Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Cum realizam o rama in jurul unei fotografii in Photoshop

Am mai prezentat intr-o pagina anterioara, cum sa realizam rame in fotografiile noastre; in acea pagina rama se suprapunea peste cadrul imaginii si ocupa o mica zona de la perferia cadrului. In aceasta pagina vom prezenta realizarea unei rame in exteriorul cadrului, ca un passepartout.


1. Prelucrarea completa a fotografiei
Deschidem imaginea dorita in Adobe Photoshop si aplicam toate prelucrarile dorite (curbe, culori, decupaj, masca unsharp, redimensionare, etc) pana ce obtinem imaginea finala.


rame_photoshop_1.jpg


In acest moment, in paleta Straturi (Layers) avem urmatoarele: imaginea originala (Background) si diferite straturi de ajustare.


rame_photoshop_2.jpg


2. Copierea si repozitionarea Background-ului
Selectam imaginea originala (Background) si il tragem peste butonul New Layer. In acel moment programul va genera un nou strat, denumit (temporar) Background Copy.
Facem dublu click pe numele stratului original (Background), ii putem schimba numele (de exemplu Layer 0). In acest moment stiva de straturi include, de jos in sus: Layer 0, Backgrond Copy si straturile de ajustare.


rame_photoshop_3.jpg


3. Realizarea ramei
Cu stratul Layer 0 selectat ca urmare a comenzii precedente, selectam Image -> Canvas size... si se deschide o fereastra de optiuni. Sunt afisate dimensiunile in pixeli a imaginii si, in mod implicit, sunt selectate unitatile de masura stabilite in setarile generale ale programului Photoshop (in acest caz in cm), marirea este facuta simultan pe toate cele patru laturi si este bifata casuta de marire relativa. Schimbam unitatile de masura in pixeli, pentru a putea estima amploarea maririi (ramei). Pentru unele cadre se potrivesc rame mai late, pentru altele mai inguste. Putem porni cu o rama de circa 10 - 20% din dimensiunea cea mai mare a fotografiei si experimenta cu valori diferite.


rame_photoshop_4.jpg


Dupa ce validam marirea canavasului, in jurul imaginii apare in exterior o zona de latime constanta, afisata intr-un caroiaj alb-gri (transparent).


rame_photoshop_5.jpg


4. Colorarea ramei
Pe calea Edit -> Fill... accesam o fereastra de dialog prin care putem colora stratul Layer 0. In mod implicit, Photoshop ne propune alb; validam comanda si rama este gata!


rame_photoshop_6.jpg


5. Variatiuni
Am amintit mai sus ca latimea ramei poate fi mai mare sau mai mica, in functie de parametrii pe care-i stabilim in fereastra Canvas Size la dimensiunile pe inaltime si pe latime.
Daca dorim o rama cu un spatiu mai mare jos, in stilul fotografiilor Polaroid, alegem urmatorii parametrii: marirea pe verticala este mai mai mare decat cea pe orizontala, iar extinderea se aplica pe laturi si pe marginea inferioara.


rame_photoshop_7.jpg


Dupa umplerea stratului Layer 0 cu culoare (alb), selectam stratul Background Copy si in tragem intr-o pozitie in care marginile laterale si superioara sa fie egale.


rame_photoshop_8.jpg


In mod implicit, Photoshop ne propune, in comanda Fill, culorile alb, negru, gri 50% dar si posibilitatea de a alege o culoare anume; in fereastra Fill – Contents alegem Color... si se deschide o noua fereastra in care putem selecta culoarea dorita; totodata, putem folosi pipeta pentru a selecta o anumita culoare din fotografia supusa prelucrarii.


rame_photoshop_9.jpg© Florin Angelescu
august, 2017
Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate