Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Adobe Bridge in gestionarea metadatelor

Asa cum aminteam si anterior, metadatele reprezinta un set standardizat de informatii despre o fotografie, cum ar fi autorul, rezolutia imaginii, spatiul de culoare, camera, obiectivul, timpul de expunere, diafragma, sensibilitatea ISO folosite la declansare, locul unde a fost realizata, descrieri ale imaginii, cuvinte cheie, etc.
Practic toate camerele foto digitale actuale inregistreaza un set restrans de metadate in orice imagine realizata si care sunt stocate intr-o regiune din fisier numita EXIF.


Metadatele sunt stocate folosind platforma Extensible Metadata Platform (XMP), platforma compatibila cu marea majoritate de prelucrare si gestionare a imaginilor, cu sunt Adobe Photoshop, Elements, Illustrator, InDesign, Bridge, si in alte programe realizate de alti producatori.


International Press Telecommunications Council a dezvoltat o tehnologie de a stocare si citire a unor informatii referitoare la fotografii.
In 1990 IPTC a lansat protocolul "Information Interchange Model" (IIM).
Cativa ani mai tarziu, Adobe a adoptat un subset din campurile IIM, pentru programul lor Photoshop si a dezvoltat o tehnologie de inglobare in header-ul imaginii aceste metadate: Image Resource Block. Din acel moment, sistemul s-a extins rapid.
In septembrie 2001 Adobe introduce o noua tehnica de stocare a metadatelor (si a altor date) in fisierele sale: "Extensible Metadata Platform" (XMP), mai flexibila.
In 2004 Adobe si IPTC au dezvoltat impreuna "IPTC Core Schema for XMP", care reprezinta o redefinire a informatiilor IIM in mediul XMP. Metadatele sunt salvate in format XMP, de cele mai multe ori inglobate in fisierul de imagine; in cazul in care inglobarea nu este posibila, datele sunt salvate intr-un fisier atasat (sidecar file).
In 2007 au fost aduse unele modificari, pentru a satisface mai bine cerintele fotografiei de presa si de stock.
Ultimul standard referitor la metadate este cuprins intr-un document elaborat de IPTC in iulie 2014.


Metadatele stocate in alte formate, precum Exif, Tiff, etc., sunt sincronizate cu datele XMP, astfel incat acestea sa fie cat mai usor vizibile, iar managementul imaginilor sa fie usurat.


Cele mai multe formate de imagine pastreaza metadatele, chiar daca, dupa prelucrare, formatul lor este schimbat, de exemplu din PSD in JPEG. De asemenea, metadatele sunt pastrate si cand acestea sunt inglobate intr-un proiect.


Adobe Bridge permite gestionarea fotografiilor: organizare, cautare, selectare, etc., prin analiza metadatelor. Metadatele sunt impartite in mai multe clase de date. Vizionarea si modificarea metadatelor peste posibila pe doua cai: panelul Metadata si cutia de dialog File Info.


Adobe_Bridge_metadata_1.jpg

Panelul Metadata din Adobe Bridge


Panelul Metadata
Panelul Metadata contine un set de capitole referitoare la:
a. Proprietatile fisierului - descrie fisierul de imaginie: marime, dimensiuni, data de creare, data de modificare, spatiul si profilul de culoare,etc.


Adobe_Bridge_metadata_2.jpg


b. IPTC (IIM) - afiseaza date editabile precum o descriere a continului imaginii, informatii despre copyright, etc.
c. IPTC Core - afiseaza metadate editabile despre fisier; aceste date sunt in conformitate cu specificatiile International Press Telecommunications Council (IPTC), inclusiv pentru fotografia sportiva si pentru fotografia de stock.
d. IPTC Extension - cuprinde date suplimentare pentru identificarea fotografiei, inclusiv detalii despre copyright, etc.
d. Camera Data (EXIF) cuprinde informatiile despre parametrii de expunere din camera.


Adobe_Bridge_metadata_3.jpg


In aceasta pagina pot fi gestionate si date referitoare la fisierele audio/video, GPS si istoricul de editare (Edit History) daca a fost activata in Photoshop arhivarea modificarilor facute aici, si DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine) date de identificare folosite in medicina.


Vizualizarea metadatelor in Adobe Bridge
Pentru a vedea sau ascunde din metadatele afisate in panelul Metadata, mergeti pe calea Edit - Preferences - Metadata si selectati / deselectati randurile necesare.


Adobe_Bridge_metadata_4.jpg


Pentru a vedea metadatele atasate unei imagini, aveti si optiunea de a afisa langa tthumbnail-ul imaginii, un set restrins de informatii, daca bifati optiunea View - As Details. Afisarea completa a informatiilor este realizata doar in panelul Metadata.
Daca vifati afisarea View - As List, imaginile vor fi afisate fiecare pe un rand, impreuna cu setul restrins de metadate, cu rating-ul, eticheta si cuvintele cheie.


Editarea metadatelor in Adobe Bridge


Adobe_Bridge_metadata_5.jpg


Metadatele editabile in panelul Metadata au, la extremitatea dreapta a randului atasat simbolul unui creion. Clik pe "creion" si respectivele informatii pot fi editate. Click pe alt "creion" si puteti edita datele, sau cu tasta TAB puteti trece la editarea urmatoarei metadate. Cand ati terminat de editat, apasati bifa Aply pentru a salva informatiile introduse. Daca doriti sa renuntati, puteti apasa in orice moment iconita cu cercul taiat (Cancel) sau apasati tasta ESC.


Salvarea si incarcarea de metadate sub forma de sabloane
Puteti salva o parte sau toate informatiile din sectiunea metadate, pe calea Tools - Create Metadata Template. Introduceti un nume pentru acest sablon, selectati campurile ce doriti sa fie salvate si apoi faceti click pe butonul Save. Salvarea se face intr-un director implicit ce va fi accesibil pentru toate programele compatibile XMP. Informatiile din acest sablon pot fi modificate pe calea Tools - Edit Metadata Template.


Adobe_Bridge_metadata_6.jpg


Pentru a adauga unei imagini informatiile salvate intr-un sablon, pe calea Tools - Append Metadata. Campurile nule din datele imaginii de lucru vor fi completate cu cele din sablon. Campurile nenule vor fi suprascrise cu informatiile din sablon.


Adobe_Bridge_metadata_7.jpg


Pentru a inlocui informatiile din zona metadate a unei imagini se merge pe calea Tools - Replace Metadata. Toate campurile din imaginea de lucru vor fi suprascrise cu cele corespunzatoare din sablon, chiar daca in sablon campul este nul iar in imagine este nenul.


Adaugarea si inlocuirea informatiilor din zona metadate pot fi efectuate asupra unei imagini (imaginea activa) sau asupra mai multor imagini, selectate in prealabil. Pentru a realiza adaugarea sau inlocuirea informatiilor, trebuie sa existe un sablon, creat in prealabil, din care sa fie extrase date.

 


Ce sunt metadatele ->

 © Florin Angelescu
august, 2014
Foto-Magazin.ro

 


Bookmark and Share

Comentarii:

Valenina Negrea - 02 Sep 2014, ora 13:52
Utila prezentare, merci!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 37 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 39 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 40 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 40 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 42 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate