Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Despre straturi si masti in Photoshop

1. Introducere
Straturile reprezinta un instrument esential in prelucrarea fotografiilor in Photoshop.
Straturile se suprapun peste imaginea de baza (background); ele permit vizionarea elementelor pe care le contin (de exemplu decupaje din alte fotografi, text, etc), restul stratului fiind transparent si expun straturile inferioare din stiva sau a imaginii din fundal. Unui strat i se poate ajusta opacitatea si transparenta, astfel incat zonele ocupate pot fi complet opace sau pot lasa, printr-o transparenta ajustabila, sa se vada partial si ce se afla sub acea zona.
Lucrul cu straturi permite adaugarea de ajustari, texte, efecte, masti, fiecare separat, in stratul / straturile lor. Intensitatea unei ajustari sau a unui efect, conturile unei masti, etc, pot fi modificate oridecate ori, pentru a ajunge la efectul dorit.


Ce avantaje are lucrul cu straturi:
- nu se aplica asupra imaginii originale, care ramane intr-un strat separat,
- parametrii fiecarui strat pot fi modificati ulterior, oridecate ori gasim necesar,
- puteti grupa mai multe straturi impreuna, de exemplu un strat de mascare si un strat de ajustare a imaginii, astfel incat ajustarea respectiva sa fie aplicata doar unei regiuni din cadru,
- in mod implicit, straturile actioneaza in majoritate ca niste masti pentru straturile aflate mai jos, dar aceasta interactiune se poate schimba prin modul Blending,
- Adobe permite salvarea imaginilor in lucru in formatul proprietar de fisier, cu stratul de baza si cu straturile ulterioare (PSD), astfel incat o editare neterminata, poate fi repusa in lucru, mai tarziu, din faza in care a fost salvata ultima oara.


2. Crearea si stergerea unui strat
Pentru adaugarea unui nou strat peste o imagine anterior deschisa in fereastra principala, se poate alege oricare dintre caile:
- din panoul Layers se alege iconita Create a New Layer


despre_straturi_11.jpg


- din meniul principal, se parcurge calea Layer -> New -> Layer


despre_straturi_12.jpg


- combinatia rapida de taste Shift + CTRL + N.


Cand se foloseste prima cale, se realizeaza imediat un nou strat, cu setarile implicite.


Cand se alege oricare din urmatoarele doua, se deschide o fereastra prin care pot fi parmaetrizate unele proprietati ale noului strat: nume, opacitate, culoare, blending, etc.


despre_straturi_13.jpg


Daca dorim sa realizam un nou strat din stratul de baza sau dintr-un strat deja existent, agatam cu mouse-ul stratul dorit si il tragem peste butonul Create a New Layer din panoul Layers.


despre_straturi_15.jpg


In mod implicit, nou stat copiat va purta numele stratului original + Copy, dar numele poate fi modificat ulterior.


Pentru a redenumi un strat anterior creat, de face dublu click pe titlul acestuia si se ptermite astfel editarea. Apasarea tastei Enter salveaza modificarea, iar a tastei ESC anuleaza modificarea.


despre_straturi_14.jpg


Ascunderea unui strat se efectueaza prin click pe iconita in forma de ochi, din dreptul stratului respectiv, in panoul Layers. O data cu ascunderea stratului, dispare si efectul pe care-l producea acel strat. Ascunderea unui grup de straturi se realizeaza similar, prin click pe iconita din forma de ochi din dreptul grupului respectiv. Un nou clik pe iconita reactiveaza stratul / grupul si, odata cu aceasta, efectul / efectele. Astfel, fotograful poate vedea rapid, alternativ, imaginea cu sau fara modificarea realizata de strat.


Stergerea unui strat se realizeaza prin agatarea stratului care se sterge, cu mouse-ul si tragerea lui peste Cosul de gunoi din panoul Layers. Dar, pentru a nu irosi insa timpul dvs., este mai precaut sa ascundeti stratul pe care, poate doar pentru aceasta etapa a prelucrarii sa o considerati nepotrivita. Este posibil ca ulterior sa va fie folositoare si, in loc sa reluati intreaga etapa, doar faceti stratul vizibil.


Cand ati terminat toate prelucrarile dorite asupra unei imagini si sunteti multumit de rezultat, puteti sterge toate straturile ascunse pe calea Layers -> Delete -> Hydden Layers.


despre_straturi_16.jpg


Pentru stergerea straturilor goale parcurgeti calea File -> Scripts -> Delete All Empty Layers.


despre_straturi_17.jpg


Prin aceste activitati puteti salva fisierul dvs. de imagine in format PSD la cea mai mica marime in KB.


Daca salvati fisierul in format JPEG, acestea nu au nici un efect, deoarece, inainte de salvare, Photoshop aplica toate filtrele, mastile si efectele vizibile asupra imaginii de fundal (background), si doar pe aceasta o converteste in format JPEG.


3. Panoul de gestionare a straturilor
Panoul de lucru cu straturi este in mod implicit afisat printre paletele de lucru ale Photoshop. In caz ca nu este afisat, deschideti meniul principal Windows si bifati afisarea paletei Layer sau apasati tasta F7 (apasarea repetata a tastei F7 duce la afisarea si ascunderea panoului).


despre_straturi_18.jpg


Sub titlul panoului Layer se afla:
- caseta cu lista derulanta a modului Blending, de unde pot fi alese diferite moduri de amestec a straturilor
- opacitatea stratului, in mod implicit, 100%, care stabileste cat de opaci sunt pixelii activi din acel strat; de exemplu, sub litera A dintr-un strat text, din tot ce se afla in staturile inferioare nu se mai vede nimic; pe masura ce opacitatea scade, devin tot mai vizibili pixelii activi din stratul inferior;
- in randul urmator se afla optiunea Look, pentru blocarea modificarii transparentei pixelilor, a miscarii stratului sau a ambelor;
- Fill, care determina gradul de transparenta, in mod implicit 100%; in majoritatea cazurilor, cursoarele Opacity si Fill actioneaza identic; singura diferenta privind modul de actiune apare in Layer Style (aceasta chesiune va fi abordata intr-un articol viitor).
- sub acest rand este afisata stiva cu straturi; Cel mai de jos se afla stratul original de imagine (in mod implicit etichetat background), apoi straturile generate rand pe rand; cel mai de sus este ultimul strat adaugat in stiva. Vizionarea stivei de straturi se face invers: de sus in jos: zonele opace din stratul de sus, obtureaza tot ce se afla in stratul de sub el, ce este opac si vizibil in al doilea, blocheaza ce se afla sub el, si asa mai departe, ca intr-un Turn din Hanoi. Fiecare strat este afisat pe un rand separat, care, de la stanga la dreapta disune de o inconita in forma unui ochi, care arata vizibilitatea stratului (ochiul este alb-negru) sau ascuns (gri); o a doua iconita care simbolizeaza tipul de strat (imagine, text, ajustari, etfecte, etc); in continuare este afisata eticheta stratului si, daca doua sau mai multe straturi sunt conexate, este afisata o iconita in forma a trei zale de lant; in fine, in dreapta este afisata o iconita in forma unui lacat, daca stratul este blocat la editare.


Pe randul inferior al casetei de prelucrare a straturilor se afla butoanele de gestionare a straturilor:
- Link / Unlink, prin care doua sau mai multe straturi sunt conexate sau deconexate,
- fx, deschide accesul la aplicarea unor efecte speciale,
- Mask - adauga o masca intr-un nou strat,
- o iconita in forma de cerc, jumtate alb, jumatate negru - prin care se adauga un nou strat de umplere sau de ajustare,
- o iconita in forma unui folder, prin care se realizeaza un nou grup de straturi,
- o iconita in forma unei file, prin care se realizeaza un nou strat,
- o iconita in forma unui cos de gunoi, unde pot fi trase straturile care se doreste a fi sterse.


Rama panoului de straturi se afla un set de controale:
- o iconita sub forma a doua triunghiuri, prin care fereastra se extinde sau se contracta,
- o iconita in forma de "x" prin care se inchide panoul; pentru a reafisa fereastra, se deschide meniul principal Windows si se activeaza optiunea Layers sau se apasa tasta F7,
- imediat sub butonul "x" se afla o alta iconita prin apasarea caruia se deschide o lista cu optiunile de mai sus, dar si alte optiuni privind lucrul cu straturile.

 Pagina urmatoare ->

 © Calin-Stefan Ragalie
ianuarie, 2014
Foto-Magazin.ro

 


Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate