Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Personalizarea Adobe Photoshop

Prima parte

 


1. Accesul la panoul de optiuni personalizabile
Accesul la panoul de optiuni personalizabile se face pe calea Edit -> Preferences.

preferences_0.jpg

 

2. Optiuni generale

preferences_1.jpg

Aici sunt incluse cateva setari de interes general:
- Color Picker - puteti selecta folosirea Color Picker de care dispune Adobe sau puteti utiliza selectorul de culori Windows sau Apple, daca aveti definite in prealabil culori personalizate si doriti sa le folositi in Photoshop.
- HUD Color Picker - (Heads-up Display) - va permite selectia rapida a unei culori, fara sa fie nevoie sa accesati Color Picker.
- Image Interpolation - cand o imagine este interpolata (marita si creati noi pixeli, sau micsorata prin combinarea a mai multi pixeli intr-unul singur), Photoshop analizeaza mai multi pixeli dupa metoda pe care ati selectat-o. Puteti alege dintre algoritmii: Nearest Neighbor (pastreaza contururi nete), Bilinear, Bicubic (pentru gradari line), Bicubic Smoother (pentru marirea imaginilor), Bicubic Sharper (pentru micsorarea imaginilor).

preferences_2.jpg

- Auto-Update Open Documents - caseta bifabila care permite actualizarea automata a imaginilor care sunt prelucrate si in alte programe; de exemplu, se incepe prelucrarea unei imagini in Photoshop, se mentine deschisa fereastra imaginii, care se transfera intr-un alt program de prelucrare; modificarile din al doilea program se actualizeaza si in Photoshop, pentru a putea continua prelucrarile aici.
- Beep When Done - o sechela de pe vremea cand calculatoarele erau lente si unele operatii durau multe (zeci de) secunde sau chiar minute. In prezent, beep-ul poate, eventual, enerva colegii de birou.
- Dinamic Color Sliders - cursoarele din panelul de culori isi schimba culorile in functie de ajustarile facute de utilizator; aceasta setare consuma resurse.
- Export Clipboard - cand este activata, aceasta optiune permite exportul continutului din clipboard-ul propriu catre clipboard-ul sistemului de operare astfel incat acest continut poate fi copiat in orice alt program de editare; comutarea catre alta aplicatie suprascrie orice date existente in clipboard-ul sistemului de operare. Copierea prin clipboard este o metoda imperfecta de copiere a unor documente. Este preferabila calea Save -> Open sau Drag & Drop.
- folosirea tastei Shift cand se schimba intre doua instrumente, prin apasarea si mentinerea apasata a tastei Shift si a tastei de scurtatura.
- redimensionarea automata a imaginii care se lipeste, pentru a se incadra automat; daca aceasta optiune este inactivata, imaginea va fi lipita la destinatie la dimensiunile originale.
- Animated Zoom - bifarea acestei optiuni permite marirea / micsorarea imaginii selectate in pasi mici cand se foloseste combinatia [CTRL] + [+] / [-]
- Zoom Resize Windows - cand este activata, aceasta optiune permite ca fereastra in care este afisata fotografia sa se mareasca sau sa se micsoreze, cand se efectueaza zoom-in / zoom-aut; cand aceasta optiune este de-selectata fereastra in care se afizeaza imaginea are dimensiuni fixe, si este preferata cand se doreste comparatia a doua sau a mai multori imagini afisate simultan.
- Zoom with Scroll Wheel - activeaza rotita de mouse pentru zoom-ul imaginii.
- Zoom Clicked Point to Center - daca este activata, aceasta optiune permite ca atunci cand faceti click Zoom Tool intr-o zona de imagine, acea zona devine centrul imaginii afisate.
- Enable Flick Panning - daca este activata, aceasta optiune simuleaza o miscare realista a imaginii, cand aceasta este trasa si plasata cu instrumentul Hand.
- Place or Drag Raster Images as Smart Objects - aceasta optiune permite crearea unui strat ca Smart Object pe calea File > Place.

 

3. Interfata programului

preferences_3.jpg

In acest submeniu se poate modifica modul in care este afisat programul.
- Screen Modes - permite modificarea culorii fundalului pe care este afisata imaginea si daca aceasta este vizibila intr-un cadru, cu umbra, etc.
- Show Channels in Color - permite afisarea canalelor de culoare (Red, Green, Blue sau Cyan, Magenta, Yellow, Black) in culorile respective; in cele mai multe imprejurari insa, este mai util ca respectivele canale sa fie afisate in tonuri de gri, pentru a putea aplica mai intuitiv unele ajustari.
- Show Menu Colors - meniurile apar colorate.
- Show Tool Tips - sunt afisate mici ferestre in care se explica pe scurt seminificatia unui instrument (foarte util, mai ales pentru incepatori).
- Enable Gestures (doar pentru sistemul de operare Mac OS) - activeaza utilizarea Trackpad pentru unele prelucrari asupra imaginii.
- Auto-Collapse Iconic Panels - cand pierd focus-ul, panelurile cu instrumente sunt automat minimizate.
- Auto-Show Hidden Panels - permite afisarea automata chiar si a panelurilor ascunse.
- Open Documents as Tabs - o noua imagine se deschide intr-o noua fereastra; daca aceasta optiune este deselectata, imaginile sunt afisate in stiva.
- Enable Floating Document Window Docking - imaginile deschise pot fi "andocate" in subsolul programului.
- Restore Default Workspaces - toate modificarile sunt anulate si se revine la setarile stabilite de producator.
- UI Text Options - se precizeaza setul de caractere si se ajusteaza marimea fontului pentru texte.

 

4. Managementul fisierelor de imagine

preferences_5.jpg

Acest submeniu gestioneaza deschiderea si salvarea/inchiderea fotografiilor:
- Image Previews - permite inregistrarea unei imagini micsorate, pentru o mai rapida vizualizare a imaginii in modul Browser.
- File Extension - precizeaza extensia fisierelor de imagine la salvare, ca psd, jpg, tif, etc, cu majuscule sau cu minuscule.
- Save As to Original Folder - fisierele prelucrate pot fi salvate in directorul din care au fost deschise sau in directorul in care a fost salvata ultima imagine.
- Camera Raw Preferences - stabileste modul de prelucrare implicita a fisierelor RAW cand sunt deschise; stocarea in cache a imaginilor in miniatura, a metadatelor si a altor informatii despre imagini, etc; modul de salvare a prelucrarilor fisierelor RAW (in baza de date sau ca fisier atasat xmp); salvareai n format DNG; deschiderea oricarui fisier de imagine in Camera RAW in loc de Photoshop, etc.
- Ask Before Saving Layered TIFF Files - salveaza fisiere in format TIFF dar pastreaza straturile de prelucare aplicate; astfel de fisiere nu pot fi insa deschise / vizualizate de multe alte aplicatii.
- Maximize PSD File and PSB File Compatibility - activati aceasta optiune daca deschideti frecvent imaginile prelucrate in Photoshop in alte programe de editare; activarea acestei optiuni poate duce la pierderea unor facilitati din Photoshop; fisierele PSB pot fi deshise si vizualizate doar cu Photoshpo CS si Elements 7 sau superior; daca doriti sa deschideti imaginile prelucrate in InDesign sau in Ilustrator, activati aceasta optiune.
- Adobe Drive - aceasta optiune este accesibila doar daca lucrati in retea; prin aceasta optiune permiteti accesul colegilor de retea sa acceseze imaginile prelucrate de dvs;
- Recent File List Contains - afiseaza in meniul Open Recent o lista cu ultimele 0 - 30 imagini deschise.

 

5. Performanta programului

preferences_4.jpg

- Memory Usage - stabilieste cat din memoria RAM a sistemului este disponibila pentru Photoshop, in mod uzual intre 50 si 80%; mai multa memorie alocata pentru Photoshop va conduce la o utilizare simultana mai dificila a altor programe; pretul redus al memoriei RAM va permite sa populati calculatorul dvs. cu 4 GB RAM sau mai mult, si cu un sistem de operare capabil sa gestioneze corect acest volum (Windows Vista sau superior, Mac OS X).
- History States - programul "tine minte" ultimele (mai multe sau mai putine) modificari asupra unei imagini; in mod implicit ultimele 20 modificari, dar pot fi stocate pana la 1.000 modificari; cu cat History States este mai mare / amplu, cu atat sunt ocupate mai multe resurse; daca nu faceti prelucrari ample asupra fiecarei imagini, puteti reduce acest parametru la valori de ordinul zecilor; daca faceti modificari numeroase si doriti sa puteti reveni la stari anterioare intermediare, augumentati acest parametru.
- Cache Levels - reprezinta cantitatea de memorie alocata pentru stocarea ecranelor si pentru afisarea mai rapida a rezultatului prelucrarilor asupra imaginilor; puteti selecta "Tall & Thin" (2 nivele) pentru imagini de mici dimensiuni cu multe straturi de prelucrare, "Big & Flat" (5 nivele) pentru imagini de mari dimensiuni si putine straturi de prelucrare, sau "Default" (4 nivele); optional, poate fi setata marimea unei imagini din cache: mai mare pentru imagini de mari dimensiuni, mai mica pentru imagini mai mici dar cu multe straturi.
- Scratch Disks - reprezinta drive-ul pe care programul Photoshop stocheaza temporar informatiile care nu mai incap in memoria RAM; datorita necesitatilor enorme de memorie, Photoshop va salva date pe un HDD chiar daca dispune de foarte mult RAM; in mod implicit, Scratch Disk este HDD-ul / partitia cu sistemul de operare si boot-are (C:); partitia C este, de regula, foarte ocupata sa raspunda solicitatilor sistemului de operare, asa incat este de preferat sa se aleaga drept Scratch Disk o alta partitie; daca aveti doua HDD-uri in sistemul dvs., alegeti-l pe al doilea; daca dispuneti de un singur HDD, creati o partitie dedicata Scratch Disk.
- GPU Settings - Photoshop detecteaza automat majoritatea placilor grafice si a procesoarelor acestora; in masura in care placa dvs. grafica suporta, este accesibil suportul pentru OpenGL; utilizarea acestei optiuni nu este recomandata pentru laptopurile care utilizeaza procesorul principal atat pentru operatiile de rutina cat si pentru prelucrarea grafica.

 

Alte tutoriale Adobe Photoshop ->

 

Va urma...

 

© Calin-Stefan Ragalie
martie, 2013
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 37 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 39 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 40 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 40 zile, la ora 06:52
ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 42 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate