Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

TREI MODALITATI SIMPLE DE INRAMARE A FOTOGRAFIILOR DIGITALE

Campul nostru de vedere este limitat. Perceperea realitatii se face, prin urmare, ca printr-o fereastra. Campul de cuprindere al aparatului de fotografiat este, de asemenea, limitat.
Reproducerea realitatii in pictura sau in fotografie se supune acestor limite de camp. Pentru a preciza mai clar aceasta, in ultimele secole, pictorii - si, de la ei s-au inspirat apoi si fotografii -, au introdus o conventie - rama care inconjoara lucrarea.
Rama nu modifica valoarea artistica a tabloului sau a fotografiei, dar transmite un mesaj: "aici se termina lucrarea mea" si incearca sa tina concentrata privirea vizitatorului in interior.
In continuare doresc sa exemplific, dintre numeroasele modalitati de "inramare" a fotografiilor digitale, doar trei modalitati.

A. O RAMA SIMPLA
Pentru inceput, iata cum se poate face un chenar negru (sau orice alta culoare doriti) in jurul unei poze.

PASUL 1
Deschideti poza in programul dvs. de editare si faceti toate ajustarile pe care le considerati necesare. Si acum, daca doriti o rama neagra… Alegeti culoarea neagra (sau alta culoare, dupa preferinte) pentru foreground (prin dublu-click se deschide o fereastra de optiuni), apoi:

PASUL 2
Selectati intreaga imagine (CTRL + A), moment in care ecranul dvs. ar trebui sa arate cam asa:


PASUL 3
Din meniul "Edit" alegeti optiunea "Stroke" si se deschide o fereastra cu optiuni.
Pentru prima data am ales:
- width = 10 pixeli
- culoarea implicita (foreground),
- localizarea: inside
- blending: normal
- opacity: 100%

Si iata ce a rezultat:

 

Si alti pasi…
Daca nu sunteti multumiti, e loc de mai mult!
Repetati operatiunea… (Edit > Stroke)
Am selectat de aceasta data, culoarea foreground: rosu +
- width: 10 pixeli
- location: inside
- blending mode: darken
- opacity: 30%
- am bifat "preserve transparency".
Si a iesit:

B. O RAMA SEMITRANSPARENTA
Vom incerca in continuare sa alcatuim o rama mai complicata…

PASUL 1
Deschideti poza in jurul careia doriti sa aranjati o rama.
Sa zicem ca va place (doar presupunem!) poza de mai jos:

Dupa deschidere, faceti ajustarile necesare (levels, unsharp mask, etc).

PASUL 2
Urmeaza apoi selectarea imaginii CTRL-A (shortcut pentru selectarea intregii imagini), iar din meniul Select > Transform, aveti posibilitatea sa reduceti selectia. Agatind cu mouse-ul un patratel de colt de pe selectie putetzi modifica suprafata selectata. Apasand ALT + agatind cu mouse-ul, selectia va creste sau va descreste simetric, pe toate laturile, lasand in afara un spatiu ce va deveni rama dvs.

Apasati apoi ENTER si selectia devine vizibila.
Apoi, din meniul Select > Inverse sau, daca va grabiti CTRL + SHIFT + I, si selectati coroana de la periferie, adica tocmai rama.

PASUL 3
Acum realizam rama propriu-zisa. CTRL + C (copy) si apoi CTRL + V (insert) si aveti un nou strat, denumit automat "Layer 1" pe care, daca sunteti pedant, il puteti redenumi cum doriti…
In paleta "Layers" vedeti cele doua straturi. Aici, click-dreapta pe Layer 1 (sau cum l-ati redenumit dvs), pentru a deveni stratul curent, editabil; totodata apare un meniu contextual din care altegeti "Blending Options"; click pe caseta "Bevel and Emboss" si care se va activa pentru a va va oferi acces la ajustarea functiilor sale. Va puteti juca cu fiecare din cursoarele si butoanele de pe-acolo, caci unele au efecte mai puternice, altele mai subtile. Vreau sa va atrag atentia asupra cursorului "Size": pentru valori mici, rama arata ca un cadru de sticla; pentru valori mari mari, rama seamana cu un semicilindru.
Prin manipularea cursorului Opacity ajustati vizibilitatea ramei…

C. O RAMA CU "UMBRE"
In final, o alta modalitate de rama…mai la moda!

PASUL 1
Deschideti poza la care doriti sa-i alcatuiti o rama.
Dupa deschidere, faceti ajustarile necesare (levels, unsharp mask, etc). Micsorati poza la dimensiunile necesare (eu am micsorat-o in asa fel incat latura maxima sa fie de 400 pixeli).

PASUL 2
Creati apoi un nou strat (in partea din dreapta-jos a casetei Layers, langa cosul de gunoi); acesta va fi automat denumit "Layer 1". Apucati acest strat si-l trageti sub stratul cu fotografia; in caseta Layers veti observa ca stratul 0 este acum deasupra stratului 1. Cu stratul 0 activ (in caseta Layers apare in video-invers), selectati Image > Canvas Size… si apare o caseta de unde puteti sa mariti dimensiunile stratului; eu am bifat caseta "Relative", la unitati am ales pixeli si anume in numar de 50, atat pe verticala cat si pe orizontala (daca poza dvs. are alte dimensiuni, veti mari proportional aceasta valoare). Acestia se distribuie implicit uniform, cate 25 pixeli pe fiecare latura. In acest moment, veti obtine cam asa ceva:

PASUL 3
Cu stratul 0 inca activ, selectati Edit>Fill – White. Patratelele albe si gri dispar iar stratul devine alb. Desigur, puteti alege orice culoare pentru acest strat, dupa gust... Acum, Click pe stratul 1 (cel cu poza) si apoi click-dreapta (sau direct Click-dreapta) si apare un meniu, din care alegeti "Blending Options". Click pe "Drop Shadow" si puteti modifica diverse catacteristici ale modului in care PS "arunca" o umbra a pozei pe fundalul alb: opacitatea umbrei, unghiul de incidenta al luminii, distanta in pixeli pe care se distribuie umbra, spread (gradul de imprastiere sau distanta dintre sursa de lumina si poza), size (dimensiunea sursei de lumina – spot sau difuza). Din caseta Quality puteti alege forma umbrei si nivelul sau de zgomot.
Daca doriti, puteti ajusta si un pic de umbra la interiorul pozei. Eu am ales Inner Shadow de 3 pixeli. Si iata ce a iesit…

Cu un pic de efort si de experimentari, sunt sigur ca dvs. veti obtine imagini mult mai frumos inramate!

Nota: Ramele au fost realizate in PhotoShop. Pentru alte programe, utilizati comenzi similare.

Calin-Stefan Ragalie 30.06.2003

Bookmark and Share

Comentarii:

Adi - 27 Oct 2005, ora 23:07
foarte util acest articol. eu nu prea le am cu photoshop, dar acum chiar am invatat ceva foarte folositor. iti multumesc si sper sa mai publici alte articole.

Guth Ioan - 14 Jan 2006, ora 20:34
Super

ovidiu T - 12 May 2006, ora 19:01
thx a lot. un tutorial foarte bun! pana acum faceam cu canvas..oricum e mai usor asa. Respect!

eugen P - 15 Jul 2006, ora 14:59
Felicitari pentru publicatie, ajutor util pt. cei ce lucreaza in Photoshop si nu numai.

ovidiu dan - 14 Aug 2006, ora 13:38
super, multumes mult, pentru mine este foarte util articolul tau.

silviu boss - 20 Aug 2006, ora 21:59
Tare frate :)

Istvan L - 11 Oct 2006, ora 21:56
excelent articol. multumesc mult!

Dan Popescu - 26 Nov 2006, ora 10:27
Mi-a placut expunerea dvs. , dar se poate executa cu orice program (ACDSee ???) Dvs prin ce program ati lucrat aceste poze ?

Calin-Stefan Ragalie - 26 Nov 2006, ora 20:04
Cu orice program care permite lucrul cu straturi. Comenzile, vor avea, desigur, alte nume, dar efectul va fi similar. Pentru acest articol am utilizat Adobe Photoshop.

Dan Popescu - 29 Nov 2006, ora 00:06
da sunt intr-adevar foarte folositoare aceste expuneri ale dvs. Daca mai aveti si altele va rog daca puteti sa mi le transmiteti si mie !

blanutza iustin - 22 Sep 2007, ora 21:21
nu va suparati da qm il downloadez??? :(

Calin-Stefan Ragalie - 22 Sep 2007, ora 22:01
Iustin, nu trebuie sa downloadezi nimic. Urmaresti pasii descrisi la fiecare procedeu si ii aplici la fotografia ta.

Adrian ionescu - 24 Sep 2007, ora 18:40
Buna seara stimate domnule Ragalie, cu sfiala indraznesc sa va atrag atentia asupra unei mici diferente intre ceea ce ati axpus la pasul trei si meniul programului Adobe Photoshop, si anume ca obtiunea Stroke, nu se afla in File, ci in fereastra alaturata Edit. La fel ca si altii tin sa va multumesc pentru articolele dumneavoastra, si sava rog sa considerati acest mail o simpla observatie. Cu stima, Adrian Ionescu

Calin-Stefan Ragalie - 24 Sep 2007, ora 19:06
Adrian Ionescu, multumim pentru atentionare! Am corectat.

George Neagu - 21 Mar 2008, ora 14:17
Sunt mai multe posibilitati. Asta o folosesc eu cel mai des: mariti canvas-ul proportional, dupa ce in prealabil ati transformat background-ul in layer, mai faceti un layer p care il umpleti cu ce culoare vreti dupa care puteti da efectul de stroke pe poza dvs. Iese destul de frumos alb cu negru.

ximena roxana - 03 Sep 2008, ora 15:31
cum il dwnloadez?

krupensky valy - 19 Oct 2008, ora 13:26
foarte bun

eugeniu rafael ctin - 28 Apr 2010, ora 02:00
sa vedem daca e bun

Olivia Gabriela - 31 Mar 2011, ora 15:20
nu gasesc Stroke:((

Gil Spahiu - 13 Apr 2011, ora 15:38
Aici va referiti-evident(si voit)- la abordari simple . Altfel, modul de lucru pe straturi, efectele de strat, diferitele proceduri de blenduire si mixare a texturilor , conduc la rame extrem de elaborate si cu un efect artistic deosebit . Cei pasionati de rame –daca nu au (inca) experienta intr-un demers de la zero, pot testa doua plugin-uri photoshop: Photoframe professional edition (apelabil dupa instalare pe calea file/automate/ Photoframe professional edition si Photo/Graphic Edges (apelabil din meniul filter dupa instalare). Plugin-urile au o biblioteca impresionanta de rame care pot fi personalizate intr-o anumita masura. De asemenea este posibila updatarea periodica a bibliotecilor cu noi exemple propuse de utilizatorii pasionati.

Marius Ionescu - 22 Aug 2011, ora 10:38
Buna ziua Sepot face rame la fotografii si cu acdsee ? Sidaca da, care sunt pasii ? Multumesc

Ana-Mustata - 01 Sep 2011, ora 17:55
Interesant ce ne-ati explicat;eu imi doresc sa realizez o rama in care sa pot pune o imagine,un text si un linck cu muzica...se poate asa ceva??? Am cautat rame,dar sunt prea incarcate cu flori si alte imagini,eu imi doresc o rama simpla,frumoasa cu bun gust! Am inteles ca sunt pasionati de rame unii fac asa ceva ,unde ii pot gasi???

toma elena lavinia - 16 Sep 2011, ora 15:14
e fain

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate