Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Instrumente elementare de selectie in Photoshop

Selectia unei zone din imagine, pentru aplicarea de prelucrari suplimentare, se poate face in mai multe moduri, iar Photoshop pune la dispozitia utilizatorilor instrumente elementare ce pot fi folosite foarte simplu.


Instrumentul Marquee
Instrumentul Marquee permite selectarea unor zone dreptunghiulare, circulare sau eliptice, a unui rand sau a unei coloane de pixeli.
Puteti schimba rapid intre modurile de selectie dreptunghiular si eliptic prin combinatia de taste [Shift]+m.
Prin mentinerea apasata a tastei [Shift] in timp ce trageti peste imagine instrumentul de selectie, puteti realiza, dupa caz, un patrat sau un cerc perfect.
Daca apasati simultan [Alt]+[Shift] puteti realize o selectie ce porneste din centru.


selectii_01.jpg


Selectia astfel realizata poate fi mutata oriunde in cadru cu ajutorul instrumentului Move, sau poaste fi abandonata prin combinatia de taste [CTRL]+d.
Selectia poate fi ajustata cu ajutorul optiunii Feather. In functie de scopul urmarit, puteti modifica valoarea acestei optiuni, marcata in pixeli. De asemenea, puteti adauga unei selectii deja efectuata, un supliment, daca tineti apasata tasta [Shift] in timp ce trasati o noua figura. [Shift]+[Alt] conduce la obtinerea unei intersectii.


Instrumentul Lasso
Mai complex decat instrumentul precedent, Lasso va ofera o libertate mai mare de utilizare. Lasso este disponbil in trei forme: implicit, Poligonal si Magnetic, forme ce pot fi schimbate cu ajutorul tastei rapide L.
Forma implicita realizeaza o selectie rudimentara a imaginii. Forma poligonala inchide, prin linii drepte, toate punctele asupra carora faceti click cu mouse-ul. Cele doua instrumente de selectie pot fi combinate prin utilizarea suplimentara a tastelor [Shift] si [Alt].


selectii_03.jpg


Instrumentul Magnetic Lasso selecteaza automat limita cu maxim contrast in timp ce trageti o forma peste imagine. Daca doriti selectia unei anumite zone, puteti face click-uri cu mouse-ul peste acea zona. Acest instrument permite selectii neregulate si complicate, dar precizia depinde de capacitatea dvs. de a manevra cu precizie mouse-ul.


selectii_04.jpg


Instrumentul Magic Wand Lasso
Acest instrument, ca o bagheta magica, selecteaza rapid zonele cu aceleasi caracteristici, cum ar fi saturatia de culoare.


Oricare dintre selectiile anterior prezentate pot fi ajustate cu ajutorul instrumentului Refine Edge.
Selectiile gresite pot fi anulate cu ajutorul tastelor [CTRL]+d.


selectii_02.jpg


Parametrizarea instrumentelor de selectie
Selectiile pot fi modificate prin ajustarea parametrilor de selectie: Edge detection, Adjust edge, Tolerance, Contiguous si Sample All Layers.
Parametrul Tolerance conduce la selectia unei zone mai mari (toleranta mai mare) sau a unei zone mai mici (toleranta mai mica).


In mod implicit, parametrul Contiguos este selectat si permite selectia pixelilor similari si invecinati. Deselectarea acestui parametru conduce la selectarea doar a pixelilor similari la culoare. Astfel, puteti selecta pixeli similar cu intrumentul Color Range.
Selectia realizata de dvs. poate tine cont de toate straturile imaginii, sau doar de cel activ, in functie de bifarea / deselectarea parametrului Sample All Layers.


Ca si in alte imprejurari, Photoshop pune la dispozitia utilizatorilor numeroase cai de a obtine un anumit rezultat. Aceste instrumente constituie doar una dintre cai, altele urmand a fi prezentate intr-un alt episod.

 Alte tutoriale Adobe Photoshop - >

 Florin Angelescu
August, 2012,
© Foto-Magazin.ro

 


Bookmark and Share

Comentarii:

Emilian Ionescu - 07 Oct 2012, ora 20:10
Astept si prezentarea unor instrumente mai avansate. Ocrum, multumiri!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 2 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 4 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 5 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 9 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 14 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127312 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate