.

Asadar, am primit sfaturi de la cei care ajunsesera deja acolo unde voiama si eu sa ajung. Asa cum am metionat in prima parte, am urmat un curs intitulat "Sa ne ingrijim de destinul nostru: artistul in afaceri". Mai tarziu am recurs la serviciile unui consultant de marketing pentru a rezolva unele probleme ale afacerii mele si, in final am studiat cum au rezolvat altii problemele similare cu ale mele. Nu am reinvetat roata, ci m-am inspirat din materialele, abordarile, tehnicile propuse pentru alte domenii, nu pentru fotografia artistica.

De atunci am alcatuit un curs despre marketingul fotografiei artistice, in special a comercializarii fotografiilor dar si alte aspecte, deoarece constatasem ca nu exista un astfel de curs. Si aceasta, din doua motive: pentru a impartasi si altora metodele pe care le-am descoperit singur sau le-am primit de la altii si, apoi, pentru ca elevii mei sa poata evita drumul foarte dificil pe care am mers eu.

 

briot13_03.jpg

Spiderock, Spring 2006

 

Pentru comentarii, va rugam sa accesati aceasta pagina...

 

Pagina urmatoare - >

 

Bookmark and Share


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate