Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Distorsiunile perna si butoi (pincushion & barrel)

Distorsiunile "perna" si "butoi" constau din deformarea liniilor paralele ale subiectului, care sunt reproduse sub forma curbata si sunt numite de unii opticieni simplu: "distorsie".

1. Care este cauza acestei deformari?
Distorsiunile sunt direct proportionale cu decalajul dintre planul diafragmei si centrul optic. Obiectivele cu distanta focala fixa (in denumirea anglo-saxona denumite "prime lenses") sunt corectate la maximum, inclusiv pentru acest tip de abertii.


Fig. 1 Un obiectiv cu focala fixa are centrul optic si diafragma in acelasi plan si nu deformeaza imaginea.

In schimb obiectivele cu focala variabila (zoom), datorita "mobilitatii" centrului optic pe axa optica, nu pot fi corectate pentru acest tip de aberatie decat pentru o plaja a distantei focale, in nici un caz pentru toata plaja!

Corectarea se face pentru distantele focale estimate ca fiind cel mai frecvent folosite, adica pentru valorile medii. In mod necesar, focalele lungi deplaseaza centrul optic in fata diafragmei, ceea ce se traduce prin aparitia "pernei".


Fig. 2. Zoom-ul setat pe focala lunga (tele), deplaseaza centrul optic in
fata diafragmei si apare distorsiunea "in perna".

In schimb, la distantele focale scurte, centrul optic se deplaseaza in spatele diafragmei si apare distorsiunea "in butoi".


Fig. 3. Zoom-ul setat pe focala scurta (superangular), transpune centrul
optic in spatele diafragmei si apare distorsiunea "in butoi".

2. Cum pot cerceta cat de mult distorsioneaza obiectivul/zoomul aparatului meu?
Opticienii spun ca aceste distorsii sunt cu atat mai pronuntate cu cat zoomul in chestiune are distante focale "mai indepartate" de focala considerata "normala" pentru formatul cu care lucrati.
O data ce intrebarea mi-a rasarit in minte, am purces la fapte. Deoarece majoritatea subiectelor din viata reala au putine linii perfect paralele, verticale sau orizontale, am alcatuit in PS o grila sub forma unui caroiaj.


Fig. 4. Grila de testare a distorsiilor
Daca doriti, puteti descarca un fisier .gif de cca 160 k.
Download

Am cercetat distorsiile pe Minolta Dimage 7, care are inscriptionat pe inelul zoom distantele focale echivalente pe film de 35 (equiv. 28 - 200 mm).
Si iata ce am obtinut:
Pentru focala minima (7,37 mm, equiv. 28 mm):


Fig. 5. Distorsiuni la superangular.

pentru focala "normala" (15,9 mm equiv. 50 mm):


Fig. 6. Distorsiuni la focala normala.

si pentru focala maxima (49,3 mm equiv. 200 mm):


Fig. 7. Distorsiuni la teleobiectiv.

3. Cat de ample sunt aceste distorsii?

Am folosit pentru masuratori tot "batranul" PS. In paleta Info putem afla distantele x si y ale cursorului, relativ la coltul stanga-sus. Am citit datele pentru fiecare grila de mai sus si, dupa calculele necesare, am obtinut, in procente, urmatoarele:
- pentru superangular (7,37 equiv. 28 mm) = 0,96%
- pentru obiectiv normal (15,9 equiv. 50 mm) = 0,08%
- pentru teleobiectiv (49,3 equiv. 200 mm) = 0,10%
E mult? E putin? Oricum insa, exista distorsii.

4. Cum pot sa corectez aceste distorsii?

Dupa cum spuneam, rareori aceste distorsii sunt evidente in fotografiile din viata de zi cu zi, cu exceptia fotografiei in arhitectura.
Pentru a corecta aceste distorsii exista pe WEB Panorama Tools care, printre multe altele, are si posibilitatea de a utiliza in PS filtre de corectie barrel si pincushion. Dupa instalarea (copierea) pano12.dll in directorul PS si instalarea (copierea) fisierelor adjust.8bf, correct.8bf, perspect.8bf, si remap.8bf in subdirectorul Plug-ins / Filters, sunteti gata de lucru! Pentru compensarea distorsiei, selectati Filter > Panorama Tools > Correct.


Fig. 8. Alegerea filtrului de corectie.

Apare o fereastra in care selectati Radial Shift si apoi "Options".


Fig. 9. Alegerea tipului de corectare.

Apare inca o fereastra, in care lasati parametrii a si c la valoarea 0 pentru toate culorile; modificati parametrii b si d in asa fel incat b + d = 1.


Fig. 10. Setarea paramentrilor pentru corectarea distorsiei.

Pentru corectarea distorsiei "perna" alegeti o valoare pozitiva, iar pentru distorsia "butoi", valori negative. Incepeti cu valori mici (1% adica 0,01) si observati modificarile. Nu uitati de necesitatea respectarii "b + d = 1". Si trei ponturi: a) afisati grila (Ctrl + ') pentru a observa mai usor deformarile; b) daca nu va convine amploarea corectiei, anulati modificarea (Ctrl + z) si incercati cu alti parametrii pentru b si d; c) corectarea distorsiei se face prin interpolare, deci cu o oarecare pierdere a calitatii imaginii; pentru a obtine un rezultat cat mai bun, alegeti in PS la Edit > Preferences > General: Interpolation = Bicubic. Celelate optiuni sunt mai rapide dar ofera rezultate mai slabe. Dupa ce ati obtinut rezultatul optim, va fi nevoie sa taiati din margini 10 - 20 pixeli (sau mai mult, in functie de amploarea deformarii), pentru a scapa de pixelii negrii.

Calin Stefan Ragalie

Bookmark and Share

Comentarii:

Barbu Vasile - 24 Jun 2005, ora 17:58
Multumesc pentru sfaturi omule !!! Ma cam innebunise treaba asta cu butoiul:)

Popoaca Teodora - 08 May 2006, ora 09:38
wow...super tare articolul...multumesc pentru solutii!!! chiar ma intrebam cum pot corecta cu photoshop acele distorsiuni. Mai intodeauna apelam la crop, kand aveam de pozat anumite obiecte cu margini drepte. gata...adio crop....welcome panorama tools :D

Mihai Presura - 06 Oct 2008, ora 12:06
Cum se calculeaza corespondentele intre focalele aparatelor digitale si cele ale aparatelor cu filme de 35mm (cum este cazul de fata Minolta Dimage focala 7,7mm echivalent cu 28 mm in format 35 mm) ?

Calin-Stefan Ragalie - 06 Oct 2008, ora 12:14
Se face raportul dintre diagonala formatului 135 (aprox 44 mm) si diagonala aparatului curent. Apoi se inmulteste distanta focala utilizata cu raportul rezultat.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate